Annons

Regeringen ska sätta dit oseriösa värdar

Nyheter Hyresgäster ska få mer makt och giriga värdar som är ute efter snabba klipp ska stoppas. Det förkunnar regeringen, som nu startar en utredning för att se över hyreslagen.
Foto: Riksdagen, regeringen
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) samt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) skriver i ett gemensamt debattinlägg att hyresgästerna ska stärkas och oseriösa värdar stoppas.

Tidigare i veckan skrev Hem & Hyra om Hyresgästföreningens rapport, som visar att andelen unga utan egen bostad är högre än någonsin.

Med avstamp i denna undersökning skriver bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) samt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i dag ett skarpt debattinlägg i Svenska Dagbladet.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Skribenterna konstaterar att hyresgästernas ställning på bostadsmarknaden försvagats senaste tiden. Dels har bostadsbristen lockat till sig oseriösa värdar, vars enda intresse är att tjäna pengar på kort sikt, och dels har nya regler för privatuthyrning gett högre hyror samt ökad otrygghet för hyresgästen, som kan sägas upp hur som helst.

– Regeringen vill främja hyresrätten som en modern och trygg boendeform i framtiden. Då är det viktigt att hyresgästernas ställning stärks och att man snabbt kan hävda sin rätt vid allvarliga brister i sitt boende, säger Morgan Johansson.  

Regeringen beslutade därför under torsdagen att tillsätta en utredning med uppdrag att se över reglerna kring hyresrätter och uthyrning. 

Annons
Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Ett av huvuduppdragen blir att komma åt ”ljusskygga lycksökare som bara är ute efter snabba klipp på de boendes bekostnad”. När den borgerliga regeringen avskaffat förvärvslagen blev det inte längre möjligt att förhandspröva om en köpare av ett hyreshus var lämplig. Utredningen kommer att analysera konsekvenserna av att förvärvslagen försvann samt ta ställning till vilka åtgärder som behövs – och om den ska återinföras.

Utredaren kommer även att granska hur reglerna om hyresgästernas inflytande vid ombyggnationer kan förändras, för att stärka de boendes ställning och hindra värdarna från att tvinga bort fattigare individer med chockhöjda hyror. 

Slutligen vill regeringen undersöka om något bör göras för att åtgärda hyresgästens svaga ställning vid privatuthyrning.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder tar del av beslutet med stor glädje. Hon tror och hoppas att utredningen är ett resultat av flitigt uppvaktande av justitieminister Morgan Johansson.

– Det här är frågor som vi har drivit under lång tid och vi är såklart väldigt glada. Att vår opinionsbildning spelat roll. Undersölningar har visat att 25 procent av hyresgästerna av ekonomiska skäl tvingas flytta vid stora ombyggnationer.

Annons

Om utredningen skulle mynna ut i att förvärvslagen återinförs skulle det göra henne än gladare.

– Vi har tidigare gått ut med att den borde tas i bruk igen. Förr kunde kommuner gå in och ta över från oseriösa fastighetsägare på ett annat sätt.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 februari 2017.

Fakta: Utredningens uppdrag

Öka möjligheterna att komma till rätta med oseriösa hyresvärdar.
Utveckla hyresgästernas inflytande vid ombyggnader.
Se över reglerna för privatpersoners uthyrning av lägenheter.
Belysa problemen med kriminella grupperingars användning av hyreslägenheter.

Källa: Regeringen

Fakta: Förvärvslagen slopades 2010

Fram till mars 2010 gällde den så kallade förvärvslagen som skulle förhindra olämpliga hyresvärdar från att köpa och förvärva fastigheter. Lagen avskaffades eftersom den inte ansågs vara tillräckligt effektiv. I stället skärptes bostadsförvaltningslagen så att det skulle bli lättare tvångsförvalta illa skötta hus. Detta sker inte särskilt ofta.

Fakta: Privatuthyrning av bostäder

I februari 2013 ändrades lagen och villkoren för privatpersoner att hyra ut villor, rum och bostadsrätter.
Hyresrätter omfattas inte av lagen.
Lagen innebär bland annat att olika regler gäller beroende på om uthyrningen görs av en privatperson eller av ett företag.
När en privatperson hyr ut en bostad kan den när som helst säga upp hyresgästen med tre månaders uppsägningstid, medan den hyresgäst som vill säga upp bostaden endast har en månads uppsägningstid – oavsett vad som skrivs i kontraktet.
Om en privatperson hyr ut flera bostäder gäller reglerna endast den första.
Lagen ger också hus- eller bostadsrättsägaren rätt att sätta högre hyra än tidigare.

 

Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.