Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”
– Jag visste redan att hyran var för hög för den här lilla lägenheten. Men när jag började jobba här kunde jag inte hitta någon annan lägenhet, för jag hade få köpoäng. Så jag var tvungen att ta den.
Rishi är i 30-årsåldern, från Indien och heter egentligen något annat. Han kom till Göteborg förra sommaren för ett konsultjobb inom industriteknik.
För att lösa bostadsfrågan hyrde han en etta på Gropegårdsgatan på Hisingen i Göteborg. Huset ägs av kommunala Bostadsbolaget. Men det var inte de som stod för kontraktet. Hyresvärd var i stället Sweden Accomodation, en mellanhand som tjänat sina pengar på att hyra ut så kallade företagslägenheter i andra hand.
Rishi och hans fru betalade 9 300 kronor i månaden för sina 25 kvadratmeter, plus en månadshyra i deposition. Efterhand fick de klart för sig att hyran låg långt över det normala för en motsvarande lägenhet. I själva verket var den drygt dubbelt så hög.
Konkursen närmar sig
Tidigt i somras började Rishi ana att allt inte stod rätt till med parets hyresvärd.
– Jag fick nyheten från en vän som bodde med Sweden Accomodation i en annan lägenhet. Vi skapade en whatsapp-grupp med andra som också bodde där. Där pratades det om att Sweden Accomodation skulle gå i konkurs, och att man därför inte skulle skicka några fler hyresinbetalningar till dem.
I juli godkände tingsrätten bolagets konkursansökan. Rishi mejlade hyresvärden vid flera tillfällen för att få tillbaka sin deposition, utan framgång. När han frågade Sweden Accomodation om vad som skulle hända med lägenheten säger han att han blev hänvisad till fastighetsägaren, alltså kommunala Bostadsbolaget.
– De kan ge dig ett nytt kontrakt, sa de.
Så blev det inte. I stället fick paret bara några veckor på sig att lämna lägenheten de bott i, eftersom kontraktet upphörde. Via bostadssajter och grupper i sociala medier lyckades Rishi hitta ett korttidskontrakt i Frölunda. Nu bor paret i en lägenhet som är både större och nyrenoverad, till lägre hyra.
Rätt att få tillbaka överhyra
Sedan Sweden Accomodations konkurs har Rishi och fyra andra hyresgäster vänt sig till hyresnämnden för att kräva tillbaka överhyran de betalat. Alla har fått rätt till återbetalning: sammanlagt cirka 235 000 kronor.
För Rishi och hans fru handlar det om drygt 54 000 kronor. Men om det blir några pengar för de uppskörtade hyresgästerna är ytterst osäkert. Jurist Gustav Jakobsson arbetar med Sweden Accomodations kvarlämnade ekonomi hos konkursförvaltaren Ackordscentralen Väst.
– Skulderna är sådana att det skulle krävas rätt mycket pengar in i boet för att få full utdelning till alla fordringsägare, konstaterar han.
Hyresgästerna ligger långt ner på prioriteringslistan vid en konkurs, i den grupp som kallas oprioriterade fordringsägare. Därmed är det stor risk att pengarna tar slut innan de fått sitt.
– Så som det ser ut nu är utdelningsprognosen att inga oprioriterade fordringsägare kan påräkna någon utdelning, säger Gustav Jakobsson.
Mellanhänder agerar ”mäklare”
För Rishi vore det mest en bonus om hans tidigare hyresvärd betalade tillbaka pengar. Han visste ju redan från början att hyran var för hög, men säger att han inte hade något val. Utan köpoäng är man utlämnad åt hyresvärdar som snarare agerar ”mäklare”, som han kallar dem.
– De utnyttjar efterfrågan och bristen på bostäder. Efterfrågan är större, och så gör de affärer av det. Det händer överallt, även i andra länder. Regeringen borde agera och skärpa reglerna för den här sortens företag.
Sweden Accomodation har hyrt cirka 140 lägenheter i Göteborgsområdet av olika fastighetsägare. Utöver Bostadsbolaget handlar det framför allt om Sigillet och Fastlandet Fastighetsförvaltning.
Hyresgästerna har främst varit utländska konsulter som behöver boende i Sverige under en viss tid. 2022 omsatte mellanhandsbolaget 22 miljoner kronor.
Flera fall av överhyra
Hem & Hyra har i flera omgångar granskat mellanhandsbolagens affärsidé, som i praktiken förvandlar vanliga hyreslägenheter till hotell. Så sent som förra veckan kunde vi berätta om hyresgäster hos en annan mellanhand i Göteborg, Sweden Svea Apartment, som riskerar att gå miste om över en kvarts miljon kronor i överhyra sedan bolaget på liknande vis gått i konkurs.
Under hösten har hyresnämnden i Göteborg även slagit fast förlikningar som ger flera andrahandshyresgäster hos mellanhanden Vivamus Living rätt till återbetald hyra. Det handlar om två överprissatta lägenheter i Olofstorp där tidigare hyresgäster ska få tillbaka totalt 43 600 kronor.
Vivamus Living har även tidigare tvingats betala tillbaka överhyra, enligt beslut i hyresnämnden. Här kan du läsa mer om det.
Flera fastighetsägare som Hem & Hyra har pratat med har sagt att de ska trappa ner den här typen av uthyrning till mellanhandsbolag. När Hem & Hyra för ett år sedan granskade bulvankontrakt sa Bostadsbolagets pressansvariga Malin Pethrus att bolaget skulle ompröva uthyrningen på Gropegårdsgatan – där Rishi då hyrde av Sweden Accomodation:
– Vi tittar över det här upplägget just nu och ska se om det är något vi ska fortsätta med eller inte.
Tar tillbaka hyreskontrakten
I våras valde den kommunala värden att säga upp avtalet om blockuthyrning på Gropegårdsgatan. Sweden Accomodation förhandlade fram en förlikning, som innebar att mellanhandsbolaget skulle få behålla vissa lägenheter ända fram till början av 2025. Därefter kom konkursen.
Bostadsbolaget har tidigare även hyrt ut ett par lägenheter vid Friskväderstorget till Sweden Accomodation. Malin Pethrus uppger för Hem & Hyra att dessa kontrakt avslutades förra året.
Hem & Hyra har sökt Sweden Accomodations vd Robert Engfors för en kommentar, men har inte lyckats nå honom.
- Förra året föreslog en statlig utredning att lagen ska skärpas kring ”så kallade företagsbostäder”. Syftet var att hindra mellanhandsbolag från att tjäna pengar på att runda hyresrättsliga regler och ta ifrån hyresgäster deras rättigheter, till exempel när det gäller besittningsskydd.
- Utredaren menade att blockuthyrning i dag används på ett sätt som inte var meningen när lagen skrevs. Fastighetsägarna kan ta ut höga hyror, och mellanhandsbolagen kan sedan hyra ut lägenheterna ännu dyrare för att göra vinst.
- Men i oktober i år meddelade regeringen att den vill gå i motsatt riktning och i stället underlätta för mellanhandsföretag.