Annons

Så renoverades lokalen för 50 000 kronor – ljudisolering viktigt

Helsingborg De fick 50 000 kronor för att fräscha upp sin kvarterslokal. Idag finns ett resultat. Från mörka färger till ljusa och kanske viktigast av allt - ljudisolerade väggar.
Foto: Petra Martinsson
Det ska vara roligt att engagera sig. Det är Veronica Malms och Cecilia Peterssons övertygelse. Och de har ofta skoj. Renoveringen gjorde de på sin fritid. Ibland blev det irriterat men de de blev aldrig arga på varandra, säger de.

Tusentals kronor på ett konto. Flera önskemål. Planering. Massor av beslut. Efter 1,5 månaders slit kan Cecilia Petersson och Veronica Malm pusta ut. Inte minst för att budgeten höll.

– Det var stressigt. Men den höll – nätt och jämnt. Jag tror vi har en hundra kronor kvar, säger Cecilia Petersson.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Hon och Veronica bor på Dalhem i Helsingborg och är med i en lokal hyresgästförening. Här har länge funnits en kvarterslokal för hyresgäster.

Lokalen på Dalhem i Helsingborg.

2023 fyllde Hyresgästföreningens hundra år och ett av sätten att fira det på var att utlysa projektpengar för renovering av hyresgästlokaler. Föreningen på Dalhem ansökte och fick 50 000 kronor. Värden Helsingborgshem gav klartecken. För de aktiva blev det en fullträff. Högst upp på listan låg en generell uppfräschning och att bygga om en mörk bar.

– Egentligen tänkte vi ta bort den men de som hyr lokalen ville verkligen ha den kvar. Att ljudisolera var också mycket viktigt, säger Cecilia Petersson.

Läs ocksåSå kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringenEtt vitt badkar.
Hyresgästerna Veronica Malm och Cecilia Petersson gillar att fixa aktiviteter ihop.

Väggarna fick ljudisolerande plattor. Inte så mycket för ljudnivån inne i lokalen som utåt.

– Det kan höras ganska högt och grannar störs.

Annons

Lokaler i miljonprogrammen

Här händer det mycket. Gamla och unga träffas under allt från påskpyssel, café och föreläsningar. Inte minst är det en uppskattad festlokal. I andra hyresgästlokaler har aktiviteterna minskat under åren. Vissa lokaler har värdarna tagit tillbaka, andra har blivit bostäder. En gång i tiden fanns de i var och vartannat hus. Framför allt blev de prioriterade i miljonprogrammen.

Med redan engagerade medlemmar blev det naturligt att Hyresgästföreningen tog ansvar för dem. För föreningen var de viktiga för gemenskap och inflytande. Idag finns det 53 lokaler i norra Skåne och södra Halland som hyrs ut. Just nu pågår en kartläggning där man ser över brandskydd och tillgänglighet.

Liz Jönsson, regionordförande i Hyresgästföreningen norra Skåne.

– Vi tittar på vad som finns i lokalerna. Många ligger i källare och kan ha smala trappor ner. De kan ha stått sedan 1960- och 1970-talen. Vissa har nedgångna golv och slitna tapeter men kan vara mysiga och väl omhändertagna, säger regionordförande Liz Jönsson.

Enligt henne är lokaler viktiga för samhörighet och engagemang som leder till tryggare bostadsområden.

Läs ocksåBadkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”Jenny Ek

Toalett i rosa

När Veronica och Cecilia funderar över vad som är viktigt i en lokal är de samstämmiga: Bord, stolar, kök och att det är ”ljust och fräscht”.

– Man ska kunna ha fest i en lokal utan att skämmas, säger Veronika Malm.

Sagt och gjort. Förutom isoleringsplattor och att de har byggt om en bar har de målat om väggar, lämnat in köksluckor för lackering, byggt en köksö och bytt ut persienner mot gardiner. Toaletten fick rosa färg på väggarna.

Annons

Så här såg lokalen ut före renoveringen:

Så här såg den ut efter:

Nu har ljudisolerade väggar blivit prioriterade. Hade de haft ännu mer pengar hade de lagts på nya golv och inredning, säger hyresgästerna.

De köpte in material och gjorde sen jobbet själva – med hjälp från deras familjer. De hade gärna sett att fler hjälpte till men det vill de inte riktigt tänka på då det ändå var roligt. Renoveringen tror de nu ger en extra skjuts. Framöver planerar de att ha aktiviteter fem dagar i veckan.

– Jag tror vi har skapat bättre möjligheter till gemenskap nu, säger Cecilia Petersson.

Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.