Annons

Rekordstora otillåtna överföringar ur allmännyttan: Över 320 miljoner

Nyheter Kommunernas olagliga vinstuttag ur allmännyttan ökar. Det framgår av Boverkets årliga rapport. Ett bolag sticker ut: I Eskilstuna har kommunen efter en försäljning plockat ut 312 miljoner kronor ur kommunala Kfast. I strid mot lagen, men utan att det finns några sanktioner. ”En teknikalitet”, menar bolagets ordförande Bertil Andersson (M).
Eskilstuna, Kfast, värdeöverföring, otillåten värdeöverföring
Stor utdelning. Efter en stor fastighetsförsäljning gjorde allmännyttiga Kfast en värdeöverföring till kommunen på över 312 miljoner kronor. Den visar sig vara otillåten, enligt Boverkets rapport.

Från att under några år legat på en lägre nivå så ökar nu de otillåtna värdeöverföringarna från allmännyttan till dess ägare, kommunerna. Under 2020 landade de otillåtna värdeöverföringarna på sammanlagt 320 miljoner kronor, vilket är det högsta beloppet sedan nya lagen om kommunala bostadsaktiebolag, den så kallade allbolagen, infördes för drygt tio år sedan.

– Det här året sticker ut är de otillåtna värdeöverföringarna, konstaterar Oskar Gramstad, nationalekonom på Boverket, som tagit fram rapporten.

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Det är sammanlagt 18 kommunala bostadsbolag som har lämnat värdeöverföringar som inte är enligt reglerna, men i många fall rör det sig om mindre summor. Exempelvis lämnade Norsjölägenheter 1000 kronor för mycket, enligt Boverkets årliga rapport.

Eskilstuna sticker ut

Men så finns det otillåtna värdeöverföringar som är större. Betydligt större. Av de sammanlagt 320 miljoner kronorna i otillåtna överföringar svarade Kfast i Eskilstuna för 312 miljoner kronor.
Pengarna kommer från en större fastighetsförsäljning på drygt 550 lägenheter i områdena Viptorp och Skogsängen samt en skola som Kfast ägde. Köpare var norska Heimstaden. Försäljningen gjordes för att stärka kommunens och bostadsbolagets kassa. Värdeöverföringen gjordes med hänvisning till den fjärde paragrafen i allbolagen. Men kommunen har varit alldeles för generella och oprecisa i sina beslut. Bland annat har man inte angett hur mycket pengar som ska föras över till kommunen.

– De underlag som bolaget skickat in till länsstyrelsen och Boverket har inte varit tillräckliga för att överföreningarna ska anses lagliga, säger Oskar Gramstad.

Läs ocksåHär mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”Hans-Erik Pedersen vill att Förbos vinst ska användas till energieffektivisering och andra åtgärder som är vikitga för hyresgästerna, inte föras över till kommunen för att täcka andra utgifter.
Jimmy Jansson, Eskilstuna, socialdemokraterna
Anser sig gjort rätt. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) anser att försäljningen i huvudsak gått rätt till. Men om någon miss skett i värdeöverföringen ska den rättas till.

Några sanktioner mot de bolag som lämnar otillåtna värdeöverföringarna finns emellertid inte. Jimmy Jansson (S), är kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna. Han delar inte riktigt Boverkets syn på att beslutet fattats på ett felaktigt sätt.

– Vi har haft en rejäl offentlig debatt inför försäljningen och vad pengarna ska användas till. Men har det blivit någon miss så får vi titta på det och lära inför framtiden för att göra rätt. Det är alltid vår ambition, säger Jimmy Jansson.

Försäljningen kritiserades av bland annat Hyresgästföreningen. Vad använder ni alla hundratals miljoner ni plockar ur ert kommunala bostadsbolag?

Annons
Läs ocksåTillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

– En kommun som växer behöver investera. De pengar vi plockade ut i och med försäljningen använde vi bland annat till att renovera idrottsanläggningar, som ofta ligger i närheten av våra bostadsområden. Dessutom har vi renoverat upp skolorna. Det kan man ha synpunkter på, men vi menar att hyresgäster också vinner på det.

”En teknikalitet”

Bertil Andersson (M) är ordförande för Kfast. Han kallar Boverkets kritik för ”en teknikalitet.”

– Boverket menar att kommunfullmäktiges beslut om försäljningen var för oprecis. Nu ska fullmäktige fatta ett nytt, mer precist, beslut. Det finns ju inga sanktionsavgifter så det kommer inte kosta kommunen någonting.

Hade ni agerat annorlunda om det funnits sanktionsavgifter?

– Det är möjligt. Vi har inte delat ut såhär stora belopp tidigare, så det här är nytt för oss. Men det klart, om det stått sanktionsavgift någonstans så kanske revisorer eller jurister påpekat det.

Du är ordförande, vore det inte roligare att få behålla pengarna inom bolaget?

– De pengarna vi har räcker väl till. Kfast är ett bolag med god ekonomi, även efter värdeöverföringen. Det är väl bra att kommunen får pengar, det finns stora investeringsbehov.

Annons
Bertil Andersson, Tomas Bergh, Kfast, Eskilstuna, moderaterna, Hyresgästföreningen.
Oense. Kfast styrelseordförande Bertil Andersson (M) (till vänster) och Tomas Bergh, Hyresgästföreningen, har helt olika syn på värdeöverföringarna från allmännytta till kommun.

Tomas Bergh, gruppchef på Hyresgästföreningen i region Mitt, är kritisk. Han menar att Kfast är ett av de bolag som driver att allmännytta ska drivas enligt affärsmässiga principer allra längst.

– Vi tycker att pengarna ska stanna i bolaget. Överföringarna som gjorts efter försäljningarna är bara en del av alla pengar som förs över från bostadsbolag till kommun. Ska man fatta ett så kontroversiellt beslut om att dela ut så mycket pengar ska det åtminstone vara lagligt. Det bubblar ett missnöje bland hyresgästerna, säger Tomas Bergh.

Otillåten värdeöverföring även i Varberg

Utöver Kfast värdeöverföring så har Varbergs bostads AB gjort en överföring på drygt sju miljoner som Boverket bedömer vara otillåten. Övriga otillåtna överföringar handlar om mindre belopp. Totalt är det 18 bolag som gjort otillåtna överföringar på sammanlagt drygt 320 miljoner.

De allra flesta överföringar som gjorts bedöms vara lagliga, det handlar om 723 miljoner kronor. Totalt landar alltså värdeöverföringarna från allmännyttiga bostadsbolag till kommunerna på närmare 1,1 miljarder kronor under år 2020. Det är det största sammanlagda uttaget sedan 2013. Pengarna använda bland annat till integrationsåtgärder, satsningar på elevhälsan, kameraövervakning, ordningsvakter i centrum och skateparker.

Hem & Hyra gjorde 2020 en stor granskning av kommunernas miljarduttag ur allmännyttan de senaste fem åren.

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.