Annons

Rest blir fest på Majornas folkkök

Göteborg Fina råvaror räddas i sista stund från soptunnan. Människor i grannskapet erbjuds billig mat och en chans att mötas. En vinst för alla, tycker arrangörerna bakom folkköket. Läs deras bästa tips.

Klockan är tre. Dagens volontärer har precis anlänt till Aktivitetshuset vid Karl Johansskolan. Flera av dem är inringda med kort varsel.

Kocken Peter Widell informerar om menyn. Den har han precis satt ihop baserat på vad Hemköp vid Stigbergstorget hade för svinn att skänka i dag.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

– Det går inte att bestämma något innan man varit i affären. I dag var det mycket mangold och tomater. Ofta är det ganska lätt att hitta på något, men man får inte vara rädd för att testa nya saker, säger Peter Widell.

Emma Nordenberg är verksamhetsansvarig. Hon tillägger att det inte heller går att veta hur många volontärer som dyker upp.

Emma Nordenberg.

– Vissa säger de ska komma, men gör inte det. Det går aldrig att ha en exakt plan, men det löser sig alltid, säger hon.

Samma sak gäller antalet matgäster.

– Ibland kommer det 20, ibland 50. Det går aldrig riktigt att förutspå, det är det som är folkkök.

Bakom folkköket står flera olika föreningar. Resursrestaurangen håller i matlagningen och Majornas Samverkansförening i administrationen. Dessutom medverkar Hyresgästföreningen och Ekologisk stadsdel Majorna 2.0.

Annons
Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Emma Nordenberg är anställd på 20 procent. Peter Widell och två andra kockar delar på ytterligare 20 procent. Pengarna kommer främst från Hyresgästföreningen, men även Familjebostäder och studieförbundet NBV sponsrar.

– Det är lättare att få kontinuitet om någon har ersättning och kan avsätta tid till projektet. Det gäller att hela tiden jobba för att få in volontärer om det ska fungera, säger Emma Nordenberg.

Peter Widell instämmer.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

– Det var det som det föll på förra vändan här, när alla jobbade ideellt. Till sist var det några tappra själar som gjorde allt, det håller inte, säger han.

Några som däremot jobbar helt gratis är volontärerna i köket. Mikael Hedström och Filip Kumlien har varit med vid några tidigare tillfällen, men för Caroline Jonsson är det första gången.

– Jag bodde i Köpenhamn förut, och där är det ganska vanligt med folkkök. Jag tycker om det, det är trevligt att träffa nya människor och laga mat, säger Caroline Jonsson.

Filip Kumlien säger att han hoppas att idén ska spridas mer även i Sverige.

Annons

– Det är ett skitbra koncept.

Syftet är inte bara att erbjuda billig och miljövänlig mat, utan också att vara en social mötesplats. Därför arbetar Emma Nordenberg med att locka nya grupper.

– Majoriteten av våra besökare är mellan 25 och 38 år. Men nu ska vi köra höstlunch vid två tillfällen för att försöka locka fler äldre, säger Emma Nordenberg.

Ett annat försök att få större spridning är att den som arbetstränar eller läser på SFI erbjuds att komma som volontär.

Dessutom gäller det att göra reklam.

– Vi använder Facebook och Instagram, sätter upp affischer och skriver på vår hemsida. Sedan sprids det framförallt från mun till mun. Men vi försöker också få Familjebostäder att sätta upp lappar i sina trappuppgångar. Går de med på det hoppas vi kunna nå ut på ett helt annat sätt, säger Emma Nordenberg.

Fakta: Så kommer du igång

• Ordna ett kök och någon sorts lokal att servera i.

• Kontakta butiker och bagerier för att höra om de vill skänka av sitt svinn. De tjänar på minskad sopmängd. Räkna med att butikerna inte vill skänka animaliska produkter, hälsoriskerna är för stora.

• Leta sponsorer, till exempel Hyresgästföreningen, olika bostadsbolag och studieförbund.

Fakta: Vad mer är bra att ha?

1. En kärna av personer som brinner. Andra som kan hjälpa till. Arbeta hela tiden med att värva volontärer.

2. En ideell förening. Många saker blir lättare då, till exempel att ansöka om pengar .

3. Improvisationsförmåga. Räkna med oförutsägbarhet.

4. Mycket tid och mycket vilja. Ge inte upp!

Fakta: Behöver man ha tillstånd?

• Maten måste lagas under hygieniskt säkra former. Ideell matservering omfattas av samma hälsoregler som kommersiell verksamhet. Den som säljer maten är ansvarig.

• Kommunen avgör om livsmedelslagen följs. Fråga kommunen om er verksamhet behöver registreras eller ej.

• Allmännyttig, ideell föreningsverksamhet är normalt sett skattebefriad.

Fakta: Majornas folkkök

Bedrivs på Aktivitetshuset intill Karl Johansskolan, varje måndag.

Mat serveras klockan 17.30–19. Vuxna 50 kronor, barn 10 kronor.

All mat som serveras är vegetarisk, ofta vegansk. Råvarorna skänks av Hemköp Stigbergstorget och av bageriet Boulangerie Ducoin.

Volontärer äter gratis. Det finns två volontärpass: kl. 15–17.30 och 17–19.30.

Kontakt: info@majsamverkan eller telefon 0700–91 54 11.

Bedrivs med stöd från bland annat Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Fakta: Minska ditt eget svinn

1. Planera dina inköp och handla inte mer än du gör av med. Undvik lockpriser som får dig att köpa mer än du tänkt, om det inte är varor som håller sig länge.

2. Håll koll på vad du har i kylen, ät upp maten i tid.

3. Gå inte bara på bäst före-datum. Det mesta håller längre än så. Lukta och smaka.

Läs också Så återvinner du ditt fett på rätt sätt Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.