Regeringen vill underlätta uthyrning av företagslägenheter via mellanhänder – hyresgästen Astrid rädd att drabbas
Regeringen vill underlätta för företagsbostäder, det vill säga göra det lättare för fastighetsägare att hyra ut lägenheter till förmedlingsföretag som i sin tur hyr ut dem i andrahand och gav för några veckor sedan en utredare i uppdrag att se över hur dagens regelverk kan förändras.
– För att underlätta för företag att rekrytera personal med rätt kompetens finns det ett behov av att kunna erbjuda tillfälliga och flexibla bostadslösningar. Det är viktigt för svensk arbetsmarknad och svenska företags konkurrenskraft, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en kommentar i ett pressmeddelande.
Redan nu hyr många fastighetsägare ut sina lägenheter via olika mellanhandsföretag. Bara i Stockholm räknar Hyresgästföreningen med att det rör sig om uppskattningsvis åtminstone 15 000 lägenheter.
”Guldkalv för många fastighetsägare”
Orsaken till fastighetsägarnas intresse är ekonomi. Upplägget ger i allmänhet betydligt högre intäkter jämfört med traditionell uthyrning med förstahandskontrakt. Dessutom är det svårt för de som hyr av mellanhänder att hävda sina rättigheter.
– Det handlar om mycket stora pengar och är en guldkalv för många fastighetsägare och förmedlingsföretag, berättar Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.
Men han har också sett många exempel på där företagslägenheter hyrs ut dyrt till vanliga människor som är i behov av en permanent bostad.
– Det är ett girigt sätt att sko sig på utsatta människor och utnyttja bostadsbristen för egen vinning. Förutom att hyresgästerna tvingas betala oskäligt höga hyror, saknar de besittningsskydd vilket gör att många inte vågar klaga. Den som trots allt gör det riskerar att inte längre ha någonstans att bo.
Hyr av förmedlingsföretag
Astrid berättar att hon och hennes man sedan drygt fyra år tillbaka hyr en bostad i Stockholmsområdet på cirka 85 kvadratmeter av ett förmedlingsföretag som i sin tur hyr lägenheten av en av Stockholms större privata fastighetsägare.
Paret bor i lägenheten tillsammans med sina tre minderåriga barn.
– Vi fick erbjöds den här bostaden under pandemin då det var svårt att hyra ut lägenheter till företag. Vi är en helt vanlig familj som är i behov av en permanent bostad, berättar Astrid som heter något annat i verkligheten.
– Både jag och min man arbetar. Vi har hela tiden gjort rätt för oss, betalat hyran i tid och inte stört vare sig grannar eller andra. Vi trivs dessutom mycket bra i både lägenheten och området. För några månader sedan blev vi plötsligt uppsagda och ombedda att flytta inom tre månader.
Varför då?
– Det vet vi inte. Vi fick bara ett brev från förmedlingsföretaget om att vi inte skulle få bo kvar. Jag ringde företaget och bad att få prata med chefen för att får veta orsaken, men hon ville inte prata med mig. Jag åkte även dit för att få till ett möte, men det blev inget.
– Jag tror att de vill att vi ska flytta för att därefter kunna hyra ett lägenheten till ett företag och då kunna ta ut ännu högre hyra. Men vad ska då hända med oss? Vi har ingen annanstans att ta vägen. Jag tycker inte att man bara kan slänga ut oss. Vi har ju inte gjort något fel, utan betalat hyran i god tid och inte fört oväsen eller liknande. Dessutom har vi tre små barn som måste ha någonstans att bo.
Otrygg tillvaro
Astrid berättar att hon begärt och fått hjälp av Hyresgästföreningens jurister i sina kontakter med förmedlingsföretaget och fastighetsägaren.
– Förmedlingsföretaget säger nu att vi kan få bo kvar ytterligare en tid. Men jag vet inte hur länge. De kan kasta oss när som helst. Vi har ingen som helst trygghet.
Hyresgästföreningens jurist Bengt Öhman är upprörd.
– Astrid och hennes familj utnyttjas av en girig och skrupelfri fastighetsägare och mellanhand.
Flera tusen i överhyra
Bengt Öhman berättar att familjen idag betalar en överhyra på cirka 4 000 kronor i månaden för lägenheten som hyrs omöblerad.
– Vi vill att de ska få ett förstahandskontrakt på sin lägenhet och även sänkt hyra, men har ännu så länge fått kalla handen. Men vi fortsätter det arbetet.
Bengt Öhman är kritisk till regeringens planer på att ytterligare underlätta för fastighetsägare som väljer att satsa på ”företagslägenheter”.
– Det visar med all önskvärd tydlighet vilket inflytande fastighetsägare och förmedlingsföretagen har på politiker Jag tycker att det är mycket märkligt att man vill skydda en företeelse som bara leder till att hyresgästernas boendekostnader fördyras. Det finns mycket bättre och effektivare sätt att stärka svensk konkurrenskraft om det är det som man är ute efter.