Riksdagsledamot (S) i Sundsvall: ”Marknadshyror i nybygge – ett nödvändigt ont”
I veckan väntas utredningen som föreslår fri hyressättning – marknadshyror – för nyproduktioner bli officiell. Det är en del av det avtal som regeringen tillsammans med centern och liberalerna skrivit under, den så kallade Januariöverenskommelsen.
Förslaget innebär kort att det blir fritt för fastighetsägare att sätta vilken hyra de vill i nybyggda bostäder. Utan förhandling med någon motpart.
Istället blir det vad folk är villiga att betala som lägger ribban för hur hög hyran blir.
Skulle hyressättningen släppas helt fri talar vi om marknadshyror i stort, som då skulle gälla för alla hyresbostäder.
Än så länge handlar det bara om nybyggen. Men många motståndare befarar att den aktuella utredningen är ett första steg som kommer följas av flera tills dess att marknadshyror införts fullt ut.
130 000 namnunderskrifter
Hyresgästföreningen är en av skeptikerna och kampanjar just nu för fullt för att påverka politikerna.
Man har bland annat samlat in nästan 130 000 underskrifter för uppropet, som idag överlämnades till olika politiker runt om i landet.
I Sundsvall räcktes listan över till riksdagsledamoten Ingemar Nilsson (S) som själv kommer från stan och representerar Västernorrland.
Ingemar klev in som riksdagsledamot 2010 och har hängt med ett tag nu.
Han säger sig ta tydligt avstånd från marknadshyror, eller ”fri hyressättning” som det också kallas.
– Vi tycker i princip illa om marknadshyror. Jag är övertygad om att det skulle öka bostadssegregationen dramatiskt.
Samtidigt är han beredd att ge efter. Litegrann. Som nu med marknadshyror i nyproduktion.
Han anser det som oundvikligt i det politiska spelet.
– Samhället går successivt mot en utveckling där fastighetsägarna får allt större frihet för hyressättningen och i det politiska landskap vi lever i idag är det här avtalet som vi kommit överens om det som gör minst ont. Det är det läge vi befinner oss i.
Att fälla regeringen – ingen bra idé
Men finns det inget mer ni kan göra?
– En del pratar om att ställa ett misstroendevotum för att fälla regeringen. Men om man nu, mot förmodan, verkligen skulle lyckas med det skulle vi garanterat få marknadshyror, inte bara i nyproduktion. Det finns nämligen en förödande majoritet i riksdagen som är för marknadshyror.
Vad kommer hända nu?
– Den normala gången är att när regeringen får utredningen så kontrollerar man om den följer de direktiv som sattes upp för utredningsarbetet, sedan skickas den på remiss och så vidare. Men ryktet säger att utredaren har frångått direktiven, väldigt mycket. Så jag vet faktiskt inte hur regeringen kommer agera om det är så. Det går inte att spekulera i.
Om marknadshyror i nyproduktion blir verklighet, hur skulle det påverka lokalt här i Sundsvall till exempel?
– Kortsiktigt så tror jag inte att det skulle få jättestora effekter i Sundsvall, det är framförallt storstäder med omnejd som skulle påverkas. Sundsvall har tyvärr inte så mycket nyproduktion av hyresrätter faktiskt så att det skulle få något dramatiskt genomslag.
”Så himla besviken”
På plats vid överlämnandet finns också Hyresgästföreningens regionchef i Norrland, Maria Stenberg.
Hon var inte glad.
– Nä, jag blir så himla besviken för att man ger sig på det som varit framgångsrikt i Sverige, alltså kollektiva förhandlingar som vi har på arbetsmarknaden och på bostadsmarknaden. Det finns egentligen inget stabilare system än det vi har i vårt land och nu är man beredd att sälja ut det.
Hon anser att den politiska strategin att ge efter i en fråga för att vinna mark på andra områden, är förkastlig och orättvis.
– Man säger att ”genom att ge efter lite inom bostadspolitiken så får vi igenom så mycket annan politik”… men det hjälper ju inte hyresgästerna! Om partiet inför marknadshyra och sedan kan satsa två eller tre miljarder på sjukvården så har ju hyresgästerna fått betala priset. Det är inte rätt.
– Jag kan inte säga annat än att vi är superbesvikna.
- Protesten är en reaktion på Januariöverenskommelsen mellan regeringen, centerpartiet och liberalerna som beslutat att införande av marknadshyror i nyproduktionen av hyresrätter ska utredas. Utredningen lägger sitt förslag 31 maj. Ytterligare en utredning läggs fram 30 juni om införande av marknadshyror där lägesfaktor ska beaktas.
- Hyresgästföreningen donerar 130 000 kronor, en krona för varje namnunderskrift mot marknadshyror, till Majblomman. Organisationen delar ut ekonomiskt stöd till barn i familjer där pengarna inte räcker till. Hyresgästföreningen vill med den riktade gåvan belysa behovet av de organisationer som kommer att öka om marknadshyror blir verklighet.