I Råslätt och Öxnehaga har man fått fart på ungdomarna
Tidigare ekade den stora betongfasaden grå och öde. Men idag är den täckt av handavtryck i regnbågens alla färger. Det är Råslättbornas egna handavtryck som idag utgör en glad färgklick i det stora miljonprogrammet.
Sydra Shehada, 15 år, var en av alla ungdomar som under några sommarlovsveckor var med och planerade och genomförde konstverket.
– Jag lärde mig samarbeta och planera. Det var helt nytt för mig och jätteroligt. Om jag inte hade varit med i detta projekt, hade jag inte haft något alls att göra i somras, säger hon.
Sydra Shehada är en av ett hundratal ungdomar som i somras deltog i Hyresgästföreningens och Vätterhems ungdomsprojekt i Råslätt och Öxnehaga. Områden som periodvis har haft problem med oroligheter. Med ungdomsprojekten ville Hyresgästföreningen fånga in ungdomarna och engagera dem.
– Vi vill möjliggöra för dem att påverka och vara med och utforma sitt eget bostadsområden, säger Shiler Patel, gruppchef på Hyresgästföreningen.
Men hur lockar man ungdomar till att engagera sig i frågor kring boendeinflytande? Träffpunkterna på de båda områdena fyllde till en början en central funktion. Hyresgästföreningens sommarpraktikanter drev projekten med ungdomarna.
– De bjöds in, fick komma med idéer medan projektledarna fungerade som bollplank och gav förutsättningar för dem att genomföra sina idéer, berättar Shiler Patel.
I Råslätt resulterade det i ett flertal olika aktiviteter, som alla kommit från ungdomarnas egna idéer. Förutom att skapa konstväggen med handavtryck, har ungdomarna bland annat arrangerat en stor vattenlek för områdets barn och varit med och planterat blommor och ansvarat för enkätinsamling och bostadsmöte för ungdomar. I Öxnehaga, där projekten går under namnet Ungdomsakademin, har deltagarna bland annat arrangerat fotbollscup och ansvarat för aktiviteter på Öxnehagadagen och på Valborgsmässoafton.
– Vi har lärt oss att ungdomar VILL engagera sig, men de behöver få hjälp att hitta en riktning för sitt engagemang. De behöver också få hjälp med att planera aktiviteterna och hitta sätt att samarbeta med andra aktörer, konstaterar Fatima Al-Ani som var verksamhetsutvecklare när projektet genomfördes.
Den stora utmaningen med projekten visade sig också bli den största framgångsfaktorn.
– De hade först svårt att förstå att vi inte hade ett färdigt koncept utan att det var de som skulle planera och genomföra aktiviteterna. Och att det kräver sitt förarbete. Men det blev just delaktigheten och makten att få vara med och bestämma som blev deras stora drivkraft, säger Fatima Al-Ani
Projekten resulterade i en lugn och sysselsatt sommar för ungdomarna. Dessutom visade det sig att det blev mindre skadegörelse och ökad trivsel- och delaktighetsfaktor. På Öxnehagan fortsätter nu Ungdomsakademin att driva projekt. På Råslätt planerar man för fortsatt ungdomsprojekt nästa år.