Annons

Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: ”Vart ska vi ta vägen?”

Luleå Rickard och Birgitta Vaara blir snart bostadslösa. Lulebo tvingar dem att lämna lägenheten efter flera saneringar mot vägglöss. ”Vi har ingenstans att ta vägen?" säger Rickard.
Rickard och Birgitta Vaara, 86 och 80 år gamla, måste snart flytta. De fick skulden efter en vägglusinvasion.
Foto: Åsa Eriksson
Rickard och Birgitta Vaara, 86 och 80 år gamla, måste snart flytta. De fick skulden efter en vägglusinvasion.

Tv:n hemma hos Rickard, 86, och Birgitta, 80, går på hög volym. Birgitta tittar på Nyhetsmorgon och frågar först om vi kommer från hemtjänsten, innan hon förstår varför vi är där. Hon berättar att Rickard för hennes talan när det kommer till vägglöss och flytten.

– Jag hör så dåligt så det är bättre att ni pratar med honom, säger hon.

Läs ocksåTecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Rickard slår sig ner i en fåtölj. I den här lägenheten, en trea på Porsön i ­Luleå, har de bott i runt tio år. Här hade de också tänkt bo i resten av sina liv.

– Vi har trivts bra här. Sedan förstörde vägglössen alltihop, säger Rickard.

Allt började för två år sedan när ­Rickard och Birgitta Vaara upptäckte bett på kroppen och ohyra i lägenheten. De gjorde precis som man ska och kontaktade sin hyresvärd, Lulebo, som kunde konstatera att paret drabbats av vägglöss.

Läs ocksåExtremangrepp av vägglöss kan kosta kvinna bostaden – därför riskerar drabbade vräkningAnonym bild på kvinnan på Rosengård som drabbats av vägglöss.

För att få bukt med problemet sanerades lägenhet två gånger. Andra gången fick Rickard och Birgitta lämna sitt hem i en vecka, då bostaden skulle värmebehandlas. Paret trodde att historien med vägglössen slutade där. Så blev det inte.

Efter att en granne slagit larm kunde ­Lulebo se att vägglöss spridits i fastig­heten och enligt hyresvärden kom ­krypen från paret Vaaras lägenhet. Tidigare i år sa Lulebo upp Vaaras ­hyreskontrakt och begärde att paret skulle flytta. I oktober nådde Lulebo och Hyresgästföreningen – som företrädde Rickard och Birgitta – en förlikning om utflytt den 15 januari 2024.

– Det känns inte alls bra. Lulebo gav oss skulden för att vi hade fått vägglöss. Nu får vi söka en ny lägenhet, men det är inte lätt i vår ålder, säger Rickard.

Läs ocksåLulebo: De har orsakat spridning i hela husetLulebo, fastighetsbolag i Luleå.

Enligt Lulebo brast paret Vaara i sitt ansvar som hyresgäster. Bostadsbolaget tycker att paret borde ha upptäckt att vägglössen kom tillbaka efter de första saneringarna. Dessutom ska Rickard och Birgitta ha nekat saneringsfirman Nomor att komma in i lägenheten vid ett tillfälle då paret ansåg att vägg­lössen var borta.

Annons

Tre veckor senare kunde en sanering ändå genomföras. Rickard och ­Birgitta kan inte riktigt minnas att de ska ha ­nekat Nomor tillträde. De tycker på det stora hela att de gjort vad de skulle.

– Vi kontaktade ju Lulebo första ­gången när vi märkte att vi fått vägglöss. Jag tycker att det här är hårt gjort av dem, säger Rickard.

Att tvingas lämna sin lägenhet på grund av vägglöss är ovanligt.

Ovanligt att vägglöss leder till uppsägning

Hem & Hyra har frågat norra Sveriges 44 allmännyttor huruvida de har sagt upp ett hyresavtal till följd av vägglöss. Bara Övikshem och Lulebo svarar ja.

AB Bostaden i Umeå uppger att de ­genomfört 278 saneringar åren 2020–2022 men aldrig sagt upp ett hyres­avtal. Mitthem i Sundsvall svarar att de genomfört 289 saneringar under samma tidsperiod, men aldrig avhyst en hyresgäst.

Lulebo uppger att de har sanerat upp emot 35 lägenheter 2020–2022. Sedan början av decenniet har de sagt upp tre hyreskontrakt med anledning av vägglöss, fler än alla andra kommunala ­bostadsbolag tillsammans. Hyresgästföreningens jurist Susanne Lindmark, som företrädde paret Vaara, tycker att Lulebo kunde ha gjort mer.

– Vägglössen har kommit tillbaka och då kan man ifrågasätta hur bra saneringarna är genomförda.

Vad hade Lulebo kunnat göra?

Annons

– Efter genomförd värmebehandling hade man kunnat använda sig av en vägglushund för att säkerställa att behandlingen var lyckad. De kan söka igenom lägenheter för att försöka hitta enstaka vägglöss som finns kvar.

Varför blev det en förlikning?

– Min bedömning var att en prövning i hyresnämnden sannolikt skulle innebära att hyresavtalet skulle upphöra och då hade de varit tvungna att flytta ganska omgående. Ett negativt beslut från hyresnämnden skulle dessutom kunna utgöra ett hinder för att hitta en ny bostad.

Vägglöss gör att Rickard och Birgitta Vaara måste flytta.
Rickard och Birgitta vet inte var de ska ta vägen. Den 15 januari måste de lämna lägenheten på Porsön i Luleå.

Hemma hos paret Vaara är stämningen nedstämd. Båda två uttrycker ovisshet och oro kring var de ska bo. Rickard ­berättar för oss att de inte kan räkna med någon hjälp från anhöriga.

– Vi har ingenstans att ta vägen. Jag vet inte vad vi ska ta oss till. Det har blivit så jobbigt det här.

Vad gör ni om ni inte hittar något?

– Det var en bra fråga. Det vet jag inte.

Läs också Kvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångest Kvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.