Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs
Vid bostadsområdet Kullborg i Söderköping står flera svarta baracker från Melander bygg uppradade längs gatan. Hit har hyresgästerna blivit evakuerade medan hyreshusen etappvis renoveras och får ett stambyte.
Men i tisdags i förra veckan kom plötsligt beskedet att byggfirman gått i konkurs och allt arbete stoppades.
— Det är byggfirmans baracker så den största frågan var om vi kunde bo kvar här eller inte. Nu har det löst sig så vi kan stanna, men vi vet inte vad som händer nu, säger Hanna Calderon, en av de hyresgäster som evakuerats.
Hanna och hennes familj flyttade in en av barackerna för två veckor sedan. Planen var att de skulle bo här i cirka två månader – men hur länge det kan bli nu är högst oklart.
— Vi vet ingenting. Vi hoppas att det kommer igång så snart som möjligt, säger Hanna Calderon.
Hur funkar det att bo så här?
— Det är inte jättebekvämt och lite trångt om man är en barnfamilj. Hade det bara varit jag och min sambo så hade det varit okej, nu har vi en liten kille och två katter. Det kanske hade funkat en kortare period, max en månad, säger hon.
Avtal för 100-tals miljoner
För det kommunägda bostadsbolaget Ramunderstaden kom beskedet om byggfirmans konkurs som en chock. Melander bygg hade vunnit kontraktet på att renovera 540 lägenheter i de två bostadsområdena Kullborg och Husby backe. Ett uppdrag värt nästan 200 miljoner kronor. Nu har arbetet avbrutits mitt i en pågående renovering av två hyreshus.
I Husby backe berörs hyresgäster i åtta lägenheter som bor kvar under renoveringen och har tillfälliga badrum ute på gården. I Kullborg handlar det om arton lägenheter där hyresgästerna har evakuerats till baracker.
— Det är verkligen tragiskt. Vi har fått jobba alla dagar och även kvällar sedan förra veckan med det här och säkerställa att husen inte fryser sönder, säkerställa lås och att evakuerade hyresgäster kan bo kvar, säger Caroline Ring, vd för Ramunderstaden.
Enligt Ramunderstaden försöker man så snabbt som möjligt hitta en lösning så att renoveringen kan fortsätta av de två påbörjade husen. Men hyresvärden står inför flera svårigheter som att få grepp om vad som faktiskt har gjorts i husen och om det finns någon som vill och kan ta över arbetet.
— Vi behöver kolla vad som kvarstår att göra och hur vi kommer hantera projektet framåt. Försäkringsfrågan är också en sak vi behöver reda ut, förklarar Caroline Ring.
Melander hade gjort nästan hälften av lägenheterna i de två områdena och hade flera års arbete kvar.
— Vad som händer framåt med projektet är fortfarande oklart, säger Caroline Ring.
Men inte bara Ramunderstaden har drabbats av byggfirmans konkurs. Melander vann förra året ramavtal på rot-renoveringar hos både Rikshem och kommunägda Hyresbostäder i Norrköping.
En stor överraskning
Hos Rikshem hann inget projekt påbörjas, men hos Hyresbostäder stoppades abrupt tre pågående renoveringar: två i Norrköping i kvarteren Kedjan och Sumpen och ett i Åby. Uppdrag som omfattar totalt 160 lägenheter och som var värt drygt 120 miljoner kronor.
Enligt hyresvärden är det ändå ett begränsat antal hyresgäster som är direkt drabbade, då renoveringen skett etappvis, trapphus för trapphus.
— Vi har en dialog med ett 15-tal hyresgäster och som bor kvar i renoveringen men har tillgång till kök och badrum på gården. Där har vi direktkontakt och försöker lösa det så bra som möjligt. I vissa fall är man evakuerad och då kan man få vara kvar där ytterligare någon vecka eller så, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.
Även Hyresbostäder försöker nu hitta andra byggbolag som vill ta över och färdigställa renoveringen så snart som möjligt. Hur lång tid det kan ta är ännu oklart. Enligt Löfgren gjordes som brukligt vid en upphandling flera noggranna kontroller av Melander innan de blev tilldelade avtalet.
— Deras konkurs är en lika stor överraskning för oss som för alla runt omkring. Ratingen var åtta av tio och det fanns inga anmärkningar i ekonomin, så det såg väldigt bra ut. Det fanns ingenting som tydde på det här, säger han.
Vet ni varför de gick i konkurs?
— Nej, faktiskt inte. Det får väl komma fram när konkursförvaltaren är klar med sin utredning. Att ekonomin inte varit så god i projekten är det enda vi vet.
Byggbranschen är tuff
På Melanders facebooksida anges att förra året blev ett tufft år för bolaget och att ”efterverkningarna av pandemin, osäkerhet i omvärlden och konjunkturen har lett till bristande lönsamhet”.
— Det finns flera orsaker till en konkurs, men entreprenadbranschen är tuff och det är lätt att räkna bort sig och det är lätt att det blir konflikter med beställaren och som håller inne med betalningar. Då leder det ganska lätt till att likviditeten försvinner, även om man har stora ramavtal och fyllda orderböcker, säger Magnus Nedstrand, som utsetts till konkursförvaltare och som tidigare utrett stora konkurser inom byggsektorn.
Hur länge har problemet funnits i bolaget?
— Det ska vi utreda. Vi har ett halvår på oss och jag ska ta en in en extern sakkunnig för att gå igenom allt. Det finns nog tiotals förklaringar till konkursansökan. Man trodde att man skulle reda ut det så sent som måndagen innan, men det blev inte så och då blir det stora konsekvenser.
Finns det någon misstanke om brott?
— Det finns inga misstankar om det än, men det ska vi utreda. Det har vi också ett halvår på oss, säger Magnus Nedstrand.