Annons

Rekorduttag: 133 miljoner kronor från MKB i Malmö

Malmö Enligt den budget som S och L gemensamt presenterat för Malmö stad planeras ett rekordstort uttag från MKB på 100 miljoner kronor extra. Det innebär ett totalt uttag på 133 miljoner kronor. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot förslaget. UPPDATERAD
Pengar och MKB-flaggor.
Foto: Kristina Wahlgren/Andreas Brunner
MKB:s hyresgäster, liksom hyresgäster hos privatvärdar i Malmö, får en retroaktiv hyreshöjning med fem procent i år.

Igår torsdag presenterade Malmös nya kommunledning, som består av Socialdemokraterna och Liberalerna, sin budget för 2019. Enligt den ska Malmö stad ta ut ytterligare 100 miljoner kronor i utdelning från det kommunala bostadsbolaget MKB. Beskedet kommer samtidigt som förhandlingarna om nästa års hyror ska inledas mellan MKB och Hyresgästföreningen och innebär mer än en fyrdubbling av tidigare uttag på 30 miljoner kronor. Totalt planeras ett uttag på 133 miljoner kronor.

– Kommunen plockar ut pengar med ena handen och med den andra vill de höja hyrorna för hyresgästerna. Det rimmar väldigt illa, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen.

Läs ocksåVärdens ovanliga julklapp: 30 miljoner kronor till hyresgästernaMKB-skylt och en påse med julklappar.

– Varför ska hyresgästerna dubbelbeskattas på det här viset? Vi hela tiden varit kritiska mot att man plockat ut 30 miljoner kronor och nu höjer man det ytterligare, säger Kenneth Gustavsson.

Som Hem & Hyra tidigare berättat har kommunen de senaste åren plockat ut pengar ur MKB:s kassa för att täcka stigande kostnader för bostadssociala åtgärder. Uttaget, som legat på 30 miljoner kronor per år, har då motiverats med att MKB inte har tagit sitt ansvar som kommunalt bostadsbolag och byggt tillräckligt. Vinstuttaget har hela tiden kritiserats skarpt av Hyresgästföreningen som betecknar det som en ”orimlig dubbelbeskattning” av bolagets hyresgäster. Men Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, försvarar beslutet att plocka ut 133 miljoner kronor. Pengarna öronmärks till bosociala åtgärder och hon ser allmännyttan som ett av stadens verktyg för att säkra bostadsförsörjningen.

Annons

– Vi har en situation med rekordstor hemlöshet. Som lagstiftningen ser ut har vi möjlighet att använda en del av MKB:s överskott för att hantera det. MKB har dessutom haft rekordstora vinster och som ägare har vi försäkrat oss om att detta inte påverkar deras möjlighet att bygga nytt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Läs ocksåHotfull hyresgäst hängde upp rysk flagga: ”Skydd mot solen” - tvingas flyttaRysslands flagga och händer som river ett hyreskontrakt itu.

– Hyressättningen påverkas inte heller eftersom man inte förhandlar på resultatet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Vad ska de extra 100 miljonerna användas till?

– De ska användas inom bostadsförsörjning så att vi kan leva upp till de krav som lagstiftningen ställer på oss, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Annons
Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

MKB har de senaste åren gjort vinster i mångmiljonklassen. I fjor slutade vinsten på 335 miljoner kronor.

Den här artikeln är uppdaterad. Summan på det sammanlagda uttaget är ändrad från 100 miljoner kronor till 133 miljoner kronor. I den första versionen skrev vi felaktigt att det totala vinstuttaget var 100 miljoner kronor.

Fakta: Utdelning

Kommuner får lov att begära ut en del av vinsten från sina bostadsbolag. Det handlar i grunden om att kunna ta ut en typ av ränta på de pengar som kommunen skjutit in i bolaget på ett eller annat sätt. Sedan 2011 får kommunerna dessutom ta ut delar av vinsten enligt vissa undantagsregler, till exempel för att använda till åtgärder som främjar integration och social sammanhållning. MKB ingår dessutom i en koncern – Malmö stadshus AB. Att kommuner väljer att lägga kommunala bolag i en gemensam koncern kan ses som ett sätt att skatteplanera. Bolagsvinsterna kan då användas för att täcka utgifter i andra bolag och bara det sammanlagda resultatet i koncernen beskattas.

Fakta: Så stor vinst har MKB gjort
År  Vinst
2017 335 miljoner kronor (nya redovisningsregler)
2016 931 miljoner kronor varav 589 miljoner kronor är reavinst (nya redovisningsregler)
2015 400 miljoner kronor (nya redovisningsregler)
2014 278 miljoner kr (nya redovisningsregler)
2013 272 miljoner kr (nya redovisningsregler)
2012 200 miljoner kr
2012 197 miljoner kr
2011 25 miljoner kr
2010 34 miljoner kr
2009 158 miljoner kr
2008 30 miljoner kr
2007 90 miljoner kr
2006 129 miljoner kr
Läs också Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.