Annons

Renovering inte uteslutet för rivningshotat Uppsalakvarter

Uppsala Limbo. Så beskriver en av hyresgästerna i kvarteret Idun i Svartbäcken situationen de har fått leva med i tio år. Samtidigt förfaller husen i väntan på ett beslut om framtiden: ska kvarteret rivas eller renoveras?
Foto: Petra Marandi Roos
Grannarna Maj Landsberg och Gudbjörg Steinsdóttir i kvarteret Idun i Svartbäcken i Uppsala känner sig övergivna av Uppsalahem. I omkring tio år har det varit stopp för hyresgäststyrt underhåll och kvarterets framtid är ännu oklar.

– Jag har foton på när det här körsbärsträdet var jättelitet. Nu är det nästan svårt att nå körsbären, säger Gudbjörg Steinsdóttir och gestikulerar mot det stora trädet intill.

Hon har haft en lägenhet i kvarteret Idun i Svartbäcken sedan 1995 och har bott i området sedan slutet av 1980-talet. Grannen Maj Landsberg flyttade in i sin lägenhet år 2000. Nu har de levt i ovisshet om områdets framtid i omkring tio år.

Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Lika länge har det varit stopp för hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll, berättar de, och de båda grannarna upplever att Uppsalahem låter husen, som är byggda 1954, stå och förfalla. Även på avstånd från Svartbäcksgatan syns hur färgen flagnar på fönsterkarmarna. Maj Landsberg berättar att hon har haft översvämning i köket tre gånger och minst en gång har det blivit översvämning i källaren. Fönstren fick hon omkittade av Uppsalahem en gång när hon var rädd att de skulle ramla ut.

Färgen flagnar på burspråket på den omtyckta kvarterslokalen.

– Jag har älskat den här gården. Den är som en liten oas. Uppsalahem bygger inte längre hus med de här fria ytorna och vår lokal har fungerat som ett förlängt vardagsrum. Men jag tror att vi alla känner oss lite övergivna, säger Gudbjörg Steinsdóttir.

Sedan 2010 får nya hyresgäster i området tillfälliga kontrakt utan besittningsskydd. Att en stor del av de boende i kvarteret har tillfälliga kontrakt och att det är många som flyttar ut och in har gjort det svårare att få ihop en styrelse till en lokal hyresgästförening. Just nu finns ingen.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

– Eftersom vi inte har haft någon lokal hyresgästförening har vi inte fått lika bra information om vad som kommer att hända, säger Maj Landsberg.

Hyresgästen Gudbjörg Steinsdóttir kallar kvarteret för ”en liten oas”, samtidigt som det är i stort behov av upprustning.

Till en början utredde Uppsalahem förutsättningarna att renovera husen. Bolaget listade 2012 i ett informationsblad behovet av åtgärder: ”Fasader, fönsterbyte, stamrenovering, trapphusrenovering, nya entrépartier, nya eldragningar, renovering av källare, ventilation- och värmesystem”. Året därpå stod det klart att Uppsalahem ville riva husen och ersätta dem med nya fyra- och femvåningshus. 2015 gick information ut om att Uppsalahem hade varit tvungna att nedprioritera planarbetet på grund av brist på resurser hos bolaget, arkitektkonsulten och kommunen.

– Det var en sorg i början när vi fick beskedet att husen skulle rivas. Nu är man så trött på att leva i limbo att jag frågade om jag kunde få utnyttja min kundvård och flytta tidigare, men det var inte aktuellt då, säger Gudbjörg Steinsdóttir.

Annons
Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.
Stefan Sandberg, vd på Uppsalahem.

I brist på uppdaterad information har rykten spridits om att Uppsalahem har planer på att sälja kvarteret. Det stämmer inte, enligt bolagets vd Stefan Sandberg.

– Det finns inga planer på att sälja kvarteret och det har inte varit på agendan under mina tre år, säger han.

