Riksdagen röstar om allmännyttan
Turerna har varit många sedan utredaren Michaël Koch våren 2008 presenterade sitt förslag till framtidens hyressättning. De kommunala bostadsbolagens hyresnormerande roll skulle avskaffas och hyrorna höjas med fem procent om året där efterfrågan är stor.
Hyresgästföreningen gick i taket och varnade för marknadshyror. Minst 70 000 människor skulle tvingas flytta från storstädernas stadskärnor om förslaget blev verklighet, enligt föreningens beräkningar.
Annons
Som ett sätt att stoppa utredningen från att bli verklighet kom Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagens organisation, Sabo, överens om ett alternativt förslag, ett förslag som även låg till grund för den proposition som lades tidigare i år.
Grunden är att förhandlingarna även i fortsättningen ska bygga på bruksvärdessystemet, där lägenheter med samma storlek och kvaliteter ska ha samma hyra. Läget är en av många faktorer som kan vägas in, men det handlar inte om efterfrågestyrda hyror, Michaël Koch föreslog.
Men det nuvarande hyrestaket, där hyrorna i de kommunala bostadsbolagen sätter en gräns för hur mycket privata fastighetsägare kan få ut, försvinner.
I stället ska Hyresgästföreningen förhandla med kommunala och privata bolag på lika villkor. Dessa framförhandlade hyror bildar ett nytt hyrestak.
Civilutskottet har sagt ja till förslaget som med riksdagens godkännande kan börja gälla 1 januari 2011.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.