Annons

Rätt förberedd – när krisen kommer

Nyheter De kallar sig preppers – de som förbereder sig för krissituationer som kan uppstå i samhället. Vi besökte Björn Takei som tipsar om hur man kan "preppa" när man bor i hyresrätt.
Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Mat för en vecka. Så lyder rekommendationen. Men Björn Takei har förberett sig för att klara längre perioder utan möjlighet att köpa mat.

När man kliver in i Björn Takeis och hans frus lägenhet i centrala Stockholm slås man av den minutiösa ordningen.
Om uttrycket ”var sak på sin plats” finns i verkligheten är det hemma hos familjen Takei det illustreras.

Björn Takei bara skrattar åt reflektionen. Visar in i ­fyrarummaren och ­öppnar sist av allt dörren till det kombinerade arbets- och lagerrummet.
Här är en hel vägg täckt av ett öppet hyllsystem där torrvaror, vattendunkar och konserver prydligt står på rad.

Läs ocksåOm kriget kommer – här hittar du skyddsrummet

– Jag började nog preppa redan innan MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) gick ut med sin rekommendation om att alla svenska hushåll bör vara förberedda på att klara sig minst tre dygn utan hjälp från samhället, konstaterar Björn Takei.

Att den där rekommendationen har utökats till minst en vecka verkar inte bekomma honom särskilt. Han är ­nämligen redan där. Här finns mat och förnödenheter för längre tid än så.

– Jag tyckte att jag började se ­oroande tendenser i samhället, saker som fick mig att inse att vi är ganska sårbara, och därför bestämde jag mig för att lära mig mer om hemberedskap.

Läs ocksåLär känna grannen – och lev längre
Rätt rustad. I Björn och Mias hem finns ryggsäcken – förberedd för att snabbt kunna lämna hemmet i händelse av en krissituation i samhället.

Hans första tanke var att skaffa en ryggsäck som han skulle packa med det allra nödvändigaste om något inträffade. På så sätt skulle han snabbt kunna lämna hemmet. Men eftersom både Björn och hans fru Mia är intresserade av friluftsliv, blev preppingen något de båda kunde få användning för under sina vandringar. På så sätt blir preppandet mer än bara en krisförberedelse. Det blir något de aktivt får användning av på sin fritid.

Annons

– Det är inte meningen att krisberedskap och prepping ska bli en fråga om hur mycket pengar man har. Det här kostar en del, därför äter vi av maten och ersätter det vi använder successivt.

En av grundtankarna med hemberedskap är att det inte får bli en fråga om ekonomi. Det får inte heller bli för krångligt. Vanlig mat som man gillar i vanliga fall är ofta det bästa.
Mycket av det Björn har köpt in är inhandlat i specialbutiker. Men det mesta finns att köpa på kedjor som Clas Ohlson, Biltema, Ikea eller på sportbutiker.

Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.

Konserver och torrvaror som går att förvara i rumstemperatur och som inte kräver allt för lång tillagning, mat med hög näringstäthet och med lång hållbarhet finns på närmaste matvarubutik.
Allt behöver naturligtvis inte köpas in vid ett och samma tillfälle. För Björn har det tagit tid att bygga upp förrådet, mycket på grund av att han inte vill köpa något i onödan. Det han köper in vill han ska komma till användning, oavsett om det handlar om mat eller utrustning som gasolkök eller vattendunkar.

Lite i taget är också det som experterna brukar rekommendera när man ska bygga upp sitt sjudagarslager, köpa en extra konserv eller ett extra paket pasta varje gång man är och handlar.
Alternativet är att bocka av det nästa gång det är dags att storhandla. Då vet man att allt finns där hemma, och man behöver inte tänka mer på det.

Annons

– Själv är jag lite av en nörd när det kommer till både prepping och vandring. Jag är väldigt svag för olika färdigrätter, och har därför mycket av den varan i förrådet, erkänner han.
Björn följer en del bloggar om prepping, och kan ibland förvånas över hur diskussionen stannar vid inköp av mat och prylar. För honom handlar det lika mycket om fysisk träning, för, som han säger: Vad spelar det för roll att man har världens bästa utrustning om man har en kropp som inte orkar?

– Jag har alltid varit intresserad av träning och driver själv en kedja av träningsanläggningar. Jag tycker att det är konstigt när man inte diskuterar vikten av att hålla sig i god form. Kan man inte ta sig från en punkt till en annan har man svårare att klara sig under en kris, funderar han.

Det handlar också om kunskap. Att gå en hjärt-lungräddningskurs, att lära sig hur man tänder en eld eller att få koll på hur karta och kompass fungerar är något vi alla borde fundera över att göra.

Fakta: Bra att ha i förrådet
  • Konserver, till exempel krossade tomater, frukt, bönor, musslor, räkor, fiskbullar och kokosmjölk.
  • Tetrapack, till exempel havremjölk, bönor, linser.
  • Torrvaror, till exempel nudlar, pasta med kort koktid, gryn, nötter, fröer, russin.
  • Fett, till exempel rapsolja, olivolja, jordnötssmör, majonnäs.
  • Pålägg på tub, till exempel räkost, messmör.
Fakta: Ditt lager – tänk på detta
  • Maten ska gå att lagra i rumstemperatur.
  • Den ska ha lång hållbarhet.
  • Lagra sånt ni gillar i vanliga fall.
  • Maten ska inte kräva lång tillagningstid.
  • Maten ska inte heller kräva mycket vatten vid tillagningen.
  • Förvara gärna maten i vanliga plastbackar med lock. Då vet du var du har den och den skyddas mot ohyra.
  • Håll koll på bäst-före-datum, ät upp och ersätt med nytt när utgångsdatum närmar sig.
Fakta: Fem tips för ökad beredskap
  • Tänk igenom vad som händer om du blir utan ström under en längre period. Då får du ingen värme, kan inte ta del av nyheter, kan inte laga mat, kan inte tända ljuset och inte heller få vatten ur kranen.
  • Investera i en vevradio eller transistorradio med batterier.
  • Se över ditt lager av värmeljus, tändstickor och köp gärna en oljelampa med bränsle. Den kan du använda året runt, eftersom den har hög mysfaktor.
  • Har du ett trangiakök med bränsle kommer du långt. Om inte: Köp någon form av campingkök med bränsle. Det kostar inte mycket och du har nytta av den på nästa skogsutflykt.
  • Anmäl dig till en kurs i första hjälpen. Det finns även bra utbildningar på nätet.
  • Lär känna dina grannar. Ensam är inte stark. Ni behöver hjälpas åt under en kris.
Läs också Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet När prepping kostar skjortan klarar grannarna krisen ihop

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.