Annons

Rekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll vänta

Västra Götaland Antalet tvister som går till Hyresmarknadskommittén är det högsta någonsin. Nu meddelar ytterligare tre västsvenska värdar att de strandar hyresförhandlingarna. 11 000 hushåll berörs och kan tvingas betala höjningen i efterskott.
Aldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Pixabay
Aldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

Allt fler kommunala hyresvärdar väljer att lämna förhandlingarna om årets hyror. Hittills har hela 58 ärenden gått till tvistelösningsorganet Hyresmarknadskommittén, HMK.

Det är den högsta siffran under ett och samma förhandlingsår sedan kommittén startade sitt arbete 1957.

Läs ocksåVästsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2023 – hela listanEtt hyreshus i bakgrunden och sedlar och mynt i förgrunden i ett sammansatt collage.

Antalet tvister har redan ökat med över 50 procent jämfört med hela förhandlingssäsongen i fjol. Fler tillkommer hela tiden.

GRAFIK: Rekordmånga ärenden hos Hyresmarknadskommittén

Carl-Johan Bergström är förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Han är besviken på att just kommunala bostadsbolag vägrar kompromissa denna krisvinter.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjer västsvenska värdar hyran 2023 – hela listan

– Är det någon gång de ska visa att de är en allmännytta så är det ett sådant här år. Det är otroligt tufft för många hyresgäster just nu. Det är inte nu som allmännyttor ska satsa allt på att få en så hög höjning som möjligt, och inte ens visa förhandlingsvilja.

Tre strandningar på tre dagar

I Västsverige meddelar nu tre kommunala hyresvärdar att de lämnar förhandlingsbordet: Förbo, Kungälvsbostäder och Alebyggen. Tillsammans äger de cirka 11 000 lägenheter i Ale, Härryda, Kungälv, Mölndal och Lerum.

Alebyggen har yrkat på att få höja hyrorna med 8,81 procent. Det motsvarar 617 kronor mer för en lägenhet som i dag kostar 7 000 kronor. Förbos utgångsbud ligger på 7,11 procent. Kungälvsbostäder har krävt 6,8 procent.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin
Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningen.
Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningen.

Enligt Carl-Johan Bergström har ingen av de tre västsvenska värdarna velat sänka sina utgångsbud nämnvärt. I grunden handlar det om att parterna är oense om hur den nya trepartsmodellen ska tolkas.

Annons

– Om man är så benhård på att man ska ha just den procentsats som man lämnar över som ett första yrkande, då blir det egentligen ingen förhandling.

Risk för retroaktiv hyreshöjning

Såväl Förbo som Kungälvsbostäder och Alebyggen vill höja sina hyror från och med årsskiftet. Eftersom resultatet dröjer betyder det att hyresgästerna sannolikt måste betala flera månaders höjning i efterskott.

LÄS MER:
• Så förhandlas din hyra
• Så kan du påverka hyresförhandlingarna

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är en partsgemensam nationell tvistelösningsfunktion som omfattar kommunala hyresvärdar i Sverige. Ledamöterna tillsätts av Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sveriges allmännytta.

HMK prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna. Besluten kan inte överklagas. HMK kan även medla, och kräva att lokala parter återvänder till förhandlingsbordet.

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.