Annons

Rätten gav Linus och Robin grönt ljus till lägenhetsbyte – ”inkomsten störtdök”

Nyheter Genom en lagändring 2019 blev det svårare att få till lägenhetsbyten. Men det går. Hem & Hyra visar i en serie artiklar hur du kan lyckas . Här är berättelsen om Linus o Robin som ville byta när coronapandemin gjorde att deras inkomster sjönk. Värden sa nej men Linus och Robin stod på sig - ända upp i hovrätten.
Foto: Privat
Hovrätten gav Robin Wiberg och Linus Hoflund rätt till byte.

Med en hyra på över 11 000 kronor i månaden och sjunkande inkomster på grund av pandemin började Robin Wiberg och Linus Hoflund att leta efter ett billigare boende. De jobbar båda i klädbutik och Linus försörjer sig även på att frilansa inom kulturbranschen. Bland annat som dragshowartist. Två branscher som drabbats hårt av pandemin. Parets gemensamma månadsinkomst har minskat med omkring 10000 kronor.

För att minska på de fasta utgifterna undersökte de möjligheterna att byta lägenheten mot något mindre. De fick napp på en etta på 25 kvadrat vid Hornstull på Södermalm i Stockholms innerstad med 4000 kronor lägre hyra. Betydligt mindre än tvåan på 67 kvadrat i Sundbyberg, men inte bara billigare utan också på gångavstånd från Robins butiksjobb på Götgatspuckeln. Att slippa åka kollektivt skulle kännas bra, inte minst i pandemitider. Dessutom skulle närheten till jobbet göra det enklare att ta hand om parets gemensamma hund Rocky.

Läs ocksåDe fick igenom fempartsbyte - Andrea var spindeln i nätet

För hyresgästen i den mindre lägenheten skulle vinsten bli att få bo större samt ha närmare till sitt jobb. Men Robins och Linus värd Wåhlin fastigheter sa nej. Inte för att de hade något emot den nya hyresgästen utan för att de inte ansåg att det fanns tillräckliga skäl. Förvisso har parets inkomst minskat och de skulle få närmare jobbet. Men skillnaderna, varken i hyra eller avstånd till jobb är tillräckligt stora, ansåg värden Wåhlins fastigheter. Hyran skulle paret klara av, även om inkomsterna minskat.

– Det kan väl värden ha rätt i, men sedan blir det inte så mycket pengar över. Vi jobbar båda i butiker och det är en av de mest osäkra branscherna, säger Robin Wiberg.

Annons

Där hade många hyresgästen nöjt sig med värdens nej och knutit näven i byxfickan. Men Robin och Linus beslöt sig för att ta strid, trots att sedan oktober 2019 skärptes lagen vad gäller byten (se faktaruta). Med hjälp av Hyresgästföreningen gick paret till hyresnämnden för att få saken prövad. Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm företrädde dem. Han ser en tydlig ökning av inflödet av ärenden som handlar om byten där värden säger nej. I synnerhet för lägenheter som ligger i innerstan.

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Hyresnämnden gick på hyresgästernas linje och gav dem rätt att byta. Nämnden tog fasta på att klädbranschen är en extra utsatt och osäker under pandemin. Däremot var inte minskat avstånd till arbetet skäl nog.
Bytesansökan skickades in i mars förra året. Hyresnämndens beslut kom i början av september. Värden överklagade till hovrätten. I den vevan drog sig den andra hyresgästen ur bytet. Eftersom frågan var av principiellt viktig så beslutade sig ändå Robin och Linus för att ge Hyresgästföreningens jurist dem fullmakt i hovrätten.
Nyligen fastställde hovrätten hyresnämndens beslut. Jakten på en lägenhet med lägre hyra går vidare.

– Det känns bra att ha fått ärendet prövat. Nu hoppas vi verkligen att värden inte säger nej om vi hittar en annan lägenhet att byta med, säger Robin Wiberg.

Annons

Mårten Norén, fastighetschef på Wåhlin fastigheter, förklarar att värden överklagade för att få ett vägledande beslut om ändrade ekonomiska förhållanden på grund av pandemin. Dessutom var inte ledamöterna i hyresnämnden eniga.

Läs ocksåOvanlig hyresdom – barnbarn får ta över sin farmors 1700–talslägenhet på Södermalm

– Nu har vi ett färskt beslut från hovrätten och vet vad som gäller. Under pandemin har vi fått extra många bytesansökningar. Kommer vi att få in liknande förfrågningar kommer vi inte att säga nej, säger Mårten Norén.

Fakta: Så maxar du chansen att få byta - även om värden säger nej
  1. Du ansöker först hos din hyresvärd om tillstånd för byte
  2. Om hyresvärden nekar byte, ge inte upp. Du kan fortfarande skicka in en ansökan till hyresnämnden
  3. Det krävs fortfarande beaktansvärda skäl för bytet samt att hyresvärden skäligen kan nöja sig med den nya hyresgästen.
  4. I och med de nya reglerna i hyreslagen kommer det krävas synnerliga skäl för byte om du bott i lägenheten kortare tid än 1 år.
  5. Om hyresnämnden har anledning att anta att ersättning varit inblandad i bytet ska bytet nekas.
  6. Du kommer inte längre kunna byte en hyreslägenhet mot ett ägt boende.
  7. De nya reglerna gäller för ansökningar som inkommer till hyresnämnden efter den 30 september 2019.
  8.  Källa: Hyresgästföreningen
Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.