Region Mitt mot marknadshyror
– Hej, jag kommer från Hyresgästföreningen, vet du vad marknadshyror är för något?
Klockan är strax efter lunch en torsdag strax före valet och det råder full aktivitet utanför mataffären i bostadsområdet Rud i Karlstad.
Hyresgästföreningens Henrik Woxlin och Anders Eriksson har den här dagen bytt datorerna på skrivborden på kontoret i centrala Karlstad mot ett litet bord med informationslappar och en skål med godis i Rud.
På så sätt försöker de skapa opinion mot marknadshyror. Något som flera partier sagt sig vara positiva till och som Hyresgästföreningen räknar med skulle kunna höja hyrorna med uppemot 2 500 kronor på vissa platser.
– Vi vet så klart inte hur mycket de kommer höjas just här i Rud och i Karlstad, men ATT hyrorna går upp om markandshyra införs, det vet vi, säger Anders Eriksson.
Kerstin Hedlund har bott på Rud sedan slutet av 1960-talet och Henrik Woxlin lämnar informationsbladet till henne. Hon säger att hon har hört talas om marknadshyror och sådana gillar hon inte.
– Det vore fruktansvärt om det infördes. Det är bara helt fel väg att gå, säger hon och tar med sig flygbladet för att läsa på mer hemma.
Mattias Andersson ser nyfiken ut när han ser Henrik och Anders och tar själv kontakt för att få veta vad det är för flygblad de delar ut. Efter en stunds samtal med Anders Eriksson säger han till Hem & Hyra:
– Det där lät inte alls bra om det skulle införas. Jag har inte bestämt mig helt än vad jag ska rösta på och jag kommer nog att väga in det här när jag väljer. För även om många kanske har råd med högre hyra, så tycker jag inte att det är bra. Det är något som skulle påverkar oss som bor i hyresrätt på ett sätt som verkligen märks. Många andra politiska saker märker man liksom inte av. Men som sagt. Än har jag inte bestämt mig, säger han och tar sin cykel ut cykelstället utanför matbutiken.
Det är inte bara personalen på Karlstadskontoret som är ute och kampanjar utan alla anställda på Hyresgästföreningen. I region Mitt betyder det att närmare 100 medarbetare på kontoren i Borlänge, Eskilstuna, Karlstad och Örebro lägger det vanliga arbetet åt sidan några timmar om dagen de två sista veckorna före valet.
Samtidigt som Henrik Woxlin och Anders Eriksson står i Rud centrum och pratar med människor, går Elisabeth Myr runt och lägger flygbladen i brevlådorna i bostadsområdet. På så sätt hoppas föreningen nå alla hyresgäster i området.
Att samtliga medarbetare i region Mitt och medlemscenter i Örebro är ute och kampanjar tycker regionchef Nina Hedlund är en självklarhet.
– Vårt motto är att ALLA kan vara med och bidra i detta viktiga arbete. Vi har även satsat extra på att göra ett eget riktat medlemsutskick till samtliga våra 63 700 medlemmar. Det sker både med e-post och med brev, säger Nina Hedlund.
På det här sättet hoppas föreningen även få medlemmar att lyfta frågan med de politiker de möter, oavsett parti.
– Införs marknadshyror kommer det att leda till högre hyror och otrygga villkor för hyresgästerna och högre bidragskostnader för samhället. Hemlösheten kommer öka, för vart ska i slutändan människorna ta vägen om man inte klarar av att bo kvar i sitt hem?, säger Nina Hedlund.
- Renodlad marknadshyra betyder att hyresvärden själv bestämmer hur hög hyran ska vara och att den som är beredd att betala mest också är den som får hyra lägenheten.
- De som propagerar för marknadshyror menar att det skulle leda till balans på hyresmarknaden och ge fler lediga lägenheter.
- Hyresgästföreningen menar att besittningsskyddet skulle försvinna med marknadshyror eftersom den som inte har råd med en bostad inte heller kan bo kvar.
- I dag har vi kollektiva förhandlingar i Sverige. Hyresvärden måste förhandla med Hyresgästföreningen innan hyran sätts. Nybyggnation är undantaget.
- Hyrorna ska i dag vara lika för lika lägenheter, samma standard och kvalitet på lägenhet, fastighet och område.
- Hyresgästföreningen och andra som är emot marknadshyror menar att bostadssegregationen skulle öka eftersom bara ett fåtal skulle kunna efterfråga de mest attraktiva lägenheterna.