Här får hyresgäster största hyreshöjningen på 30 år: ”Det är en sorglig historia”

Linköping Stångåstaden i Linköping genomför den högsta hyreshöjningen på över 30 år. 5,1 procent mer får bolagets hyresgäster betala. ”Det är en sorglig historia”, säger hyresgästen Monica Liljenberg.
Monica Liljenberg och Stångåstaden
Foto: Jenny Knutsson
"De tjänar ju redan mycket pengar", säger Monica Liljenberg som tycker att Stångåstadens hyreshöjning är för hög.

Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson beskriver årets förhandling med Östergötlands största hyresvärd Stångåstaden som tuff. Till sist fick parterna ge upp och överlämna frågan om vilken nivå som ska gälla till den centrala Hyresmarknadskommittén. Den har nu kommit fram till att höjningen ska vara 5,1 procent för de allra flesta av bolagets cirka 13 700 hyresgäster. Det är den högsta höjningen hittills bland länets kommunala bostadsbolag i år. Höjningen gäller retroaktivt från 1 februari, men den extra kostnaden sprids ut på de kommande fem månadshyrorna. Detta för att lindra smällen för hyresgästerna.

För en lägenhet som i dag kostar 8 000 kronor blir höjningen 408 kronor i månaden.

Läs ocksåDrog av för hotellnätter – egna hyressänkningar står hyresgästen dyrtHyreslagen och en hotellskylt
Stångåstaden i Linköping
En lägenhet som i dag kostar 8 000 kronor blir 408 kronor dyrare i månaden.

Benny Andersson räknar med att påslaget blir kännbart för många.

— Det fanns all anledning för oss att hålla tillbaka, för det är väldigt tufft för väldigt många. Det var också det som gjorde att vi inte kunde acceptera de nivåer som diskuterades vid förhandlingsbordet.

Han konstaterar att detta kan vara Stångåstadens högsta höjning någonsin.

Läs ocksåVärdens höjningshets får Karin att flytta: "Måste finnas en smärtgräns"Höjningshetsen av hyran får en kvinna i Ulricehamn att flytta. "Provocerande av hyresvärdarna", menar Hyresgästföreningens Stefan Lindborg.

— Det är rekordhögt. Möjligen kan det ha varit något högre på 90-talet.

14 procent på tre år

Under de senaste tre åren har Stångåstadens hyror gått upp sammanlagt 14 procent. Men enligt vd Fredrik Törnqvist har bolaget ändå inte fått täckning för sina ökade kostnader.

— Inflationen har under de här åren varit 20 procent och vissa kostnader har till och med ökat mer än inflationen. Vi har räkningar att betala som alla andra, säger han.

Läs ocksåTvisten om Uppsalahems hyror löst: ”Vart det så jäkla högt?”En tudelad bild. Den till vänster föreställer en hand som håller i sedlar. Den till höger föreställer en 60-årig kvinna med rödbrunt axellångt hår med sidbena och glasögon. Hon tittar allvarligt in i kameran.

Samtidigt är Stångåstaden ett bolag med stark ekonomi. På tre år har 287 miljoner kronor av vinsten förts över till ägaren, Linköpings kommun.

”De tjänar ju redan mycket pengar”

Monica Liljenberg, som bor i Lambohov, tycker att bolaget med tanke på det borde ha kunnat nöja sig med en lägre höjning.

— De har ju marginaler ändå. De säger att det kan bli sämre kvalitet och inte lika bra underhåll. Men de tjänar ju redan mycket pengar, säger hon.

Monica är en av de hyresgäster som deltagit i förhandlingen för Hyresgästföreningens räkning. Hon är orolig för hur många hyresgäster ska klara ekonomin och berättar att hon har grannar som redan i dag har svårt att betala hyran.

— Jag tänker framför allt på de äldre som inte får bostadstillägg som täcker när hyran bara går upp, säger hon.

Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden
”Vi förstår att det finns människor som har det jobbigt”, säger Fredrik Törnqvist men menar att höjningen är nödvändig för att upprätthålla bolagets goda ekonomi.

”Vi förstår att det finns människor som har det jobbigt”

Enligt Fredrik Törnqvist har det inte skett någon större ökning av antalet hyresgäster som kommer efter med hyran under de senaste åren.

— Vi förstår att det finns människor som har det jobbigt. Men vi har som uppdrag att försöka sköta Stångåstaden på ett bra sätt. Jag tror att om vi håller ordentligt i vår ekonomi så kommer kunderna tjäna på det långsiktigt, säger han.

Trots Hyresmarknadskommitténs beslut, som parterna måste följa, försökte Hyresgästföreningen förmå bolaget att skjuta på höjningen till 1 april. Det lyckades inte.

— Grundorsaken är att vi har en massa kostnader. När det är de här nivåerna blir det ganska mycket pengar på två månader, så det är därför, säger Fredrik Törnqvist.

Både han och Benny Andersson beklagar att det inte gick att komma överens lokalt.

— Det är alltid i någon mån ett nederlag att inte lyckas nå en överenskommelse vid förhandlingsbordet, säger Benny Andersson.

Parterna har kommit överens om att träffas för att utvärdera och se vad de kan göra bättre till nästa år.

Lägre höjning i nya lägenheter

Cirka 1 400 hyresgäster som bor i lägenheter byggda från 2013 och framåt får en lägre höjning, 3 procent. Detta för att hyrorna i allmänhet ligger högre i nyare lägenheter för att på 15 års sikt fasas ihop med det övriga beståndet.

I de 5,1 procenten ingår att den så kallade hyressättningsavgiften höjs från 12 till 15 kronor i månaden. Det är en avgift som Hyresgästföreningen tar ut för att man förhandlar hyrorna.

Hur mycket höjs din hyra? Här hittar du listan över alla färdiga förhandlingar!

Fakta: Stångåstadens hyreshöjningar

Så här mycket har kommunala Stångåstaden höjt hyrorna de senaste fem åren:

2025: 5,1 % (3 % i nyproduktion)

2024: 4,95 %

2023: 3,95 %

2022: 1,75 %

2021: 0,87 %

Läs också Lista: 1,3 miljoner hyror klara – så stor blir höjningen 2025 Vräkningshotet mot Lars kan slå tillbaka – värstingvärden kan tvingas sänka hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.