Rektorn bakom Bostad först avtackades
När Per Eriksson pensionerades från rektorsposten 2014 lovade Campus Helsingborg att ge honom ett seminarium i avskedspresent. Ett löfte som infriades i fredags.
Under en förmiddag fick olika nyckelpersoner som arbetat med Bostad först-modellen berätta om resans gång fram till och med idag.
Det var sju år sedan som den före detta rektorn vid Lunds universitet, Per Eriksson tog initiativet till den första konferensen om Bostad först i Sverige. Då ville han sätta hemlösheten på kartan genom att skapa debatt och lansera arbetsmetoder som skulle utrota hemlösheten.
Helsingborgs stad deltog i konferensen och skulle bli en av landets första kommuner som kom att arbeta efter modellen. I ett tidigt skede inleddes ett samarbete mellan kommunens tjänstemän, politiker och forskare från Socialhögskolan vid Lunds universitet.
Bostad först lanserades i augusti 2010 och är sedan tre år tillbaka en permanent verksamhet i Helsingborg. Det går ut på att den hemlösa får en bostad först och därefter utifrån individens behov ges olika hjälpinsatser.
Trots att Per Eriksson knappast kan kalla sig pensionär, han har en mängd uppdrag bland annat som projektledare inom Malmö stads arbete mot hemlöshet, njöt han av sin present.
– Det är skönt att få vara med om en dag som denna. Hemlöshetsfrågan har berört mig djupare än mycket annat. Det är väldigt tillfredställande när man kan hjälp andra människor på ett sådant konkret sätt, säger Per Eriksson.
Ditt arbete med hemlöshet har förändrat andra människors liv men på vilket sätt har arbetet med hemlösa förändrat dig?
– Jag har insett vilket ansvar man har i en maktposition och hur viktigt det är att använda makten rätt så att du har ett tjänande ledarskap. Det handlar om att bry sig om sina medmänniskor och göra vad du kan för att hjälpa andra.
När har vi utplånat hemlösheten i Sverige?
– Jag tror inte att det går. Däremot kan vi bli bättre på att sätta in åtgärder tidigare, så att om du faller igenom systemet och blir hemlös ska vägen tillbaka vara kortare än vad den är idag.