Regeringen krishöjer bostadsbidraget för barnfamiljer
Under en extrainsatt presskonferens under onsdagen presenterade bostadsminister Per Bolund (MP) och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) nya insatser för att dämpa de ekonomiska effekterna av coronapandemin.
Huvudnyheten var att ytterligare förstärka bostadsbidraget för de 139 000 barnfamiljer som i dag mottar stöd varje månad. Från och med 1 juli till och med årsslutet kommer bostadsbidraget tillfälligt att förstärkas med 25 procent.
– Den här insatsen är viktig för att säkerställa att människor kan behålla sin bostad. Det finns en oro hos många i och med den akuta kris som Sverige befinner sig i och därför är dagens besked om ett nytt bostadsbidrag ett välkommet tillskott för dem som behöver det allra mest, säger Per Bolund.
Den tillfälliga förstärkningen innebär som mest 1 325 kronor per månad och är skattefri. Pengarna kommer därtill att betalas ut automatiskt, utan att någon extra ansökan behöver göras. Även de barnfamiljer som framöver berättigas bostadsbidrag kommer att få del av de extra pengarna.
Totalt innebär den tillfälliga insatsen en kostnad på 560 miljoner kronor. En börda som enligt Ardalan Shekarabi är enkel att försvara.
– Många barnfamiljer som har en svag ekonomi är mer utsatta nu med anledning av coronakrisens ekonomiska effekter. Det här är en extra förstärkning av ekonomin för de allra mest utsatta barnfamiljerna.
Regeringen har också tillsatt en särskild arbetsgrupp som ska arbeta vräkningsförebyggande, och därmed minska risken för att barn utsätts för traumat att bli utan en fast bostad.
– Än så länge finns inga akuta tecken på att vräkningarna har ökat mer än normalt, men vi vill ha en beredskap, säger Per Bolund.
Han påminde även om att regeringen så sent som i går gav besked om att avsätta 100 miljoner kronor för insatser åt människor i social utsatthet – det vill säga hemlösa, papperslösa och äldre i isolering hemma. Pengarna kommer att delas ut till organisationer som arbetar med humanitära insatser.
– Här har vi en grupp som såklart är väldigt utsatt från början och som riskerar att få det ännu svårare i och med pandemin, säger han.
Trots ökad ekonomisk oro i samhället har byggtakten hållits relativt intakt. Enligt regeringens prognos kommer 41 000 nya bostäder att påbörjas under året.
Regeringen är beredd att agera om till exempel materialflöden och arbetskraft skulle påverka byggandet negativt, säger Per Bolund.
– Vi kan konstatera att byggsektorn hittills klarat sig bättre än många andra branscher i samhället. Men det finns en osäkerhet inför hösten och inför kommande år, då nya satsningar riskerar att läggas på is och bostadsbyggandet kan vika.