Annons

Rekordhöjningar på rad när skiljeman sätter hyror – så snuvades hyresgästerna på förhandlingar

Nyheter Förhandlingar kraschar på löpande band – och en enda person sätter hyror för tiotusentals boende 100 mil bort. Skiljemannens roll på förhandlingsscenen växer. Nu trillar avgörandena in. Det ena högre än det andra.
I stället för förhandlingar. Allt fler hyror sätts av skiljeman.

Tongångarna var optimistiska när överenskommelsen slöts. Nu skulle det vara slut på förhandlingar där Hyresgästföreningen och värdarna inte ens var överens om vilka faktorer det ska förhandlas kring. Parterna hade enats om ett ­antal ekonomiska parametrar som skulle ­styra. De årliga trätorna om hyres­höjningarnas storlek skulle därmed inte bli lika stökiga och långdragna.

– Vi är överens om hur spelplanen ska se ut, vad vi ska förhandla om. ­Sedan är det ändå lokala ­förhandlingar och ­förutsättningar som gäller, sa ­Hyresgästföreningens förbundsord­förande Marie Linder.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

– Det gynnar hyresgäster som får ett bra boende och fastighetsägare som kan öka sina investeringar i hyresrätter när utvecklingen blir mer förutsägbar, sa Anders Holmestig, vd för Fastighets­ägarna Sverige.

Skulle användas i undantagsfall

Skulle det ändå kärva, trots att ­frågetecknen runt ­hyresförhandlingarna nu rätats ut, fanns ytterligare ett trumf­kort: Välkommen in på scenen Skilje­mannen.

Initiativet kom från regeringen Löfven och kom att bli en del i den så kallade trepartsöverenskommelsen mellan ­organisationerna ­Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, som företräder ­privatvärdarna, samt Sveriges allmännytta.

Läs ocksåTvärvändningen – här ”slipper” hyresgästerna plötsligt hyreshöjning: ”Ljusare moln på himlen”MKB:s logga i ett kollage.

Skiljemannen skulle vara privatvärds-förhandlingarnas ­motsvarighet till Hyresmarknadskommittén som ­avgör tvister mellan Hyresgäst­föreningen och kommunala värdar. Med ­skillnaden att i Hyresmarknads­kommittén sitter representanter från parterna. Skiljemannen var en enda ­person som utsågs av hyresnämnden.

Den 1 januari 2023 var det premiär, lagen var på plats. I förarbetena till lagen var bedömningen att tvistelösningen skulle ­användas i undantagsfall.

Så blev det inte. I fjol avgjordes ­sammanlagt närmare 150 000 hyror via skilje­man.

Läs ocksåDubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”Tvådelad bild: Porträttfoto på Magnus Lager i färgglad rutig skjorta, Hoforshus-skylt på en tegelfasad med fönster. Hyreshöjning Hoforshus 2025

Krascher på löpande band

I år fortsätter skiljemans-­bonanzan. Redan i början av sommaren ­kallade Fastighetsägarna till förhandling om 2025 års hyror. Under hösten har ­förhandling efter förhandling ­avslutats i oenighet. Det står redan klart att 115 000 privata hyror i våra tre största städer kommer att avgöras av skiljeman. Under en och samma vecka kraschade förhandlingar i Malmö, Lund, Karlskrona, åtta kommuner i Kalmar län, 13 ­kommuner i Jönköpings län, och fyra kommuner i Halland. Samtliga avgörs nu av ­skiljeman. Precis som i fjol är det förhandlingar där privatvärdar företräds av Fastighetsägarna som avslutas i oenighet.

Det var nu röster började höjas om att det här var systematiskt. Att Fastighetsägarna helt enkelt hellre kraschar förhandlingar och låter skiljeman avgöra hyreshöjningarnas storlek.

– Vi vill gärna förhandla. Men Fastighetsägarna är en politisk organisation som verkar ha som mål att avskaffa det system vi har och inför marknadshyror. Det är väldigt svårt att förhandla med en part som inte verkar vilja förhandla, sa Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, ­tidigare i höstas.

