Annons

Regeringen vill kunna hindra nyanlända att välja boende

Nyheter Att nyanlända själva får välja boende leder inte sällan till extrem trångboddhet. Nu vill regeringen kunna säga nej om boendet anses vara för trångt
Foto: Gustaf Görfelt
Att kunna välja bostadsort leder för många nyanlända till stor trångboddhet.

På grund av de långa handläggningstiderna har många ensamkommande barn hunnit bli myndiga, vilket minskar deras chans att få uppehållstillstånd. Regeringen föreslår därför att ensamkommande som sökt asyl senast november 2015, registrerats som barn vid ankomst och inte har begått något brott ska få en chans att stanna och gå i gymnasiet.

Med S och MP som drivande krafter föreslår regeringen även en förändring av den kritiserade lagen om eget boende, ebo. l dagsläget har en nyanländ möjlighet att fritt välja bostadsort – något som lett till extrem trångboddhet och skapat stor press på till exempel skola och sociala institutioner i vissa kommuner.

Läs ocksåNya krav: Minska nyanländas möjlighet att välja

Regeringen vill därför riva upp den nuvarande lagen och omforma den för att stärka nyanländas etablering på arbetsmarknaden genom en så kallad social prövning. Det innebär i praktiken att en ebo-bosättning ska kunna stoppas, om boendet den nyanlände har hittat anses vara för trångt.

Annons

Några av de kommuner som kommer att känna av skillnaderna är Södertälje, Malmö, Lessebo och Avesta säger (S), uppger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att kommunala bostadsbolag krävt en ändring av lagen samt skildrat de miserabla förhållanden som nyanlända i Södertälje tvingas leva under. Även Hyresgästföreningen har arbetat för politiska beslut som kan minska nyanlända människors utsatthet, och förhandlingschef Erik Elmgren gläds åt dagens besked.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras publicering – hyresvärden Einar Mattsson ändrar policyMagnus Molin vd Einar Mattsson

– Vi delar bilden att man behöver se över ebo-lagstiftningen. Dagens system leder till både direkt utanförskap och trångboddhet och därmed inte till sunda boendevillkor. Det behövs en långsiktig och hållbar lösning.

Annons

Om riksdagen säger ja förväntas den tillfälliga asyllagen träda i kraft före sommaren 2018. Reglerna om ebo kan komma att ändras oavsett.

Läs också Psykologerna om ofrivilligt hemmaboende: “Uppgjort för konflikter” Casper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemma Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.