Rektor Galatia förlorar kontraktet i hovrätten: ”Om jag bara vetat…”
När hyresvärden AB Bostaden i Umeå uppmärksammade Galatia om att hon gjort fel var det redan för sent. Hon sades upp utan möjlighet till rättelse.
I tron att hon gjort något bra i tider av bostadsbrist hade hon låtit en inneboende flytta in, eftersom hon enligt henne själv bara nyttjade lägenheten några nätter i veckan.
Men hennes goda intentioner skulle istället av värden komma att betraktas som en olovlig andrahandsuthyrning, en så kallad ”svartuthyrning”.
– Jag trodde inte att något sånt här kunde hända! Jag har alltid skött mig som hyresgäst och alltid haft en god dialog med AB Bostaden. Jag har hyrt av dem i närmare 20 år, säger Galatia.
Galatia Bolonassos Årebrand är egenföretagare och rektor för två förskolor: en i Umeå och en i Vindeln. Hon har alltså två arbetsplatser, med ungefär sex mils avstånd från varandra.
Huset i Botsmark, där hon varit skriven, ligger sex mil utanför Umeå. Så för att slippa pendla 12 mil varje dag när hon jobbar i stan tre dagar i veckan har hon behållit lägenheten. Som ligger på cykelavstånd ifrån förskolan.
– Jag tänkte det var smidigt för alla och faktiskt också miljövänligt. Att dessutom ha en inneboende betydde ju att bostaden utnyttjades till fullo. Den som bodde där betalade ett par tusen i månaden mot att jag fick sova där några gånger i veckan, berättar Galatia.
Hon säger att hon inte kände till de gällande reglerna. Vilket hon inte är ensam om, enligt Hem & Hyras tidigare granskning.
2019 skärptes nämligen hyreslagen och alla har inte koll på vad det egentligen innebär.
Det kanske viktigaste att komma ihåg är att man nu alltid måste fråga värden om lov ifall man vill hyra ut sin bostad. Annars är det stor risk att kontraktet ryker – utan möjlighet till en andra chans.
Även om det rör sig om ett missförstånd.
Flera bostadsbolag storstädar sina fastigheter på jakt efter hyresgäster som man anser inte har ett rättmätigt behov av sin lägenhet.
Så även Umeås allmännytta AB Bostaden. Här har en särskild jurist, Mikael Esberg, anlitats för uppgiften.
Dammsugningen i kvarteren ledde till att bostadsbolaget under 2020 sa upp totalt 259 hyreskontrakt, varav 103 på grund av olovlig andrahandsuthyrning.
Bara sex kontraktsinnehavare bestred uppsägningen i hyresnämnden. Ingen av dem vann sitt case.
Inte heller Galatia.
Nämnden ansåg att lägenheten inte var ett nödvändigt komplement till hennes fasta bostad, trots avståndet till arbetet. Sex mils pendling enkel väg jämfördes med andra avgöranden i liknande fall där avståndet varit betydligt större, och där behovet ändå inte ansetts tillräckligt för att få ha en extra bostad.
Nämnden tyckte helt enkelt inte att Galatia behövde lägenheten utöver sin fasta bostad i Botsmark.
Och eftersom någon annan bodde i lägenheten medan hon själv var folkbokförd i Botsmark ansågs uthyrningen vara en olovlig andrahandsuthyrning – en svartuthyrning. Inte ett inneboende.
Med hjälp av Hyresgästföreningen överklagade Galatia till hovrätten. Men förlorade även där.
Hovrätten anser däremot inte att Galatia gjort sig skyldig till en ”olovlig andrahandsuthyrning”, vilket AB Bostaden hävdade. Men hovrätten avslår ändå Galatias överklagan för att hon inte ses vara i tillräckligt behov av en komplementsbostad.
Galatia är besviken över domen. Men mest känner hon sig sviken av sin hyresvärd.
– Eftersom AB Bostadens skäl till att säga upp mig var att de ansåg att jag hade hyrt ut olovligen, så borde de ompröva uppsägningen. Att jag inte har rätt till en komplementsbostad är ju en annan sak. Jag har skrivit flera mejl och ställt frågan, men de har inte ens bemödat sig med att ge mig ett svar.
– Jag är faktiskt chockad över hur de så iskallt kan behandla sina hyresgäster.
När Hem & Hyra kontaktar Bostadens jurist Mikael Esberg och ställer frågan vill han inte uttala sig om ”enskilda ärenden”.
Inte ens ett godkännande från Galatia om att få ta del av hennes personliga uppgifter hjälper.
Däremot får nu Galatia äntligen ett svar via mejl. I det skriver Mikael Esberg att han diskuterat hennes fall med vd och ledningen, men att:
”vi har beslutat oss för att agera i enlighet med det beslut som hovrätten har fattat. Detta innebär att du ska vara avflyttad från lägenheten och ha återlämnat lägenhetsnycklarna senast klockan 12:00 den 1 oktober”.
Punkt slut. Case closed.
– Det finns inte finns mer att göra och det är ju inte så att jag blir hemlös nu heller. Men det känns ändå kymigt. Om jag bara vetat att jag gjorde fel så skulle jag givetvis ha gjort annorlunda. Och jag hade önskat en dialog med Bostaden och få en chans att få göra rätt innan kontraktet sas upp, säger Galatia.
Enligt hyreslagen som skärptes 1 oktober 2019 finns det dock två förmildrande omständigheter då hyreskontraktet inte ska brytas:
- Ringa betydelse
Om den olovliga andrahandsuthyrningen är en engångsföreteelse och endast skett under en mycket kort period, några veckor eller så, kan uthyrningen ses som ringa. Om det inte heller varit av större betydelse för hyresvärden.
- Giltig ursäkt
Exempel på en sådan kan vara om hyresvärdens information varit otydlig, värdens svar på uthyrningen kanske lätt gick att missförstå eller om man högst troligt skulle ha fått tillåtelse att hyra ut om man bett om lov. Under förutsättning att man inte heller skulle ha tjänat extra på uthyrningen.