Annons

Rikshem tog bort staketet runt Evas uteplats – orolig för att blommorna inte ska klara snöröjningen

Uppsala Efter flera turer får Eva Byegård och Caroline Pettersson i Gränby behålla sina blomsterplanteringar – men utan några garantier för framtiden. Och utan staket. Eva är orolig att växterna på uteplatsen inte kommer att klara vinterns snöröjning.
Foto: Petra Marandi Roos
Än så länge är Eva Byegårds två vinrankor kvar, men Rikshem har sagt att de ska tas bort. Hon berättar att hon har haft dem runt 35 respektive 40 år och hoppas fortfarande att Rikshem ska ändra sig. I år har även grannarna ovanför haft glädje av vindruvor på sin balkong.

Den gula grävskopan ser jättelik ut intill de laxrosa trevåningshusen på Albert Engströmsgatan i Gränby. Det är dags att anlägga de uppställningsplatser för brandstegar som Rikshem har fått krav på sig att fixa för att klara brandsäkerheten, vilket Hem & Hyra tidigare har skrivit om.

Efter att hyresgäster i området lämnade in en namninsamling till Rikshem fick de till ett möte där fastighetschefen Kristian Rolfsen Sandsborg deltog. Men hyresgästerna fick inget gehör för att behålla de delar av staketen som inte var i vägen för uppställningsplatserna, eller att sätta grindar i staketen.

Läs ocksåMammaträffar ska öka kunskapen om det svenska samhället: "Vi vill minska gapet"Två kvinnor och ett barn. Kvinnan i förgrunden sitter till höger med sitt lilla barn i famnen. Hon håller om barnet, tittar ner på honom och ler. Pojken har mörkt lockigt kort hår och bär ett ljusblått trikåset med dinosaurier på. Ålder 1-2 år. Mamman har en lindblomsgrön huvudduk och en olivgrön långärmad tröja. Till vänster i bild, bakom barnet, sitter en lite äldre kvinna med svart bakåtstruket hår, förmodligen i hästsvans eller fläta på ryggen. Hon har tröja i en stark grön färg och rosa mjukisbyxor. Hon har händerna mellan knäna.
En person i neongul jacka står med ett vertyg i händerna, medan en annan perrson styr en gul grävskopa på uteplatsen framför ett laxrosa putsat hus med balkonger. Hyresgäster i Gränby i Uppsala får inte ha kvar sina staket när ytor för brandstegar anläggs - inte heller de delar av staketet som inte är intill själva ytan.
Rikshem anlägger de uppställningsplatser för brandstegar som brandförsvaret ställt krav på. Hyresgästen Eva Byegård har inte motsatt sig ytan för brandstege på hennes uteplats, men däremot att Rikshem tar bort hela staketet runt uteplatsen, som går runt hörnet av huset.

Eva är orolig för blomsterrabatterna

Grävskopan sätter den här novembermorgonen på ett sätt punkt för en orolig tid för Eva och Caroline. De har väntat länge på besked. Nu får de ha kvar sina blomsterplanteringar, trots att Rikshem hade kunnat välja att ta bort hela deras uteplatser. Men för Eva Byegård är oron ändå inte över. Hon har haft sin grönskande lilla trädgård i över 30 år och har planterat mängder av blommor. Utan staket är hon rädd att snöplogar och andra fordon kommer att köra sönder rabatterna. Uteplatsen ligger i ett hörn och på flera ställen i närheten finns leriga hjulspår i hörnen av gräsmattorna.

En gångväg. Till vänster leriga hjulspår i gräsmattan, till höger en rabatt. Rikshem har tagit bort staketet runt uteplatserna för två hyresgäster i Gränby i samband med att ytor för brandstegar anlades.
På flera ställen i närområdet är hörnen av gräsmattor sönderkörda. Eva Byegård är rädd att hennes blomsterrabatter ska gå samma öde till mötes nu när Rikshem har tagit bort staketet runt hennes uteplats. Till höger i bild syns kanten av hennes uteplats.

Rikshem tycker att det är viktigt att det blir tydligt var uppställningsplatserna är och vill inte ha speciallösningar som riskerar att glömmas bort med tiden. Vad tänker du om det?
– De sätter ju upp skyltar vid uppställningsplatserna, så det borde inte vara något problem, säger Eva Byegård och visar hur det ser ut vid en av de ytor för brandstegar som redan är klara.

– Ingen hyresgäst jag har talat med förstår varför staketet måste tas bort, säger hon.

Läs ocksåOsäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem

I de meddelanden Rikshem skickade till Eva Byegård och Caroline Pettersson om att de fick behålla stora delar av blomsterplanteringarna skrev bolaget att det inte kunde ”lämna några garantier för hur länge dom får vara kvar eller om något råkar klippas ner när gräset klipps.”

Rikshem vill också ta bort Evas vinrankor

Det blev en ny sorg för Eva när hon senare fick veta att Rikshem ville ta bort vinrankorna hon haft i flera decennier.

– Det knäckte mig totalt. Det andra var jag beredd på. I år har vinrankan klättrat upp till grannarnas balkong på våningen ovanför och de har tyckt att det var kul. Vi hade gjort i ordning för att den skulle kunna klättra vidare till tredje våningen, säger hon.

