Renovering tema för ny utställning på stadsmuseet
Stadsmuseet får många frågor om renoveringar. De handlar om fasader och fönster, trapphus, kök, balkonger och vindar. Utifrån frågornas teman har man byggt en utställning som ska ge svar men också väcka frågor.
– Vi får ofta frågan om man ska välja mintgrönt eller aprikos färg i trapphuset till exempel, berättar Britt Wisth, som brukar uppmana till lite amatörforskning i all enkelhet:
– Skrapa lite på väggen! Ofta hittar man ockra eller umbra i färglagren under. Är det något man gillar kan man ju välja det!
I köksdelen av utställningen står ett återuppbyggt kök från ett av Familjebostäders hus i Blackeberg. Genom att höja sockeln har diskbänken kommit upp på den moderna höjden 90 centimeter. Överskåpens dragluckor har skickats på omlackning och nya vitvaror har passats in. Vattenkranen har engreppsblandare och går bra ihop med den strama 50-talsinredningen.
Stefan Strid, arkitekt och specialist på ombyggnadsfrågor på Hyresgästföreningen i Stockholm, tar fram tumstocken och kontrollmäter det nya kylskåpet. Som han trodde är det 55 centimeter brett. Det vanliga är 60 centimeter och då går inte nya kylskåpet in på den gamla platsen.
– Just kylskåpet är en vanlig orsak till att fastighetsägare vill riva ut hela köksinredningen, säger Stefan Strid, som ofta möter detta argument i hyresnämnden. Men här ser vi ju att det finns moderna kylskåp som passar.
Utställningen blir en del av det fasta utbudet på Stadsmuseet. I samband med att den öppnar i helgen ordnas hantverksdagar på gårdsplanen. Där visar plåtslagare, snickare och stuckatörer upp sina färdigheter och lösningar. I en annan del av museet öppnar Faktarummet, där museets handlingar lagrats digitalt. Hit kan man komma för att söka sitt hus eller bostadsområdes historia, i ord och bild. Det som förut fanns på mikrofilm har lagts över och finns nu inscannat. Det är stor skillnad på kvaliteten. Ingrid Severin visar kopior från förr och nu.
– Se vilken skillnad! De här kopiorna är samma material men nu kan man ju se minsta detalj på bilderna.
Det finns hundratusentals sidor att söka bland och 64 000 gråark – arkivblad – med bilder från Stockholm med omnejd. En guldgruva för den som är intresserad av sin hembygd.
– Hit kommer jag att skicka många som kommer till mig med frågor, säger Stefan Strid. Och det gör ju inget om det kommer en och annan fastighetsägare också!