Retroaktiv höjning i Umeå: ”Hur länge har man råd att bo kvar?
Malin Pettersson på Älvans väg i området Tomtebo fick beskedet via mejl.
– Det är inget kul. Har man inte jättestor inkomst så står man ju redan och nallar från det man kan.
Hon har idag en hyra på 8000 kronor i månaden för en fyrarumslägenhet på 79 kvadratmeter, där hon bor med sin sambo och sina två barn, Theo, 7, och Nova, 2.
– Min sambo är arbetslös så det är min inkomst som vi gör vad vi kan med.
Extra surt känns det att behöva betala retroaktivt, tycker hon.
– Det måste ju innebära att det blir en månadshyra som är väldigt mycket högre än vad den normalt sett brukar vara och precis innan sommaren. Det känns skit, det gör det. Särskilt som man inte har hur mycket pengar som helst.
Hon har inte koll på hur mycket hyrorna höjs på andra ställen, men har själv börjat reflektera över var smärtgränsen går.
– Hur länge kan man bo kvar innan hyran blir för hög? Ska de konstant bara höja fast standarden inte förbättras? Det känns märkligt.
Den generella hyreshöjningen fördelas ut i Bostadens poängssystem och kan variera mellan lägenheter. Bostaden har cirka 14600 lägenheter, varav cirka 13500 får en hyreshöjning. Resterande lägenheter är nyproducerade och får enligt en överenskommelse mellan parterna ingen höjning i år.
– Vår förhandlingsdelegation har gjort ett gediget arbete men tyvärr kunde vi inte komma överens med Bostaden. Förhandlingarna blev utdragna och fick till slut avgöras av Hyresmarknadskommittén. Det är beklagligt, hyresförhandlingar avgörs alltid bäst av parterna lokalt. Vi konstaterar dock att vi i beslutet fått gehör för vår argumentation kring Bostadens starka ekonomi, säger Hyresgästföreningens förhandlare Charlotte Lundberg Jonsson.
Kerstin Granberg Lundgren, ordförande Hyresgästföreningen Södra Västerbotten, är inte nöjd.
– Vi har gett flera konkreta förslag på åtgärder, bland annat för större inflytande för hyresgästerna. Trots att Bostaden har en stark ekonomi har de inte velat bjuda till i förhandlingarna. Bolaget avstår inte heller från den retroaktiva hyreshöjningen, vilket innebär att många hyresgäster nu måste förbereda sig på att denna läggs till hyran för juli.
Bostaden yrkade ursprungligen på en höjning med 2,5 procent från och med 1 april 2021.
– Vi tycker att hyresnivån ska anpassas till den samhällsekonomiska utvecklingen och att det är viktigt att vi i framtiden ska ha ett gott bestånd av hyresrätter, säger Jerker Eriksson, vd, Bostaden Umeå.
En hyresgäst som Hem & Hyra har intervjuat undrar hur mycket man kan höja utan att göra några upprustningar – vad är ditt svar på det?
– Vi har ökat vårt underhåll med drygt 100 miljoner årligen sedan 2017, så vi gör väldigt mycket. Sedan kan det vara så att på just det område som hon bor, kanske det inte har skett något underhåll, utan vi har en underhållsplan som vi följer.
Var ni tvungna att ta ut hyra retroaktivt?
– Vi lyckades ju inte komma överens lokalt som är vår målsättning och vi fick ett beslut från Hyresmarknadskommittén som var ganska tydligt. När man går till HMK tycker vi att det är enklast att följa deras rekommendation. Alternativt hade de kunnat ge en högre hyreshöjning från 1 juli.
Varför har ni inte velat förhandla med Hyresgästföreningen om större inflytande för hyresgästerna?
– Jag har lite svårt att kommentera det. Vi är för inflytande för hyresgäster och vill ha ett bra samarbete med Hyresgästföreningen. Det strävar vi efter varje dag. De vill baka in saker i den årliga förhandlingen som vi tycker att man kan lösa löpande.
De som bor i följande fastigheter, som byggts eller renoverats de senaste åren, kommer inte att få någon generell hyreshöjning:
Hoppets gränd 24 30
Pedagoggränd 3 A–J
Petrus Laestadius väg 11 och 13
Tranbärsvägen 2–4
Tranbärsvägen 8–12
Östra Norrlandsgatan 74–88
Storgatan 86 B
Tuvgränd 1 A–D