Rekordmånga unga västsvenskar är ofrivilliga mambos
Rapporten Unga vuxnas boende kartlägger hur människor mellan 20 och 27 år bor.
Den görs på uppdrag av Hyresgästföreningen och har kommit ut vartannat år sedan 1997. Under den tiden har bostadsbristen i Storgöteborg skenat.
När den första rapporten gavs ut bodde 15 procent av unga vuxna kvar hemma hos sina föräldrar.
I årets upplaga är den nya rekordnivån 27 procent.
Av dem säger 9 av 10 att de hellre skulle välja ett annat boende om de kunde.
En av dem är Angelic Andersson, 21. Hon bor än så länge kvar hemma i föräldrarnas lägenhet på Hisingen.
Tills vidare har hon förlikat sig med situationen, och ser i stället till att spara pengar för framtiden. Bostadsmarknaden i Göteborg avskräcker.
– Det är svårt att hitta något, och det är så dyrt, säger hon.
Johanna Forsberg, 26, valde att lösa sin bostadssituation genom att köpa en bostadsrätt tillsammans med sin pojkvän för två år sedan.
– Eftersom det var så dyrt behövde vi vara två för att kunna flytta hemifrån. Det var svårt att hitta en hyresrätt, säger hon.
Jakten på egen bostad började i Göteborg, men snart nog insåg paret att pengarna de sparat inte skulle räcka. Därför köpte de till slut en tvåa i Lerum.
– Att vara ensam och leta boende måste vara jättesvårt, säger Johanna Forsberg.
Andreas Sjöö är bostadspolitiskt sakkunnig på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Han säger att bostadsbristen begränsar unga människors valmöjligheter.
– Förutom att man inte kan börja sitt vuxenliv så kan det innebära att man måste tacka nej till sitt drömjobb eller drömutbildning. Det ser vi också i undersökningen, att unga tvekar att byta ort eftersom de inte vet om de kan hitta bostad, säger Andreas Sjöö.
Detta i sin tur ger konsekvenser både för den enskilde och för samhället.
– Det innebär att Göteborgsområdet inte blir det kunskapsnav det hade kunnat bli, och att det blir svårare för näringslivet att hitta arbetskraft. För individen blir konsekvensen att man inte kan styra sitt eget liv, säger Andreas Sjöö.
En sak som är tydlig i den långa serien av rapporter är att det främst är hyresrätter som det har blivit brist på.
Andelen unga vuxna som har ett eget förstahandskontrakt har sjunkit i samma takt som antalet mambos har ökat. Delen som bor i eget hus eller bostadsrätt har däremot legat stadigt hela tiden, med en viss ökning i den senaste rapporten.
– Det är tydligt att marknaden inte klarar av att erbjuda det som är störst efterfrågan på. Det kommer att krävas någon form av statlig inblandning, politiken måste ta sitt ansvar, säger Andreas Sjöö.
Trots att bostadsfrågan har börjat betraktas som ett av de stora samhällsproblemen så syns ingen vändning. Antalet mambos ökade även i år, precis som förväntat.
– Det är det mest anmärkningsvärda, att det inte finns något i den här rapporten som förvånar, säger Andreas Sjöö.
- Rapporten undersöker hur människor mellan 20 och 27 år bor.
- Omfattar kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.
- I årets undersökning svarar 27 procent att de bor hemma hos föräldrar.
- Det betyder att antalet hemmaboende unga vuxna i Göteborgsregionen är cirka 30 382 personer.
- Procentnivån ser likadan ut för Sverige som helhet. Men flest mambos finns i storstäderna och i glesbygdslänen.
- Bland de som bor hemma hos föräldrar svarar 92 procent att de vill bo på annat sätt.