Riksrevisionen granskar bostadsbidraget
Bostadsbidraget är behovsprövat och kan sökas av barnfamiljer och unga under 29 år med låga inkomster.
Antalet som tar emot bostadsbidrag har minskat. En av orsakerna är säkerligen att inkomsttaket för att få bidraget har legat still sedan 1997. Men i höstens budget annonserade regeringen en höjning av nivåerna för 2017.
Dessutom måste många betala tillbaka bostadsbidraget retroaktivt eftersom inkomsterna blivit högre än beräknat. I våras skrev Hem & Hyra om att 82 000 svenskar måste betala tillbaka sammanlagt 584 miljoner kronor för bidrag de fick under 2014.
Bostadsbidraget är viktigt för grupper som är ekonomiskt utsatta, till exempel ensamstående föräldrar och personer som nyligen har kommit till Sverige. Riksrevisionens preliminära prognos visar att antalet hushåll som behöver bostadsbidrag kommer att öka de närmaste 10 åren.
Just nu genomför Riksrevisionen en granskning av bostadsbidragets effekter på hushållens ekonomi.
– Det är viktigt att förmånen hjälper de som behöver ekonomiskt stöd och att det inte skapar marginaleffekter som hindrar människor från att arbeta, säger riksrevisor Margareta Åberg.
Resultatet av granskningen kommer att presenteras i en rapport som planeras vara klar i mars 2017.
Bostadsbidrag kan sökas av barnfamiljer och av unga under 29 år med låga inkomster.
Storleken beror på inkomstnivån, bostadskostnader och antal barn.
För att få en preliminär bedömning av ifall du har rätt till bostadsbidrag går det att fylla i Försäkringskassans ”Kassakollen” här.
Glöm inte att meddela om du får högre inkomst efter att bostadsbidrag har beviljats. Annars kan du bli skyldig att betala tillbaka en del av bidraget långt senare.
Pensionärer med låga inkomster kan ha rätt till bostadstillägg för pensionärer. Det ansöker man om via Pensionsmyndigheten. Läs mer om det här.