Annons

Renoveringen av området tar tio år: ”För lång tid”, tycker hyresgästen Ann-Helen

Luleå Uppgrävda gårdar och gräsmattor, grävmaskiner, jordhögar och containrar överallt och belysning som inte fungerar. Det här är vad hyresgästerna på finna sig i under renoveringen – som beräknas ta tio år. Alldeles för lång tid, tycker hyresgästen Ann-Helen Alm.
Foto: Ulrika Vallgårda
Ann-Helen Alm är less på att år efter år leva i ett bostadsområde som ser ut som en enda stor byggarbetsplats.

Ann-Helen Alm har fått nog. För längesedan. Hem & Hyra följer med på en promenad i hennes bostadsområde på Mjölkuddsvägen i Luleå som ägs av allmännyttiga Lulebo.

Renoveringen av området drog igång 2014. Det är sex stora gårdar som renoveras i sex etapper.

Läs ocksåHans, 81, om lusinvasionen: ”Det kryllade överallt i sängen"

Kök och badrum ska rustas, men därtill byts vatten- och avlopp och värmeledningar ut med medföljande dräneringar och grävningar av värmekulvertar. Det blir också nya uteplatser. Dessutom har det byggts ett nytt parkeringshus och ett trygghetsboende.

– Lägenheterna tar ett halvår att renovera och då får man bo i någon annan lägenhet under tiden. Det är ju bara att gilla läget, säger hon.

Problemet är att resten av arbetet tar så lång tid.

Läs ocksåHyresgäst i vägglusdrabbade huset: "Psykiskt jobbigt"

– Den här gården jämnade de med marken sommaren 2018. Nu har de börjat med den lite grann, men annars har det stått stilla i snart tre år.

Det står containrar och ligger jordhögar överallt.

Gården hon pekar på är stor som en fotbollsplan och täckt av jord. Innan dess har det varit grus över hela gården i två år.

– De är här och jobbar ett tag, men sedan rätt var det är blir det helt dött, säger hon.

Läs ocksåJurist om vägglusinvasionen: "Hyresgästerna har rätt till skadestånd"Vägglöss

En hyresgäst som vill vara anonym bor vid gården som har sett ut som en byggarbetsplats under tre somrar.

– Det har varit katastrof tycker jag. Det är ingen trevlig miljö att vistas i och det dras in jättemycket skräp i lägenheten. Plus att nu är det ju kolsvart här och har varit det länge, eftersom belysningen är trasig.

Annons

Både hon och Ann-Helen Alm berättar att de har ringt och tjatat på Lulebo upprepade gånger.

– Man får ligga på och vara besvärlig och känner sig som en häxa, säger den anonyma hyresgästen.

Nu är det några som har bestämt sig för att felanmäla belysningen varje dag tills den åtgärdas.

Ann-Helen Alm fortsätter promenaden och ut till bilvägen mellan områdena. På den har det legat grus istället för asfalt i flera år och bilar har fått punktering upprepade gånger.

– Här var det varit stora hål, som kratrar i, asfalten. Min granne såg hur en tant med rullator ramlade i en av groparna, berättar hon.

Slutligen kommer vi bort till hennes egen lägenhet. Alldeles bakom den, där hennes altan i vanliga fall finns, är det uppgrävt ett flera tiotal meter långt och cirka 1,5 meter djupt dike.

– Det här skulle ta fyra veckor. Det är inne på nionde veckan men nu är det ingen som är här över huvud taget. Det är så frustrerande och vi har inte fått någon information om varför.

På baksidan av Ann-Helen Alms hus är det uppgrävt ett långt djupt dike.

Carl-Axel Sundbaum vid Lulebo berättar att det är en omfattande renovering som tar lång tid, närmare bestämt tio år. Allt ska vara klart 2024.

– Först drar man fram nya kulvertar. Sedan går man in i lägenheterna och gör om kök och badrum och då använder man gården som byggetablering för att sedan avsluta med att färdigställa gården och markytorna. Det tar nästan två år att göra och det är sex gårdar så det är därför det drar ut på tiden. Vi kan inte göra alla gårdar samtidigt, för då har vi ingenstans att evakuera hyresgästerna, säger han.

2018 blev det ett tillfälligt stopp på grund av ekonomin och därför stannade arbetet på en av gårdarna av i ett helt år.

Annons

– Det blev dyrare än vad vi hade tänkt och de hyreshöjningar vi fick kunde inte betala renoveringarna. Vi fick inte ihop kalkylen helt enkelt och fick ta ett omtag.

Belysningen då?

– Jag vet att det har varit problem med tre eller fyra stolpar, men vi har hittat felet nu, ett kabelbrott, så vi kommer gräva upp och åtgärda det. Det är redan beställt.

Att grävjobbet på Ann-Helen Alms baksida har dragit ut på tiden flera veckor har också sin förklaring.

– Det var grävt och färdigt, men man måste få ihop rören också. Den firman som skulle lägga rören hade många sjuka. I och med coronan måste de stanna hemma när de är förkylda. Så de har inte haft folk.

Ann-Helen Alm blickar ut över baksidan till sin lägenhet.

Det handlar om lägenheter från 1960-talet och alla ledningar måste bytas ut, förklarar han.

– Jag vet att det är besvärligt, men det positiva är att när det är klart kommer det vara fräscha kök och badrum och nya ledningar och installationer och fina gårdar med lekplatser. Sedan behöver vi inte gå in och stöka mer i det här området på länge. När arbetet är gjort kommer mycket av det att hålla i 50 år.

Är det inte någonting som har brustit i planeringen när det tar så här lång tid?
– Nej, inte mer än att det blev stopp under ett år. Det är väl det som har blivit lite olyckligt.

Läs också Uppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligt Kvinnan klagade på ALLT – förgäves: ”Något hyresgästerna får tåla”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.