”Risk att fler kommuner tar ut gatuavgifter”
De allra flesta kommuner låter kostnader för vägar och parker vid nya och förtätade bostadsområden betalas via skattsedeln. Omkring 40 kommuner, oftast i tillväxtområden, låter byggherrarna vara med och stå för notan. Ofta är reglerna för hur stor kostnaden ska bli krångliga. För den som tänkt bygga en villa eller ett flerbostadshus är det ofta svårt att på förhand veta vad prislappen blir.
Regeringens utredare Lars Magnusson föreslår att de kommuner som väljer att ta betalt måste göra det enligt en taxa, liknande den som i dag finns för vatten och avlopp.
– Det är viktigt med förutsägbarhet, inte minst för små byggherrar. Den otydlighet som finns i dag gör det främst är större aktörer som bygger, säger Lars Magnusson.
Förhandlingar om kostnaden mellan byggherre och kommun kan, enligt utredaren, dessutom försena byggandet. De föreslagna förändringarna ska därför ses som ett sätt att snabba upp byggandet.
Men förslaget möter kritik. Villaägarnas riksförbund menar att det kommer bli lättare för kommunerna att ta ut gatuavgifter. Organisationen befarar därför att fler kommuner se sin chans att låta byggherrar vara med och betala. Den oron delar Barbro Engman, Hyresgästföreningens ordförande.
– Det är ett sätt skjuta över kostnader på de som vill bygga bostäder. I stället borde regeringen verka för att gatukostnader ska finansieras via skatten i alla kommuner.