Det är inte heller skrivet i sten att de nuvarande husen från 1950-talet ska rivas.

– Vi måste räkna mer på det. Vad kostar det att riva fullt funktionsdugliga hus och bygga nytt? Och vad kommer detaljplanen tillåta att vi bygger?

Det du säger är alltså att det inte är säkert att husen rivs?
– Ja. Det är för många saker som avgörs i detaljplanen, så vi måste avvakta den processen, säger Stefan Sandberg.

Han framhåller att fördröjningen av planerna för kvarteret Idun till stor del beror på att kommunen har prioriterat ner projektet.

– Vi fick senast under våren i år besked att vi ska bli tilldelad en planhandläggare under hösten. Då kan vi tillsammans börja utveckla en detaljplan som sätter ramarna för vad som är tillåtet att bygga. Det har tagit väldigt lång tid och det har varit mycket fokus på Uppsalas södra delar de senaste åren.

Annons

Nu har hyresgäster som flyttat in fått tillfälliga kontrakt sedan nio år tillbaka, varför så länge när inget har hänt än?
– I en normalt fungerande process är det inte konstigt att ge korttidskontrakt när det finns planer på renovering eller rivning, bland annat för att möjliggöra evakuering för de som bor kvar under renoveringstiden. När en process tar så här lång tid blir det olyckligt, det är inte så det är meningen att vi ska jobba. Men har man bott mer än fyra år på korttidskontrakt får man besittningsskydd igen, säger Stefan Sandberg.

Det syns från Svartbäcksgatan att färgen håller på att lossna från fönsterkarmarna på husen.

Varför låter ni husen stå och förfalla?
– Vi har absolut inget stopp för yttre underhåll. Stoppet för inre underhåll handlar om att vi inte byter ut saker bara för att hyresgästen vill, om det inte handlar om funktion. Men när det går så här lång tid blir det inte bra. Då ska man som hyresgäst kontakta förvaltaren på distriktskontoret om det är något man tycker behöver bytas ut.

Jag har själv varit där och sett till exempel hur färgen lossnar på fönsterkarmarna, att det finns ogräs i krukor och att rabatterna inte sköts om som i andra områden. Hyresgäster i kvarteret känner sig bortglömda. Vad vill du säga till dem?
– Jag tycker att de ska vända sig till sitt distriktskontor och ta upp det här, och jag ska också göra det. Det är olyckligt och beklagligt att det har blivit så här. Det är inte meningen att hyresgäster ska känna sig bortglömda.

En kruka som hindrar bilar från att åka in på gården är full av ogräs.

Om husen rivs i framtiden har de nuvarande hyresgästerna med besittningsskydd rätt till så kallad kundvård, vilket innebär att man ska erbjudas en lägenhet med likvärdigt läge.

Hyresgäster jag har talat med säger att de är oroliga att det inte ska finnas lägenheter de har råd att bo i. Vad vill du säga till dem?
– I de flesta fall startar en sådan process ganska lång tid i förväg och man får en kontaktperson som samlar in önskemål, man kan till exempel passa på att byta till mindre eller större boende om man vill. Överlag har vi ett relativt stort bestånd med låga hyror jämfört med nyproduktionen. Jag har respekt och förståelse för att de finns en oro för var man ska ta vägen om det skulle bli en rivning, men man har lång tid på sig att hitta något. Jag hoppas att det kan minska oron.

Cyklarna samsas med bland annat en rosenbuske om platsen i cykelstället.

Fakta: Kvarteret Idun
  • Kvarteret Idun ligger på Svartbäcksgatan 50 i Svartbäcken i Uppsala, mellan Fyrisån och Svartbäcksgatan.
  • Kvarteret består av tvåvåningshus som är byggda 1954.
  • Uppsalahem har 49 lägenheter i kvarteret.
Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Missarna i flyttstädningen stod Sara dyrt: ”Visste inte ens att man kunde dela fönstren”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.