Annons
Läs ocksåSkördetider för Gottsundabarn: "Det är roligt att se hur det växer"En odling med rader av kålblad, täckta av en markväv. Längst bort i bilden springer några barn över fältet. Himlen är klarblå med lätta moln.
Tvådelad bild: Vinranka med klasar av vindruvor i närbild mot laxrosa putsad fasad och vinrankor som klättrar från bottenvåningens balkong till balkongen en våning upp. Hyresgäster i Gränby i Uppsala har blivit av med staketet runt sina uteplatser i samband med att platser för brandstegar anlagds. Eva Byegård har också fått veta att Rikshem tänker ta bort hennes vinrankor som är cirka 35 respektive 40 år.
Grannen Bernhard Woll fotade Eva Byegårds vinrankor i augusti och september när de var fulla av vindruvsklasar.

Enligt henne sa hyresvärden att vinrankan kan skada fasaden. Hennes granne Bernhard Woll, som är byggnadsingenjör, avfärdar Rikshems påstående.

– Det är nonsens, skulle jag säga. En vinranka på en plastförsedd tråd gör ingen skada på en slammad tegelvägg. Hade det varit rådhusvin hade det varit något annat, för de har små sugfötter, säger han.

Eva hoppas fortfarande att Rikshem ska ändra sig. Hon har försökt föreslå lösningar där vinrankan klättrar på någon form av spaljé som inte går längs fasaden.

Halvkroppsporträtt på Bernhard Woll utomhus i blå keps och beige jacka. Han säger att vinrankorna inte kan skada den typ av fasad husen i området i Gränby har.
Eva Byegårds granne Bernhard Woll är byggnadsingenjör och säger att vinrankor på plastad tråd inte kan skada den här typen av fasad. Rådhusvin hade varit en annan sak, då de har små sugfötter som greppar tag i fasaden.

Caroline Pettersson, som bor i andra hörnet av samma hus, har en häck runt stora delar av sin uteplats. Hon fick ha kvar allt hon planterat, eftersom det inte var på samma sida om huset som uppställningsplatsen.

– Jag fick ta bort hela staketet och en stor trätrall. Jag älskar min uteplats och ville så klart ha kvar allt. Och jag får världens insyn nu på framsidan av huset. Men jag är jätteglad att jag får behålla allt jag odlat. Vi har gjort allt vi kunnat och nu är det som det är, säger hon.

Rikshem: ”Det ska vara tydligt vem som sköter ytan”

Kristian Rolfsen Sandsborg, fastighetschef på Rikshem, understryker att de på Rikshem har förståelse för att det är en stor omställning för en hyresgäst när hyresvärden tar bort uteplatsen.

– I just det här fallet behöver vi ta vårt ansvar som fastighetsägare och här handlar det om att säkerställa framkomlighet om det skulle börja brinna. Då behöver vi känna oss trygga i att det är full framkomlighet. Det gäller samtliga sju uteplatser som påverkats av det här, säger han.

Eva Byegårds uteplats går runt hörnet, så det är en ganska stor del som är långt ifrån uppställningsplatsen. Varför kan inte staketet vara kvar där?
– Det blir svårare för oss att säkerställa att ingenting står i vägen om det är en inhägnad yta. Vi vill också undvika speciallösningar. Det ska inte vara otydligt vem som sköter ytan, säger Kristian Rolfsen Sandsborg.

Annons

 

Röd skylt på metallstolpe med vit symbol och vit text: "Yta för brandfordon & räddningstjänst - får ej blockeras". I Bakgrunden en laxrosa putsad fasad och en sektion av fasaden som är vit.
Vid uppställningsplatserna för brandstegar sätts sådana här skyltar upp. Det borde vara tillräckligt tydligt även om man skulle behålla staketet på ett sätt som inte hindrar branduttryckningar, tycker hyresgästen Eva Byegård.

Räcker det inte med de skyltar som finns vid uppställningsplatserna?
– För att vi ska kunna känna oss trygga med att det är framkomligt den dagen något händer kan det inte vara några staket. Däremot har vi gjort ett undantag i det här fallet. Vi har försökt tillmötesgå hyresgästen och låta henne ha kvar sina planteringar i möjligaste mån, säger han.

Kristian Rolfsen Sandsborg säger att Rikshem har erbjudit sig att hjälpa till att märka upp växterna, men att de ändå inte kan lämna några garantier för att planteringarna inte kommer att ta skada vid gräsklippning eller snöröjning.

Rikshem nekar hyresgäster att sätta upp staket

Han berättar också att Rikshem sen 2022 har nekat hyresgäster att sätta upp staket, eftersom bolaget håller på att ta fram nya riktlinjer för uteplatserna. Arbetet pausades medan bolaget jobbade med att leva upp till föreläggandet om brandsäkerhet.

Varför har ni bestämt att Eva Byegårds vinrankor ska tas bort?
– Vi tillåter generellt inte växtlighet längs fasader, för de kan skada både fasaden och dräneringen. Sen är det skillnad på olika växter, absolut, men vi ger oss inte in på vilka växter som kan godkännas och inte, säger Kristian Rolfsen Sandsborg.

Ser ni som hyresvärd inte det som positivt att hyresgästen tar hand om sin lilla plätt och på så vis gör området vackrare och mer trivsamt?
– Det gör vi absolut. Men det finns flertalet uteplatser som inte sköts. De används till exempel för förvaring av bildäck och annat. Det bidrar till en sämre trivsel och trygghet. Därför vill vi ta fram riktlinjer som gör att alla uteplatser ökar trivseln och tryggheten i området, säger han.

Läs också Rökte i sovrummet – grannar tvingades fly lågorna och katten dog Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.