Hyresgästen Monika: ”Rikshem är ett skitföretag”
I flera artiklar det senaste året har Hem & Hyra beskrivit hur Rikshem misskött ett bostadsområde i Västra Blombacka i Södertälje. Där var klotter, krossade rutor och trasiga dörrar vardag för hyresgästerna.
Men problemen för Rikshems hyresgäster i Södertälje slutar inte där. Hyresgäster i Karlhov, ett slitet område i en annan del av Södertälje, vittnar om att boende inte fått hjälp med mögliga sovrum, kalla lägenheter, hissar som stannar och andra brister.
Marjatta Pulkka, 79 år, fick inte hjälp trots flera felanmälningar. Hon hade en vattenskada i toalettaket, fönster som inte gick att stänga och dörrlås som inte fungerade.
– Det kändes som jag inte blir behandlad som en människa. Det är motbjudande att ringa så många gånger utan att få hjälp, säger hon.
Rikshem har åtgärdat bristerna och förklarar händelsen med att det troligen fallit mellan stolarna. Men vår granskning avslöjar att problemen i Karlhov varit mer omfattande än bara ett antal fel hemma hos Marjatta Pulkka. En genomgång hos miljökontoret i Södertälje visar att det fanns 14 ärenden 2017–2018 som rörde Karlhov. Hans Vennergren hade svartmögel i ett sovrum så att hans dotter mådde jättedåligt.
–Det luktade så illa, man höll på att kvävas, säger han.
När han felanmält två gånger och inget hände så kontaktade han miljökontoret som såg till att Rikshem åtgärdade mögelskadan.
– Man kände sig helt hjälplös.
Hem & Hyra pratar med flera hyresgäster, några är nöjda, men två stycken har flyttat från området på grund av Rikshem. Monika Armuand berättar att hon felanmälde och sedan fick meddelande i telefon att det var åtgärdat. Detta utan att någon hade varit där.
– Ett fel anmälde jag tio gånger, utan att de kom och åtgärdade det. Rikshem är ett skitföretag, säger Monika Armand, som flyttade i november förra året.
Enligt Jennie Wolmestad, kommunikationschef på Rikshem, hade bolaget under 2017 och 2018 problem med sin förvaltning i Södertälje. Men därefter har bolaget anställt mer personal och åtgärdar fel snabbare.
– Kundundersökningen för 2018 visar att hyresgästerna är betydligt nöjdare, men vi kan alltid bli bättre, skriver hon i en kommentar.
PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.
Nedan följer en rad andra fall som Hem & Hyra har rapporterat om.
I fjol granskade Hem & Hyra Rikshem i Helsingborg, där hyresgäster bott i svårt eftersatta hus, med dålig hjälp från värden och knarkförsäljning på gården. Trots de många problemen slutade årets förhandlingar med höjda hyror. Hyresgästföreningen ber nu öppet om ursäkt för att de inte lyckats hålla tillbaka Rikshems hyror i Helsingborg – och lovar att sätta press på bolaget.
– Vi vet att det finns många missnöjda hyresgäster hos Rikshem. Att de sköter förvaltningen sämre än till exempel Helsingborgshem, säger Hyresgästföreningens förhandlare Björn Agertoft.
I slutet av 2012 köpte Rikshem en femtedel av Nyköpingshems bestånd, cirka 600 lägenheter. Affären skedde mot ett löfte: att Rikshem skulle agera långsiktigt och ta över det kontrakt för socialt ansvar mot hyresgästerna som allmännyttan själv följde.
Tre och ett halvt år senare sålde Rikshem lägenheterna till Victoria park och gjorde en mångmiljonvinst.
Redan när Rikshem köpte området Kroppkakan utanför Kalmar 2012 var lägenheterna rejält slitna. I slutet av 2018 hade fortfarande inget gjorts åt dem. Samtliga som flyttat in sedan värdbytet har därtill fått så kallade rivningskontrakt, med enbart en månads uppsägsningstid.
Rikshem beklagar att arbetet dröjt och att de varit dåliga på att återkoppla.
Samtidigt får Rikshem kritik av Hyresgästföreningen för oskäliga hyresanspråk och brister i administrationen. I somras hotade Rikshem även att säga upp alla hyresgäster i området som hade en barnpool eller studsmatta på sina uteplatser. ”Förtäckt hot”, menade Hyresgästföreningen och avfärdade kravet.
Hur mycket kostar det att köpa kokain? Det vet hyresgästerna i området Västra Blombacka i Södertälje, som levt med en stor prislista över olika droger till försäljning målad på väggen i trapphuset.
Förutom den öppna droghandeln har de boende utstått närmast misärlika förhållanden. Vid Hem & Hyras besök för ett år sedan var minst 15 fönster sönder och flera portar trasiga samt utan handtag. Flera utelampor var ur funktion och golvet till ett källarförråd doldes av flera centimeter mögel. Stora väggytor täcktes av klotter och i en port var det fullt av grovsopor i entrén. I ett av husen var även dörren till förråden uppbruten.
Efter Hem & Hyras besök tog man tag i problemen.