Annons

Kommunalt bolag kräver ännu högre höjning än privatvärdar: 10,76 procent

Nyheter Fastighetsägarnas hyreskrav på 9,5 procent var inget undantag. Nu hakar allmännyttan på: Libo i Lindesberg vill ha 10,76 procent. Årets hyresförhandling kommer handla om helt andra siffror än någon gång tidigare under de senare 20 åren. Lista över de första yrkandena!
Foto: Anna Rytterbrant
Mot bistra tider. Libo i Lindesberg yrkar 10,76 procents hyreshöjning för 2023. Bolagets vd Roger Sixtensson hänvisar frågor till Fastighetsägarna, i och med att de sköter förhandlingarna åt det kommunala bostadsbolaget. Bilden till vänster är från Hagaberg, ett av bolagets områden.

Det har spekulerats och diskuterats om hur hårt de kraftiga prishöjningarna på värme, el, räntekostnader och allt annat som är förenat med att förvalta ett hyreshus kommer slå mot hyresgästerna.
Som första större motpart offentliggjorde Fastighetsägarna i Stockholm i förra veckan att hyrorna för 2023 behöver höjas med 9,5 procent. Kravet omfattar de närmare 100 000 hyresgäster i huvudstaden som bor hos privatvärdar som låter Fastighetsägarna förhandla hyran åt dem.

I går berättade Hem & Hyra om att Fastighetsägarna GFR, som organiserar privatvärdar i Västsverige och Småland, vill höja hyrorna med ”omkring 10 procent”.

Läs ocksåHyresvärden lämnade Fastighetsägarna efter skyhöga hyreskrav: "Var chockad"Moa Arnberg Herbhus

I dag blev officiellt att Fastighetsägarna i Boden kräver 10,79 procent.

Högsta kommunala yrkandet i Lindesberg

Nu hakar kommunala värdar på rekordkraven. Libo i Lindesberg , vill höja hyrorna med 10,76 procent nästa år.
Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Mitt, tycker att kravet är helt uppåt väggarna.

– Vi befinner oss i ett samhällsekonomiskt svårt läge. Hyresgäster med knappa marginaler ska ta höjda matpriser, stigande elpriser och skenade konsumtionskostnader i stort. I det läget menar Libo på fullaste ansvar att hyresgästerna ska få över 10 procent i hyreshöjning, säger Marcus Kjellin.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Tidigare i år slöt Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna en överenskommelse om vilka faktorer som ska ligga till grund för hyresförhandlingarna. I korta drag går den ut på att förhandlingarna främst ska grundas på hur kostnadsutvecklingen sett ut tre år tillbaka i tiden.

”Alla borde ta sitt ansvar”

Marcus Kjellin menar att krav över 10 procent inte är att använda sig av den överenskommelse som parterna nyss har slutit.

– Alla parter borde ta sitt ansvar. Det här är ett försök att köra över motparten i stället för att hitta en kompromisslösning.

Läs ocksåDe bestämmer hyrorna för tiotusentals – har tidigare jobbat för Fastighetsägarna
Lindesberg, Libo
Stora i Lindesberg. Kommunala Libo har knappt 1100 lägenheter. De flesta i centrala Lindesberg.

Libos vd Roger Sixtensson hänvisar till Fastighetsägarna, som sedan några år tillbaka sköter hyresförhandlingarna åt det kommunala bolaget.

Lisa Hjelm, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Mittnord, hänvisar precis som Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen till trepartsöverenskommelsen. Men med en helt annan tolkning av vilken nivå som hyreshöjningarna bör landa på.

Annons

Hyrorna i Lindesberg bör höjas med 1,26 procentenheter mer än i exempelvis Stockholm. Hur kommer ni fram till det?
– Vi har tittat på de parametrar som vi ska förhandlar om. Förhandlingarna sker lokalt och därför blir det olika yrkanden i olika kommuner.

Förhandlingarna med Libo har strandat de senaste fem åren. Hur tror du det kommer gå i år?
– Vi har inte varit överens om ingångsvärdena i förhandlingen. Vi hoppas att vi har ett annat läge i år med den nya överenskommelsen. Hyrorna har släpat efter väldigt många år.

Även kommunala Hallbo i Hallsberg låter Fastighetsägarna sköta förhandlingarna. Bolaget i sydnärke yrkar på 8,76 procent.

