Rensade inte hålet i kylskåpet – tvingas betala för dyr vattenskada

Det lilla hålet längst bak i kylskåpet – dräningshålet eller avrinningshålet – måste rensas med jämna mellanrum. Annars riskerar det att klägga igen. Händer det kan konsekvenserna bli stora. Det har en hyresgäst i Malmö fått lära sig den hårda vägen.
Trots att hyresgästen själv anmälde till värden att det läckte ut vatten på golvet var det han som i slutänden fick notan på totalt 36 000 kronor. Hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö, ansåg att skulden för vattenskadan var hyresgästens. Men historierna går isär.
Problemen fortsatte i över ett år
Det var sommaren 2022 som hyresgästen gjorde en första felanmälan. Det läckte ut vatten ur kylskåpet och han förstod inte varför. När hyresvärden kom dit såg de direkt vad som var fel. Dräneringshålet var igenkorkat med smuts och kylskåpet för fullpackat. Hyresgästen fick blev tillsagd att rensa både hål och kyl och han lovade bättring.
Trots det fortsatte problemen. Det uppdagades ett och ett halvt år senare vid en besiktning. Nu hade parketten under kylen blivit fuktskadad. Hyresvärden menade att skadan var så stor att hela golvet behövde bytas ut. Och felet var hyresgästens. Dessutom fanns det skador på köksluckorna, som också behövde bytas ut. Den totala kostnaden landade på 36 000 kronor. Värden tyckte att hyresgästen skulle betala och stämde honom i tingsrätten.

Kom överens till slut
Men hyresgästen höll inte med. Inte heller juristen som företrädde hyresgästen. Det visade sig att tätningslisten också var trasig och det fanns heller inget golvskydd under kylskåpet. Hyresgästen menade att han visst hade följt de anvisningar han hade fått av hyresvärden.
– Hyresvärden kunde hanterat och följt upp det här tydligare från början, som jag ser det, särskilt som hyresgästen själv felanmälde det. Det hade legat i allas intresse att det aldrig blev någon vattenskada, säger Shadi Nilsson, jurist på Hyresgästföreningen.
Innan det blev förhandling i tingsrätten kom hyresvärden och hyresgästen överens. Enligt en förlikning måste hyresgästen trots allt betala 25 000 kronor.
– Rent generellt är det en oerhörd stress att hamna i en rättslig tvist som hyresgäst. Därför är det skönt att vi kunde komma överens, säger Shadi Nilsson.
Hem & Hyra har många gånger återkommit till hur hyresvärdar skickar dyra flyttnotor till före detta hyresgäster. I fallet med familjen ovan bor de fortfarande kvar i lägenheten men följ gärna våra tips för att slippa oönskade fakturor från din hyresvärd.
När du flyttar in:
- Kontrollera att besiktningsprotokollet efter den förra hyresgästen stämmer.
- Om besiktningsprotokollet inte stämmer vid inflyttningen så ska man meddela hyresvärden, helst via mejl.
- Ta bilder eller filma lägenheten.
Under tiden du bor i lägenheten:
- Vårda din lägenhet väl.
- Att vårda lägenheten innebär bland annat att den ska städas regelbundet.
- Ha gärna en sänggavel för att undvika fettfläckar på väggen.
- Sätt skydd på stols- och bordsben.
- Spikhål i normal omfattning räknas som normalt slitage.
- Gör en felanmälan till hyresvärden så fort det uppstår en skada eller något går sönder.
- Håll reda på alla dina lägenhetsnycklar. Du ska lämna tillbaka samma antal som du kvitterade ut när du flyttade in.
När du flyttar ut:
- Flyttstäda ordentligt.
- Borr- och skruvhål ska spacklas igen (snyggt).
- Fotografera eller filma lägenheten.
- Skriv inte under besiktningsprotokollet om du inte tycker att det stämmer. Skriver du under har du medgett att du är skadeståndsskyldig även om det inte står några summor i protokollet.
- Skriver du inte under besiktningsprotokollet kan värden vända sig till domstol men då är det värden som måste bevisa att skadorna uppkommit under hyrestiden och också att skadorna motsvarar den summa man krävt.
- Hamnar du i tvist med din hyresvärd och är medlem – vänd dig till Hyresgästföreningen.