Annons

Rena räntechocken för hyresgästerna i Trosa

Trosa Mer än var fjärde krona som Trobos hyresgäster betalar i hyra går till räntor på bolagets lån. "Ja, vi har en tung belastning på lånesidan", konstaterar styrelseordföranden Sune G Jansson.
Den genomsnittlige hyresgästen i Trosa bor i ett nytt hus, betalar höga räntekostnader och har extremt hög hyra.

När Hem & Hyra granskade de kommunägda bostadsbolagens ekonomi, läs här, stack Trosabygdens Bostäder ut.

Trobo, som företaget också kallas, har bra rörelseresultat och en stark vinstmarginal men redovisar ändå ett förlustresultat på sista raden i bokslutet.

Läs ocksåBetalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronorHyresskuld

Förklaringen är att det lilla Trosaföretaget dragit på sig extremt höga låneräntor i förhållande till hyresintäkternas storlek.

Av 65 miljoner kronor som kommer in i hyror går 17 miljoner – alltså mer än var fjärde krona – ut i ränteutgifter och borgensavgifter. Det äter upp hela vinsten från själva verksamheten på 14 miljoner.

Totalt har Trobo tagit externa, långfristiga lån på 520 miljoner kronor för att

Annons
Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

betala hyreshus och andra tillgångar värda 646 miljoner kronor.

– Vi har ett nytt bestånd och en tung belastning på lånesidan, säger styrelseordföranden Sune G Jansson.

I en stor affär med HSB sålde Trobo sina äldsta fastigheter. Företaget byggde därefter nytt för till stor andel lånade pengar under perioden 2007-2011. Bland annat lånade man nästan 100 miljoner för ett bygge i Vagnhärad.

Läs ocksåGrannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"Bilden visar de goda grannarna och vännerna Lena Forselius och Birgitta Johansson.

– Då var räntorna förhållandevis höga. Dåvarande styrelsen valde att låsa dem på lång tid, säger Sune G Jansson.

Det här är också förklaringen till att Trosa 2016 hade Sveriges högsta hyror inom allmännyttan med 1 243 kronor per kvadratmeter, 74 kronor mer än genomsnittshyran inom allmännyttan i Stockholm. För en trea på 78 kvadratmeter motsvarar det 8 000 kronor i månaden.

Annons

Har då hyresgästerna i Trosa kommun anledning att oroa sig för vad som ska hända om räntenivån nu stiger? Både ja och nej.

Eftersom lånen är höga i förhållande till tillgångarna blir varje procentenhets höjning en tung belastning för hyresgästerna. Samtidigt ligger en stor del av lånen med bundna räntor ända till 2021 och 2022, vilket parerar effekten.

 

Läs också Rekordhöjning i Alingsås – kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjning Så gör du om du får en felaktig faktura från värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.