Annons

Rekordkravet: Vill ha 63 miljoner kronor i skadestånd för dubbelhyran

Malmö Fyra hyresjättar i Malmö nöjde sig inte med årets hyreshöjning utan höjde hyrorna en andra gång. Nu kräver Hyresgästföreningen återbetalning och ett rekordstort skadestånd. "Vi tänker driva det här in i kaklet", säger Håkan Björkenklev, regionordförande i Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningen kräver skadestånd.

Hyreskonflikten i Malmö trappas upp rejält. Hyresgästföreningen kräver fyra hyresjättar på totalt 63 miljoner kronor efter att värdarna höjt hyrorna en andra gång i år. Förhandlingarna om en dubbelhöjning strandade tidigare i somras. Trots det höjdes hyrorna.

– Vi står på hyresgästernas sida och vi är beredda att driva det här mycket långt, säger Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Malmö, om rekordkravet som har ställts direkt till de fyra hyresvärdarna Trianon, Heimstaden, Willhem och Victoriahem.

Läs ocksåStriden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i MalmöSedelbunt med ett rött kryss över.

Om man inte kommer överens med fastighetsägarna tänker Hyresgästföreningen driva kravet vidare i hyresnämnden.

– Pengarna ska tillbaka till hyresgästerna, det är de som har lidit skada i det här och vi vill göra allt som står i vår makt för de boende. Jag hoppas att vår motpart lyssnar, säger Benny Bendzovski.

Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Malmö.

Allra högst belopp kräver Hyresgästföreningen av Heimstaden. Det gäller 5 400 lägenheter eller 27 miljoner kronor. Patrik Hall, senior rådgivare på Heimstaden, har ännu inte tagit del av kravet från Hyresgästföreningen men ifrågasätter agerandet.

– Det är rena dumheterna. För mig låter det som ett sätt att rasera förhandlingssystemet. Vi bryter inte mot någon förhandlingsordning när vi frånträder en förhandling. Den upphör ju då och lagen börjar gälla. Och den har vi följt, säger Patrik Hall.

Patrik Hall senior rådgivare Heimstaden
Patrik Hall, senior rådgivare på Heimstaden.

Höjde hyrorna en andra gång

Årets hyresförhandlingar var tuffare än på många år med historiskt höga krav från hyresvärdarna. Många av landets fastighetsägare gick ut hårt och krävde höjningar på långt över tio procent. I Malmö slutade det med en höjning på fem procent. Men det räckte alltså inte för flera privata fastighetsägare i Malmö.

Annons

Heimstaden, Victoriahem, Willhem, Trianon, Kanslihuset och Rosengårds fastigheter, där kommunala MKB är delägare, tog Hyresgästföreningen på sängen när de i mars krävde att få höja hyrorna en andra gång, med ytterligare två procent. Ett svek mot hyresgästerna, menade Hyresgästföreningen. En ekonomisk nödvändighet, ansåg hyresvärdarna. De menade också att det var deras rätt enligt lag att påkalla om nya hyresförhandlingar om de ville det.

Läs ocksåRekordhöjningen inte tillräcklig - Jacobs hyra höjs en andra gång: ”För jävligt”Hyresgästen Jacob Falck och en pengahög.
Olof Andersson vd och delaägare på Trianon
Olof Andersson är vd och delägare på Malmöbolaget Trianon som äger 4 000 hyreslägenheter i staden.

– Jag önskar att jag hade sluppit det. Men de ökade energi- och räntekostnaderna påverkar oss mycket. Ska vi ha bibehållen service till våra hyresgäster så måste vi höja. Men jag vill poängtera att vi gärna hade sluppit, sa Olof Andersson, vd på Trianon, till Hem & Hyra då.

Konflikten om hyrorna trissas upp

Trots att förhandlingarna kraschade stod fyra av hyresvärdarna – Trianon, Heimstaden, Willhem och Victoriahem – fast vid kravet om en dubbelhöjning. De skickade ut avier till hyresgästerna med en högre hyra. Den som inte betalade den nya hyran, som höjts med 1,75 procent, skulle det blir prövning i hyresnämnden, enligt besked från fastighetsägarna.

– Vi kommer att vända oss till hyresnämnden och det man riskerar är en retroaktiv höjning om hyresnämnden fastställer den nya nivån. Sedan kan man också få en ännu högre höjning, sa Patrik Hall, senior rådgivare på Heimstaden, då.

Läs ocksåÅrhundradets högsta höjningar – så mycket höjs hyrorna 2023Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.

Nu hårdnar alltså hyresstriden. Kravet från Hyresgästföreningen gäller för 12 600 drabbade hyresgästerna. Per lägenhet handlar det om 5 000 kronor. Totalt 63 miljoner kronor.

– Vi har tidigare förhandlat en gång per år. Det är kutym. Dessutom finns det rent formella brister i deras förhandlingskrav till oss. Det är tillika osmakligt att direktavisera och skicka ut brev till hyresgästerna med indirekta hotelser. Vi står på hyresgästernas sida och tänker driva den här frågan in i kaklet, säger Håkan Björkenklev, regionordförande i Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Annons
Håkan Björkenklev, regionordförande Hyresgästföreningen södra Skåne.
Håkan Björkenklev, Hyresgästföreningens regionordförande i södra Skåne talar på en demonstration mot dubbelhöjningen.

Skälen till rekordkravet, enligt Hyresgästföreningen, formella fel och att hyresvärdarna valt att höja hyran utan att förhandla. Hyresgästföreningen menar att det enbart förts ”samtal”. Fastighetsägarnas agerande som ett hot mot förhandlingssystemet. Det finns en oro för att det ska sprida sig vidare till andra delar av landet.

– Nu råkade det bli i Malmö den här gången men nästa gång kan det mycket väl hända någon annanstans, säger Håkan Björkenklev.

– Deras agerande har skadat själva förhandlingssystemet, säger Benny Bendzovski, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Det är ett stort belopp ni kräver?
– Det blir mycket pengar för att det handlar om så många lägenheter, säger Benny Bendzovski.

För Trianons del gäller det 3 700 lägenheter eller 18,5 miljoner kronor, för Victoriahem 2 000 lägenheter eller 10 miljoner kronor och Willhem 1 500 lägenheter eller 7,5 miljoner kronor.

Fakta: Hyresstriden i Malmö år 2023 - detta har hänt

Januari: Årets hyresförhandlingar avslutas. Hyresgästerna får besked att deras hyror höjs med fem procent 2023.

Mars: Fem stora Malmövärdar vill förhandla om ytterligare en hyreshöjning för 2023. Årets höjning på fem procent räcker inte. De vill höja hyrorna med två procent till.

Juni: Förhandlingarna strandar. Hyresgästföreningen vägrar gå med på en extra hyreshöjning och fastighetsägarna lämnar förhandlingsbordet.

Juni: Hyresvärdarna rundar systemet och höjer hyrorna trots att förhandlingarna inte har kunnat avslutas. De hyresgäster som inte betalar den nya hyran kan få sin hyra prövad av hyresnämnden.

Augusti: Hyresgästföreningen kräver 63 miljoner i återbetalning och skadestånd av hyresvärdarna.

 

Läs också Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen Den stora hyresstriden i Malmö kan vara över: ”Värdarna har tagit sitt förnuft till fånga”         

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.