Råttorna härjar på höghusets balkonger – åt upp Billys lunchpaj på sjätte våningen

Arlöv Skadedjuren tar sig hela vägen upp till åttonde våningen i huset. Nu ska det kommunala bostadsbolaget i Burlöv undersöka problemet. Hyresgästen Billy Neubauer har fått nog: ”Var kommer de in nästa gång? I duschen?”
Hyresgästen Billy Neubauer har fått nog av råttor
Foto: Anders Paulson/Privat

Jordnötssmör. Pommes frites. Och lite kebab. Fällorna på balkongen är ordentligt laddade och borde utöva en oemotståndlig lockelse för en hungrig råtta.

För egen del vill hyresgästen Billy Neubauer ogärna vistas ute på sin balkong just nu. Allt började för några dagar sedan. Från början var det inte helt tydligt vad som hade hänt.

Läs ocksåElin blev utan egen toalett sedan taket fallit nerEn kvinna med blont hår och blå ögon som står i ett badrum och pekar upp mot taket samt en närbild på taket där putsen har släppt.

– Min sambo hade gjort paj för att ta med till lunch på jobb. Jag börjar klockan sex på morgon och vi ställde ut den till kylning på balkongen. När jag kom ut på morgonen hade någon dragit av plasten och osten på pajen var borta, säger Billy Neubauer.

Råttfälla med jordnötssmör, kebab och pommes frites

Balkongen som är helt inglasad finns på sjätte våningen i höghuset i Arlöv utanför Malmö. Här på Elisetorpsvägen bor Billy Neubauer med sin dotter och sambo. Efter att ha upptäckt den förstörda maten gick Billy och köpte två råttfällor som han placerade ut, även om han inte hade haft den typen av problem i huset tidigare.

Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

– Det blev skymning och vi satt inne och kollade på tv. Då hörde vi det från balkongen. Pang!

Oroar sig för råttor i lägenheten

I fällan satt en stor råtta, att döma av storleken på fällan runt 20 centimeter från nos till svans. På något sätt hade den lyckats ta sig hela vägen sex våningar upp och in på den inglasade balkongen. Nu oroar sig Billy Neubauer för att det ska komma fler och att de ska ta sig in i lägenheten.

– Vi kommer aldrig mer lämna balkongdörren öppen. På sommaren blir det jättevarmt och vi brukar ha tvärdrag men det kommer vi inte ha mer. Vi brukar också odla här ute. Det kommer vi inte heller göra. Det blir ju en ekologisk buffé för råttorna.

Läs ocksåNinni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter
Billy Neubauer, hyresgäst i Burlövs kommun
Billy Neubauer

Han vill att hyresvärden, kommunala Burlövs bostäder, agerar snabbt och han tror inte att det räcker med att lägga ut gift.

– Jag behöver hjälp med tätning så de inte kommer in igen. Det här verkar vara ett problem som har funnits till och från i flera år.

Han är samtidigt medveten om att det finns många som slarvar med sophanteringen i området och tror att detta bidrar till att skapa ett bra klimat för råttor.

– Till slut så kommer vi som ser efter området att dra härifrån. Det blir ett annat klientel kvar då. Det är viktigt att ta tag i detta tidigt, säger han.

Flera grannar har problem med råttor

Historien om råttan och ostpajen har via sociala medier blivit en liten snackis i kvarteren. Det visar sig när vi pratar med boende på gårdarna. Fasaden och balkongerna på Billys hus är delvis klädda med korrugerad plåt och bland grannarna finns en teori om att råttorna klättrar mellan plåten och själva väggen.

Det visar sig också att flera andra har haft ovälkommet besök.

– Ja, uppe på femte våningen. Det var två månader sedan. Jag hade suttit på balkongen på kvällen och ätit choklad med nötter.  Asken låg kvar morgonen efter men allt var uppätet, säger en kvinna.

