Riksdagsman nattvandrade på Kronogården efter kravallerna

Trollhättan Han är riksdagsman och Uddevallabo. Men när han såg journalisten Joakim Lamottes rapport från Kronogården blev han upprörd och ville se med egna ögon hur det var. Magnus Jacobsson, KD, nattvandrade med vänner för att skapa sig en egen uppfattning om Trollhättestadsdelen.
Foto: Privat
Bedros Cicek, Magnus Jacobsson och Mathias Tillberg nattvandrade tillsammans på Kronogården efter kravallerna. Allt för att skapa sig en egen bild av bostadsområdet.

Magnus Jacobsson har tidigare engagerat sig på Dalaberg och Hovhult i Uddevalla, både som privatperson och politiker, då bland annat som kommunalråd. Han tycker det är viktigt att bygga förtroende i de områden som kan kallas utsatta.

– När det hänt saker i Uddevalla, på Dalaberg och så, så har jag alltid försökt vara på plats och nattvandra. Det är viktigt att vuxna visar sig ute på gatorna, annars kan det bli så att ungdomarna tar över, säger Magnus Jacobsson.

Läs ocksåBoende i Kronogården upprörda efter kravallerna

Han såg Joakim Lamottes sändning på Facebook, en film som visar konfrontation med ungdomar på Kronogården. Joakim Lamotte kallar sig fri journalist som vill visa verkligheten via egna kanaler och sociala medier.

Magnus Jacobsson kände att det blev en väldigt snedvriden bild, både av ungdomarna och av polisens insats. Därför valde han att kontakta sina vänner i Trollhättan och följa med på en nattvandring.

– Jag har tidigare hört om Lamottes sätt att arbeta, bland annat i Uddevalla, och ville ha en egen bild. Jag gick ut tillsammans med Mathias Tillberg och KD:s gruppledare Bedros Cicek. Vi tre var ute och gick i området på kvällen. Mathias bor dessutom i området, så han vet precis vad det handlar om.

Läs också"Det behövs mer polisnärvaro"

Magnus Jacobsson säger att han finner kritiken mot polisen som felaktig, att de inte vågar visa sig i området.

– Det är tvärt om så, att de ökat sin närvaro. Att de sedan i ett akut skede vid kravaller backar tillbaka av taktiska skäl, är en annan sak. Jag har själv varit vakt, så jag vet att man ibland måste göra taktiska bedömningar.

Som riksdagsman och politiker menar Magnus Jacobsson att det inte finns enkla lösningar att lösa problemen med segregerade områden, där utanförskapet växer, men det finns lösningar.

Läs ocksåEidar satsar på Kronogårds torg

– Jag är förespråkare för hyresrätter, men jag menar att man måste blanda upp olika boendeformer. Ett område ska inte ha mer än 50 procent hyresrätter. Man ska bygga fler hyresrätter i områden där det nu finns villor och bostadsrätter, för att få en blandning av boende.

Han menar också att ett område som Kronogården måste ha verksamheter som lockar ut vuxna på kvällarna.

– Idag finns det inte något som gör att vuxna får en anledning av vara ute. Det är självklart inte politiker som ska se till att det finns restauranger och kvarterskrogar, men man måste se till att underlätta för att få ut vuxna.

När Hem & Hyra berättar om satsningen bostadsbolaget Eidar gjort i grannområdet Lextorp och planerna på Kronogårdens torg blir Magnus Jacobsson glad.

– Det är ju så att ju fler arbetstillfällen och verksamheter det finns i ett område, desto mer människor rör sig där. Då blir det också tryggare och lugnare för människor att vistas där. Det är väldigt positivt.

– Jag ska sätta mig in i vad Eidar gjort på Lextorp. Och jag ska göra fler studiebesök i Trollhättan. Det är en stad jag inte känner till så väl, men jag ser stora likheter med min hemstad Uddevalla.

Magnus Jacobsson säger att han hoppas att det åter kan bli lugnt på Kronogården, för alla de människor som bor där och som sköter sig. Han säger att det trots allt är en liten klick som ställer till det för alla andra. Det är ett samhällsproblem som måste lösas, av boende, föräldrar och samhället tillsammans.

 

Läs också Förödelse och oro efter bilbränder i Göteborg Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.