Regeringen kartlägger hotellägenheter: ”otroligt välkommet första steg”
Att hyra ut till företag och kortvariga gäster i stället för till en vanlig hyresgäst med förstahandskontrakt är ett sätt för värden att öka intäkterna. Hem & Hyra har de senaste åren skrivit åtskilliga gånger om hur vanliga hyresgäster känt sig undanträngda, erbjudits hundratusentals kronor för att flytta, och till och med hotats av vräkning, när värden styrt om verksamheten mot att hyra ut lägenheterna som hotell.
Företeelsens utbredning är svår att uppskatta. Hyresgästföreningens riksförbund har gjort en utredning som visar att det rör sig om blott 1 135 lägenheter som undantagits den ordinarie bostadsmarknaden i Stockholm mellan 2018 och 2021. Medan Hyresgästföreningen region Stockholm senare gjort en rapport som visat att det rör sig om 15 000 lägenheter bara i huvudstaden.
Nu har regeringen fått upp ögonen för att långt ifrån alla hyreslägenheter hyrs ut till förstahandshyresgäster. En utredning tillsattes tidigare i sommar och ska vara klar i slutet av oktober 2023.
Över 150 000 lägenheter där ingen är folkbokförd
I utredningsdirektivet konstateras att det finns en stor differens mellan hur många tomma lägenheten det finns i landet och hur många där det saknas uppgifter om att någon är folkbokförd. Medan det i SCB:s senaste genomgång fanns cirka 30 700 outhyrda hyreslägenheter, saknas det uppgifter om folkbokförda personer för över 157 000 lägenheter. Det kan såklart finnas naturliga anledningar, exempelvis att lägenheten används som övernattningslägenhet, men med största säkerhet inte i alla fall. Bland annat ska omfattningen av blockuthyrning och personalbostäder, samt villkoren kring dem, kartläggas.
– Det är otroligt välkommet att regeringen utreder utbredningen av hotellägenheter i hyreshus. Jag tror att det också kommer leda fram till en skärpt lagstiftning. Hotellägenheter är ett fenomen som förekommer på många håll i landet men är som mest utbrett i Stockholm och andra orter där brister på vanliga hyresrätter är som störst, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm som varit med och tagit fram rapporten ”Lägenhetshotell – hur bostäder blir hotellägenheter”.
Regeringen ska kartlägga blockuthyrningen
Bland annat skulle han vilja se en skärpning i lagen vad gäller reglerna för att hyresnämnderna ska bevilja blockuthyrning – men inte som enda åtgärd.
– Eftersom hyresvärd och mellanhand oftast är överens vid blockuthyrning så kan regelverket rundas. Det finns många andra sätt i dag att undanta lägenheter från den ordinarie hyresmarknaden som behöver täppas till. Dispenserna för att kringgå besittningsskyddet ska generellt vara väldigt begränsade. Hyresgäster ska känna sig trygga och ha förhandlade hyror och besittningsskydd, säger Bengt Öhman.
Aktuella rättsfall kan få stor betydelse
Det finns i dag två aktuella rättsfall som kommer bli avgörande för fastighetsägarnas möjligheter att hyra ut lägenheter som hotell. Dels ett fall som Högsta domstolen ska ta upp som gäller en lägenhet på Östermalm i Stockholm. Hyresgästen som tar strid för den misstänka bulvanuthyrningen riskerar att få betala miljoner i rättegångskostnader om han förlorar. Om han vinner kommer marknaden för hotelluthyrning förändras rejält – till hyresgästernas fördel.
Det andra handlar om Maria Karlsson i Årsta i södra Stockholm. Hon tog strid för sitt förstahandskontrakt i ett hus där de allra flesta lägenheterna omvandlats till hotellägenheter. Hovrätten gav henne rätt att bo kvar, men värden har överklagat och vill att Högsta domstolen tar upp ärendet. Under hösten väntas besked om HD kommer att ta upp ärendet.
Register över hyresrätter ska övervägas
Utredaren ska även överväga ett register över hyresrätter för att det ska bli lättare att upptäcka försök att kringgå hyreslagstiftningen. Bengt Öhman menar att det kan försvåra att använda hyresrätter i kriminella syften.
– Men då ska uppgifterna i registret vara tillräckligt omfattande för att vara till någon nytta, för att få bättre koll hur hyreslägenheter används, säger Bengt Öhman.