En annan skriver i sociala medier om råttor på våning åtta. Grannen Merima Velic fick råttbesök på sin inglasade balkong för en månad sedan. Hon tycker att hon fick ett dåligt bemötande från bostadsbolaget. Det slutade med att familjen på egen hand tätade balkongen med virke.

– De skrattade åt oss när vi sa att vi bodde på våning sju och hade råttor. De tog oss inte alls på allvar, säger hon.

Burlövs bostäder Elisetorpsvägen

Burlövs bostäders förvaltningschef heter Per Svensson.

– Att det skulle vara råttor på balkonger här är för mig helt okänt. Jag har givetvis bett förvaltaren att kolla upp detta. Men att det finns råttor i området är det ingen som helst tvekan kring. Det är ett större problem som kommunen är med och jobbar med, säger han.

Men att råttorna kan ta sig högt upp förvånar honom inte.

– Förvarar man fel saker på balkongen så hittar de detta även om det är långt upp. Det kan vara sopor som man mellanlagrar och som de hittar.

Är det för enkelt för råttorna att ta sig in här?

– Det är en bra fråga. För det första är de fantastiska på att ta sig genom och runt saker. Sedan är de här husen plåtbeklädda. De kan mycket väl lägga ryggen mot väggen och springa eller trycka sig uppåt. Men om de hittar ut på balkongerna vet jag inte. Vi får titta på detta.

Steg ett för bolaget är att ta reda på var djuren tar sig in. I förlängningen skulle arbetet kunna innebära tätningar av byggnader eller utsättning av fällor. Men förvaltningschefen skickar även med en uppmaning till de boende.

– Man kan inte förvara något ätbart på balkongen. Inte ens på åttonde våningen.

En kontroll med Burlövs kommun visar samtidigt att det inte finns några pågående ärenden som rör råttbekämpning från kommunens sida i det här specifika området.

Experten: ”De kan ju inte flyga”

Thomas Persson Vinnersten är biolog och skadedjursexpert på företaget Anticimex. Att råttorna i Arlöv tar sig så pass högt upp på balkonger gör honom lite förvånad.

Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex.
Thomas Persson Vinnersten, biolog Anticimex.

– Det måste höra till ovanligheterna. De rör sig oftast i gatuplanet men det handlar om hur byggnaden ser ut. De kan ju inte flyga eller klättra på helt plana ytor, säger han.

Grannarnas teori, att råttorna klättrar innanför plåten, tror han mycket väl kan stämma. Det räcker med att det finns en luftspalt på två centimeter för att en råtta ska kunna ta sig in.

– Har de väl hittat en väg in så kommer de att nyttja den. Att de använder den typen av utrymme är vanligt men att de tar sig så långt upp är ovanligt.

Fakta: Kan gnaga sig in i hus för att hitta mat

Brunråttor finns över nästan hela jordklotet och lever ofta nära människor. De finns till exempel nere i avloppssystem, på lager eller bondgårdar eller vid soptippar. I naturen bor de ofta nära vatten.

Brunråttor äter det mesta men knaprar gärna i sig spannmål, frukt eller grönsaker. I jakt på föda kan de i värsta fall gnaga sig in i byggnader.

De bygger bo av gräs och lump och gör det gärna inomhus. En råtta kan få två till sju kullar med ungar per år och en kull kan bestå av sex till femton ungar.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

Fakta: Sex sätt att slippa råttor
  1. Håll uppsikt på vinden.
  2. Håll rent i källare. Placera kartonger på hyllor.
  3. Kontrollera luftningsrör från toaletten upp till vinden.
  4. Se till att mat inte ligger framme.
  5. Kontrollera att galler till golvbrunnar sitter fast samt att det finns vatten i dem som hindrar gnagarna.
  6. Se till att så kallade genomföringar, till exempel under diskbänken, för rör och kablar är täta. Något som brukar glömmas bort är genomföringar till elementrör.

Källa: Anticimex

Läs också Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera” Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.