Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden
Att inte utsättas för diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, identitet eller ålder är en mänsklig rättighet, fastslagen i lag. Ändå har vissa grupper svårare att hitta en bostad än andra.
För att gå till botten med om den svenska bostadsmarknaden följer spelreglerna eller inte har regeringen gett Boverket i uppdrag att identifiera vilka som missgynnas av systemet.
Utredningen kommer att ha fokus på barnfamiljer.
– Om det förekommer diskriminering på bostadsmarknaden får det allvarliga konsekvenser, både för enskilda individer och för samhället i stort. Det är särskilt viktigt att undersöka hur barn påverkas när familjen har svårt att få en varaktig bostad, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.
Myndigheten kommer att granska förmedlingen av hyresbostäder både med och utan besittningsskydd samt vilka krav hyresgäster måste uppfylla för att kvalificera sig.
Granskningen kommer även att analysera kopplingen mellan etablering på bostadsmarknaden och etablering på arbetsmarknaden.
– Den ekonomiska tillbakagång som följer i coronavirusets spår kan innebära långvarig arbetslöshet och svårigheter när det gäller egen försörjning. Därför är det nu särskilt angeläget att undersöka hur förmedlingen på bostadsmarknaden, både första- och andrahandsmarknaden, påverkar olika grupper i en ansträngd ekonomisk situation, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.
Uppdraget har en budget på tre miljoner kronor, och i sitt arbete kommer Boverket bland annat att samarbeta med Diskrimineringsombudsmannen (DO), Delegationen mot segregation (Delmos) och Barnombudsmannen (BO).
Den 31 maj 2021 ska granskningen vara slutförd.