Hör hur råttorna krafsar under studenternas golv
En doft av stall och ladugård möter mig när Elin Svensson öppnar dörren till studentlägenheten på bottenplan på Uddvägen i Nacka som hon hyr av Stockholms studentbostäder, SSSB.
– Det luktar råtta och lukten kommer från eluttagen. Råttorna bor under golvet och jag väcks varje natt av att de springer, gnyr och bråkar, säger hon.
Hon flyttade in i september 2016 och då var allt frid och fröjd. Men i somras började problemen med råttor i området, ibland kunde det vara så många som 50 stycken till synes orädda råttor som sprang runt på gräsmattan eller satt och åt i soptunnorna i soprummet.
– Då kände vi att det luktade stall under diskbänken och efter flera anmälningar så tätade våran hyresvärd SSSB. Men då började det lukta från el-uttagen och då sa de att de inte kunde täta där.
Det slutade med hon fick 35 procent i hyresreducering i två månader på grund av lukten, totalt 2 786 kronor.
– Sedan sa de att de inte kunde få bort lukten och erbjöd mig en annan lägenhet på andra våningen i ett annat hus. Men jag tycker synd om den som ska flytta in här, säger hon.
Vi går ut och hon visar upp flera ”råtthål” i gräsmattan och under husen, små upptrampade ”råttstigar” och soprummet där soptunnorna saknar lock och sopor ligger på golvet.
– SSSB har sagt att de ska sätta lock på soptunnorna så att råttorna inte kan gå men det har inte hänt någonting. Sedan har vissa nästan blivit attackerade av råttor och då vågar de inte gå in utan slänger soporna på golvet i soprummet, säger hon.
Studenterna i området har en egen facebooksida och kommentarerna där visar att Elin Svensson inte är ensam om att ha problem med råttor.
Flera råttfilmer och kommentarer om att råttor kryper runt under golven finns på sidan.
– Jag vet tre-fyra stycken som bor på bottenvåningen som har problem men SSSB har inte lyckats lösa problemet, säger hon.
Rosa Vitrera, förvaltare på SSSB, säger att problemen med råttorna startade när det började byggas i området, vilket gjorde att råttorna kom upp ur marken. Flera lägenheter har haft problem med råttlukt och där har det utförts åtgärder i form av tätning. SSSB har också haft anticimex på plats flera gånger för att få bort råttorna, dock utan att lyckas.
– Nu ska deras specialistgrupp ta fram ett förslag på hur de ska gå vidare för att få bort dem. Men det är svårt, säger hon.
SSSB har också en dialog med Nacka kommun som är ansvariga för sophämtningen. En fråga som Rosa Vitrera inte fått svar på är var locken till soptunnorna tar vägen.
– Vi har köpt flera nya lock men de försvinner och sedan är ett problem att råttorna äter sig in i soptunnorna, säger hon.
Hon förstår att vissa hyresgäster inte vågar gå in och slänga soporna i soprummet på grund av råttorna.
– Men ställs soporna på marken är det kört, då kommer de och äter. Det blir en ond cirkel, vi måste samarbeta för att få bort dem, säger hon.