Carl-Johan Bergström, Helene Calner
Inte nöjda. Varken Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen eller Helene Calner, förtroendevald för Hyresgästföreningen i Västra Sverige, är nöjda med utvecklingen mot att alltfler hyror sätts av skiljeman.

Bland föreningens förtroendevalda som är utsedda att förhandla hyrorna ­hörs samma tongångar. Helene Calner är förtroendevald för Hyresgästföreningen i Västra Sverige och sitter bland annat i stora förhandlingsdelegationen där Fastighetsägarna är motpart. För ­andra året i rad har förhandlingarna inte mynnat ut i någon överenskommelse.

Annons

Hon är kritisk. Både till Fastighetsägarnas agerande och till de nya förutsättningarna.

– Det känns inte som att det finns ett intresse från vår motpart att ­komma överens vid förhandlingsbordet. Jag tycker det behövs en förändring, men jag vet inte riktigt hur. Det är inte rimligt att en enda person ska avgöra alla hyror.

Om det inte finns något avtal om skiljeman kan privata hyror sättas av hyresnämnden om förhandlingarna inte går i lås. Är det bättre?

– Jag upplever att alla är mer måna om att komma överens då. Det är mer förhandling.

Hur känns det att förhandlingen försvinner bort?

– Inte okej. Det känns inte som vi har möjlighet att påverka och föra hyres­gästernas talan. Så fort det finns ­möjlighet att gå till skiljeman så gör vår motpart det.

Riv över strandningar på privata sidan.
Kastar in handduken. Tidigare i höstas skickade Fastighetsägarna pressmeddelanden på löpande band om att avbryter hyresförhandlingarna och ber om att få en skiljeman utsedd.

Det är inte bara Helene Calner som ­börjar tröttna. I hennes hemregion, Västra Sverige, gjorde Hyresgästföreningen tidigare i höst ett oväntat drag: Föreningen valde att själva lämna förhandlingsbordet – för att försöka stoppa att skiljeman kopplas in. Fastighetsägarna svarade med att lämna in en ansökan till hyresnämnden om att utse en skiljeman.

Oväntat drag som inte gick hem

Några veckor senare stod det klart att det draget inte gick hem. Hyres­nämnden slog fast att Hyresgästföreningen inte kan tvinga tillbaka Fastighetsägarna till förhandlingsbordet genom att själva lämna förhandlingarna. ”Det kan inte ha varit lagstiftarens mening att en part ska kunna hindra en ansökan om utseende av skiljeman genom att avsluta förhandlingarna ­innan det har gått tre månader från det att förhandlingsfram­ställningen har mottagits” skrev Hyresnämnden i sitt beslut som inte går att överklaga.

Marie Linders programförklaring om att förhandlingarna skulle ha fortsatt lokal prägel har också naggats i kanten. Till skiljeman utses vanligtvis en jurist som jobbar eller har jobbat som hyresråd och knäcker extra. I flera fall har skiljemannen inte ens suttit i samma län som hen förväntas besluta om hyrorna i.

Hyresnämnden i Västra Sverige ­utsåg för andra året i rad Erik Ferlin, till ­vardags hyresråd i Linköping, till ­skiljeman. Han sitter alltså i Öster­götland – 27 mil från Göteborg. I fjol kom han fram till en rekommendation på 5,3 procent i hyreshöjning. Det var i praktiken ett förslag som parterna ­måste gå med på.

Missnöjet växer sålunda, samtidigt som förhandling efter förhandling mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen kraschar. Vad händer med en folkrörelse där Helene Calner och andra gräsrötter får se förhandlingarna försvinna bort från det egna bordet och segla ner hos en ensam person i en annan del av landet?

Annons

Riskerar urholka förhandlingssystemet

Frågan går till Erik Elmgren, förbundschef för Hyresgästföreningen.

– Det är klart att det är bättre om ­parterna kan komma överens i lokala förhandlingar. Vi har skiljemansför­farande på onödigt många platser. Det är krångligt, tar tid och kostar pengar. Tillämpas skiljeman för mycket ur­holkas det lokala förhandlingssystemet som tjänat alla parter väl, säger han.

