Risk för tredubbla straff – så funkar lagen mot svartuthyrare
Den 1 oktober 2019 ändrades lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra. Den som bryter mot reglerna och hyr ut svart, alltså utan tillstånd från fastighetsägaren, kan nu bli uppsagd direkt utan att först varnas.
Om uthyrningen är olovlig och andrahandshyran är för hög, över 15 procents påslag är riktlinjen, kan hyresgästen som tagit ut extra pengar dömas till böter eller fängelse i högst två år.
Ett åtal har lett till fällande dom
I det första fallet i landet att nå åtal och dom fick en 45-årig man i Stockholm dagsböter. Han hyrde av Stockholmshem och höjde hyran med 60 procent, från 6 527 kronor till 10 500 kronor, när han i smyg hyrde ut sin trerummare i andra hand. Uthyrningen pågick i tre månader och skedde via Blocket. Men hyresvärden polisanmälde och sade sedan upp 45-åringens hyreskontrakt.
I Malmö väntar rättegång mot en 41-årig man som enligt åklagaren höjt hyran med 63 procent när han utan tillstånd hyrde ut MKB:s lägenhet. Uthyrningen varade i sju månader och skedde via Blocket. Hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget MKB, polisanmälde och sade upp kontraktet. Den misstänkte förlorade bostaden efter en process i hyresnämnden.
Så funkar lagen mot svartuthyrare
Svartuthyrare kan drabbas hårt om de åker fast, inte bara en gång utan på tre olika sätt:
- Hyresgästen kan förlora sitt kontrakt, motiverat med en svartuthyrning om fastighetsägaren säger upp kontraktet.
- Svartuthyraren kan även tvingas betala tillbaka pengarna, överhyran, om andrahandshyresgästen lämnar in ett krav på återbetalning som godkänns av hyresnämnden.
- Hyresgästen kan dessutom dömas till böter som en brottsling, om någon polisanmäler vad som hänt och detta leder till en fällande tingsrättsdom för brott mot jordabalken