Rekordhöga hyror och strandade förhandlingar – här är värdarna som höjer hyran mest
Under de senaste 30 åren har hyresförhandlingarna aldrig varit så tuffa som nu. Till en början var det bättre skjuts i samtalen än förra året, men nu tycks det ha tagit stopp på i många delar av landet, enligt Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.
– Det som sticker ut är att vi inte är klara med Fastighetsägarna på många ställen. Det är mycket som gått till skiljeman, säger han.
Redan tidigt i höstas stod det klart att förhandlingarna skulle bli svåra. Organisationen Fastighetsägarna, som företräder många privata värdar, yrkade genomgående på hyreshöjningar mellan 10 och 12 procent.
Högsta nivån på 30 år
Enligt Hyresgästföreningen är 28 procent av landets förhandlingar nu avklarade, och snittet på de färdiga hyrorna ligger långt ifrån 12 procent.
– Det är en stor lättnad att det inte är de 12 procenten man har hört sedan september. Det är en stor höjning med 5 procent men det skulle vara mycket mer med 12. Den höga siffran har dels försvårat förhandlingarna men också skrämt hyresgäster och skapat oro, säger Carl-Johan Bergström.
Hyresgästföreningens beräkningar visar att snittnivån just nu ligger på 4,99 procent i hyreshöjning. I den sammanställning som Hem & Hyra gjort över färdiga hyror är den något högre, 5,13 procent. Det kan bero på att vissa förhandlingar saknas i statistiken men också att snittet över året kan beräknas på lite olika sätt.
Oavsett hur siffran beräknas så är det den högsta höjningen på 30 år.
De högsta höjningarna hittills kommer från Valbohem i Färgelanda, Dalsland med 6,4 procent och Telge Bostäder i Södertälje, Stockholm med 5,95 procent.
Tabell: Här är de högsta höjningarna hittills 2024
Oberoende part satte hyran
Den största förhandling som hittills avslutats är med kommunala MKB i Malmö. Det är också en av de högsta hyreshöjningarna. 24 600 hushåll får en genomsnittlig hyreshöjning på 5,7 procent. Här kunde parterna inte komma överens och förhandlingen gick till den så kallade Hyresmarknadskommittén som består av de båda centrala parterna i Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta.
Men inte heller de centrala parterna kunde enas. Istället fick den oberoende ordföranden fälla avgörandet. Carl-Johan Bergström är förvånad över att nivån blev så hög.
– Malmö hade en av de högsta höjningarna även förra året. Så vi blev förvånade över att det hamnade på den nivån. Sedan handlar det om en tvåårig uppgörelse med 4,5 procent från januari nästa år. Så det är svårt att jämföra med 1-åriga överenskommelser.
Men vid sidan av de höga hyreshöjningarna är det många förhandlingar som kört fast. Just Hyresmarknadskommittén har hanterat ett 60-tal förhandlingar vilket är ovanligt många. Och på den privata sidan ser det likadant ut.
Skiljemän ska bestämma flera hyror
Hem & Hyra har tidigare skrivit om hur de två stora förhandlingarna med branschorganisationen Fastighetsägarna i Stockholm och Göteborg har gått till skiljeman. Nu står det klart att samma sak har skett på uppskattningsvis 90 orter i landet.
Det är första gången som privata värdar i hela landet kan hänvisa förhandlingarna till en oberoende tvistelösning, vilket också utnyttjats i väldigt stor utsträckning.
I praktiken innebär det att den ena parten i förhandlingen vänder sig till hyresnämnden och ansöker om skiljeman. En sådan utses av hyresnämnden och skiljemannen får sedan sex veckor på sig att komma med ett beslut om ny hyresnivå.
Enligt Carl-Johan Bergström är tanken att systemet är till för undantagsfall, när det inte går att komma överens. Men så har inte möjligheten använts i år, säger han.
– Det ska användas restriktivt men jag tycker inte att det är särskilt restriktivt. Det kan ta väldigt lång tid att lösa ärenden för att det inte finns så många skiljemän att vända sig till. Det är klart att det kommer att drabba hyresgästerna och i värsta fall leder det till retroaktiva hyreshöjningar.
“Det visar övergripande att förhandlingarna inte fungerar speciellt bra. Jag ser det som ett generellt problem med hur de fungerat under de år jag haft inblick från 2010-talet och framåt”, säger Thomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna till Hem & Hyra den 19 december 2023, om att så många förhandlingar hamnar hos skiljeman.
“Det är inget nederlag att gå till HMK, det är en del av det systemet vi har”, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, till Hem & Hyra den 19 december 2023, om att hyresförhandlingarna avgörs i Hyresmarknadskommittén i stället för vid förhandlingsbordet.
“Det är ledsamt att det har tagit så lång tid, för hyresgästernas skull. Vår vision var att vara klara till den 1 januari”, säger Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson till Hem & Hyra den 30 januari 2024, om hyreshöjningen på 5,3 procent för Gävles 14 000 hyreshushåll som blev klar efter medling i Hyresmarknadskommittén.
“Vi betalade en halv miljon i räntor för våra lån 2021. Nu är vi uppe i 6–7 miljoner kronor och med dagens räntor skulle vi få betala 12 miljoner.”, säger Urban Blücher, vd för Sävebo i småländska Sävsjö till Hem & Hyra den 18 januari 2024 om att de höga räntorna kommer att påverka hyrorna framöver.