”Galet dramatiska kostnadsökningar”

Tomas Ernhagen är chefekonom på Fastighetsägarna Sverige. Han menar att kraven omkring 10 procent som nu kommer runtom i landet grundar sig på den gemensamma modell för att förhandla hyrorna som tagit fram tillsammans med Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta.

– Vi följer vår gemensamma överenskommelse. Skulle vi enbart titta på kostnadsökningarna just nu, som är galet dramatiska, skulle vi behöva hyreshöjningar på kanske 25 procent. Men nu följer vi spelregler vi kommit överens om och då hyvlar vi av hälften direkt, säger Tomas Ernhagen.

Men 10 procent, hur tror du att kraven kommer att tas emot?
– Jag kan förstå att det förfaller vara ett högt krav eftersom vi haft en period med ganska mild kostnadsutveckling. Men nu är verkligheten helt annorlunda. Jämför du med den som bor i bostadsrätt landar hyresgästerna mjukt. Den som bor i en trea kanske får en kostnadsökning med kanske 1000 kronor i månaden med hyreshöjning och högre elkostnad. En bostadsrättsägare i Stockholm kan få en ökad månadskostnad med 5000 kronor i form av högre räntekostnader och högre avgift till föreningen.

Vad kan fastighetsägarna göra för att kapa kostnaderna i stället för att höja hyrorna?
– Vi jobbar så gott vi kan med att effektivisera förvaltningen. Men som värd måste man förhålla sig till de regler som finns. Till exempelvis kan inte en fastighetsägare sänka temperaturen i lägenheterna under Folkhälsomyndighetens krav.

Nej till tvåsiffriga hyreshöjningar. Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, menar att föreningen aldrig kommer acceptera hyreshöjningar på 10 procent.

”Hyresgästföreningen accepterar aldrig 10 procent”

Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren menar att några 10-procentiga hyreshöjningar kommer man aldrig acceptera.

– Det är inte realistiskt. Och jag vet att det finns både allmännyttiga och privata värdar som kommer vara betydligt mer återhållsamma i sina krav. Alla delar inte Fastighetsägarnas bild. Det tycker vi är bra. En 10-procentig höjning för alla hyresgäster skulle innebära 10 miljarder mer, från hyresgäst till värdar. Det är orimligt.

Annons

Fastighetsägarna hävdar att man gjort sina beräkningar utifrån den nya överenskommelsen om hur hyrorna ska förhandlas.
– Hur man än räknar enligt vår gemensamma modell kan man inte komma fram till att hyrorna ska höjas med 10 procent. Jag vill se Fastighetsägarnas beräkningar.

Taxebundna kostnader ökar kraftigt på många håll. Exempelvis fjärrvärmen i Malmö med 20 procent och vatten och avlopp i Stockholm med 25 procent.
– Ja, men man måste kolla hur stor del av hyran som till exempel går till vatten och avlopp. Det är en försvinnande liten del. Och taxekostnader kan inte bara föras över till hyresgästerna. Det är inte att dela på bördan och det irriterar mig. Värdarna måste jobba med energieffektivisering. Dessutom kan inte fastighetsbranschen tro att man ska gå oskadd ur lågkonjunkturen.

Dela på bördan säger du. På vilket sätt ska Hyresgästföreningen vara med och ta ansvar?

– Det klart att man som hyresgäst ska vara beredd på högre hyreshöjningar än dem vi sett de senaste åren. Men det betyder inte att hyresvärdarna rakt upp och ner ska kunna föra över sina kostnadsökningar på hyresgästerna. Ett svajigt system med gigantiska hyressvängningar – det blir ju helt fel riktning att gå när världen är i gungning. Nu måste alla parter bidra till stabilitet, säger Erik Elmgren.

Hyresutveckling
Hyresutvecklingen i procent under 00-talet. Källa: Hyresgästföreningen

”Står fast vid överenskommelsen”

Sveriges allmännytta, som är de kommunala värdarnas paraplyorganisation, har inte gjort något utspel där man anger hur mycket man tycker att hyrorna behöver höjas. Men i ett debattinlägg förra veckan skriver vd:n Anders Nordstrand att man står fast vid överenskommelsen om hur hyrorna ska förhandlas.

Samtliga tre parter på hyresmarknaden anser sig alltså står fast vid överenskommelsen. Men drar helt olika slutsatser vad det kommer för nivå på hyreshöjningarna.

Så mycket vill värdarna höja hyran – alla yrkanden hittills

Läs också HGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica! Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.