Riksdagsledamot krävde svar av minister efter Hem & Hyras stiftelsegranskning: ”Sticker i ögonen”
Den statliga stiftelsen Allmänna Barnhuset ska hjälpa utsatta barn och ungdomar. Men Hem & Hyra har avslöjat att anställda på stiftelsen gynnat sina egna barn och släktingar genom att ge dem attraktiva lägenheter i Stockholms innerstad. Något som fått riksdagsledamoten Katarina Luhr, (MP), att reagera.
– Man blev upprörd över att lägenheter gått till anhöriga, det sticker i ögonen när man vet hur svårt det är att få en lägenhet i innerstan. Det är upprörande, säger Katarina Luhr, ledamot i civilutskottet som bland annat är ansvariga för bostadsfrågor och konsumentpolitik.
Ändrade policy efter granskning
Efter granskningen har stiftelsen meddelat att de ska ändra sin fastighetspolicy. Lägenheter ska inte längre ges till anställda eller dess barn eller närstående, ett antal lägenheter ska också lämnas till Bostadsförmedlingen och förmedlas till ungdomar.
Katarina Luhr välkomnar regeländringarna som gör att fler stockholmare har chans att få en lägenhet i innerstan. Men hon skulle vilja att stiftelsen gick ännu längre så att fler lägenheter gick till de som är verkligt utsatta på bostadsmarknaden.
– Ett visst antal lägenheter skulle till exempel kunna gå till utsatta kvinnor eller personer som har svårt att få en lägenhet på grund av skulder. Sedan måste det utredas för att se till att det görs på ett bra sätt men de skulle till exempel kunna jobba tillsammans med Stadsmissionen, säger hon.
Ställt fråga till ministern
Hon har ställt en fråga till socialtjänstminister, Camilla Waltersson Grönvall (M), där hon skriver att stiftelsens 112 lägenheter i Stockholm skulle kunna vara ett fantastiskt verktyg för att hjälpa utsatta människor med ett tryggt boende.
Hon frågar därför hur ministern ska se till att stiftelsens lägenheter verkligen går till de som behöver dem bäst och kan användas för att hjälpa utsatta.
Regeringen haft dialog med stiftelsen
I sitt svar skriver Camilla Waltersson Grönvall att Socialdepartementet har haft en dialog med stiftelsens styrelse efter avslöjandet och då fått information om fått information om att styrelsen tagit fram en handlingsplan för att reda ut situationen kring fastigheterna, stärka rutiner och förtroendet för stiftelsen.
Hon lyfter även fram att stiftelsen ändrat fastighetspolicy så anställda och anhöriga inte längre ska få hyreskontrakt. ”Jag ser positivt på att styrelsen går till botten med vad som har skett. Jag avvaktar resultatet av det arbetet”, skriver socialtjänstministern.
Katarina Luhr tycker inte att svaret är så uttömmande men att det ändå känns som att ministern tar frågan på allvar.
– Jag kommer att följa vad som händer med stiftelsen och se om det verkligen kommer att finnas en bostadskö som alla kan ställa sig i för att kunna få stiftelsens lägenheter, säger hon.