Används onödigt mycket. Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, tycker att skiljemansförfarandet används på onödigt många platser.

Hittills är det nästan uteslutande förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna som går till ­skiljeman. Det finns dock inget som hindrar att privatvärdar som förhandlar direkt med Hyresgästföreningen, och tecknat avtal om skiljemansförfarande, också kan frånträda förhandlingarna. Det skulle i så fall kunna innebära att långt många fler hyror sätts av en enda person.

Vad innebär då striden om privathyrorna i kronor och ören? En genomgång som Hem & Hyra gjorde efter senaste förhandlingarna ­visade på att hyrorna satta av skiljeman blivit högre än vid ­förhandling. Exempelvis blev ­höjningen 5,8 procent när Fastighetsägarna i Stockholm gick till skiljeman. Snittnivån för förhandlade hyror hamnade på 5,1 procent.

Inför årets runda gick Fastighets­ägarna ut med yrkanden på mellan 15 och 16 procent. Enligt organisationen ett mått på hur stora kostnadsökningar privatvärdarna haft. Den 30 oktober kom så årets första utslag från en skiljeman. Resultat: 5,25 repektive 5,1 procents hyrespåslag för 1 400 hushåll i Alingsås och Vårgårda som då fick årets högsta höjningar alla kategorier. Ett rekord som bara stod sig några dagar, innan nästa skiljeman höjde hyrorna för 1 300 Trelleborgshushåll med 5,3 procent. Det tycks inte som att Hyresgästföreningens flerårsöverenskommelser på lägre nivåer hållit tillbaka skiljemannens rekommendation. Något som möts av återhållsam tillfredställelse i Fastighetsägarnas kommentarer.

Höjningsrekordet stod sig emellertid inte särskilt länge. Hyresgästföreningen och kommunala Alingsåshem offentliggjorde tidigare i veckan en överenskommelse om hyreshöjning på 5,4 procent. En titt i Hem & Hyras tabell (se nedan) visar att det tycks ha skapats något slags märke kring eller något över fem procent för de hyresöverenskommelser som träffats nyligen. För flerårsöverenskommelsen är nivån lägre.

Hoppas komma till normalläge

Anders Holmestig, vd på Fastighetsägarna Sverige, försvarar trepartsöverenskommelsen, både att man numera är överens om vilka faktorer hyresförhandlingarna ska utgå från och att skiljeman träder in när förhandlingarna kört fast. Att det varit så svårt att enas de första två åren tror Anders ­Holmestig beror på stora kostnadsökningar för både värdar och hyresgäster.

– Ingen gynnas lång­siktigt av att det är väldigt mycket ­konflikter. Systemet för hyresrätten urholkas. Vi måste komma till ett normalläge. Ska man vara optimistisk är ekonomin på väg åt rätt håll och då tror jag förhandlingarna blir enklare.

 

Skiljemän, Christian Malmqvist, Erik Ferlin, Vanja Lycke
Sätter hyrorna långt bort. Några av skiljemännen. Från vänster: Christian Malmqvist är domare i Luleå tingsrätt och sätter hyrorna i bland annat Malmö. Vanja Lycke är hyresråd i Stockholm och sätter hyrorna i bland annat Halmstad. Erik Ferlin är hyresråd i Linköping och är utsedd till skiljeman i Göteborg.

Fakta: Skiljemannen – en dyr historia

• För Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna innebar ­skiljemansförfarandet sammanlagt i fjol en kostnad på omkring 2,7 miljoner kronor vardera. Lägg därtill det merarbete som ­skiljemansförfarandet innebär för landets hyresnämnder.

• Ärendena ska hanteras skyndsamt, vilket innebär att annat arbete får anstå och hyresnämndens personal har fått jobba extra. En kostnad som hamnar på skattsedeln. I Stockholm fick personalen jobba extra till och med på julafton för att registrera alla ärenden.

• De hyresnämnder vi pratat med har inte gjort någon sammanställning över kostnaden eller den totala tidsåtgången.

Läs också 30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller" Skiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.