Annons

Risken för att fastna i hissen med död mobil skrämmer Therese

Göteborg Hissen i ditt hus ska vara säker att åka i. Men Hem & Hyra har i flera artiklar kunnat avslöja hur underkända hissar används trots körförbud, månad efter månad. Vi frågade några västsvenskar om hur de känner inför att åka hiss.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Julia Sjöberg

I dagarna har Hem & Hyra granskat kontrollen av hissar. Underkända besiktningsprotokoll vittnar om hundratals personhissar i Göteborgsområdet som inte är tillräckligt säkra att åka i. Här kan du läsa mer om det.

Om hissen har brister och blir underkänd är det förbjudet att låta folk använda den. Först måste värden rätta till felen och få grönt ljus vid en ny besiktning.

Läs ocksåUnderkända hissar körs trots förbud: "Folk kan skadas och till och med dö"

Men Hem & Hyras granskning visar att ett flertal fastighetsägare i Göteborg struntar i förbudet. De låter folk använda hissarna ändå.

Samtidigt känner var åttonde hyresgäst obehag inför hissresor. Framför allt är det kvinnor som drar sig för att använda hissen. En av fem ogillar detta transportmedel, enligt en undersökning som Hem & Hyra gjorde för några år sedan.

Therese Areschoug, 57, Torslanda

Torslandabon Therese Areschoug, 57, är en av dem som känner igen sig.

– Ja, jag är rädd för att hissen ska stanna och att jag inte ska ha någon täckning på mobilen, säger hon.

Annons
Erin Egle, 7, Landala

Även sjuåriga Erin Egle i Landala tänker sig för innan hon tar hissen.

– Jag vågar inte åka hissen ensam. Jag är rädd för att hissdörren ska vara för tung så att jag inte orkar öppna den. Så jag åker alltid med en vuxen. Då är jag inte rädd, säger hon.

Läs ocksåMehdi och hans dotter satt fast i hissen i 45 minuter – "kan hända igen"
Ann Lin, 67, Majorna

Ann Lin, 67, bor i Majorna men är ursprungligen från Kina. Hon tycker att svenska hissar känns trygga.

– I Sverige är jag inte rädd, här har det aldrig hänt något när jag åkt hiss. Men i mitt hemland Kina är jag alltid rädd, där händer det ofta olyckor med hissar. De rasar eller fastnar mellan våningarna. Där har jag har varit med om att hissen rasat, men det var inte så högt så ingen blev skadad.

Tor Karlsson, 16, Onsala

Onsalabon Tor Karlsson, 16, har också känt obehag av hissar.

Annons

– Ja, någon gång när jag var liten. Jag var rädd att dörren skulle öppnas medan hissen var igång, men det har aldrig hänt mig, säger han.

Hrant Margosyan, 55, Askim

Hrant Margosyan, 55, från Askim är däremot inte rädd, säger han.

– Nej, aldrig, varför skulle jag vara det? Fast jag åker aldrig hiss, jag bor i villa. Tidigare åkte jag hiss när jag bodde i lägenhet. Men jag var inte rädd då heller.

Läs ocksåHissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarnaMannen tryckte på alla hissknappar. OBS! Bilden är inte från tillfället.

 

Fakta: Så kontrolleras din hiss
  • Hissen i ditt hus ska vara godkänd i en årlig besiktning. Du kan själv kontrollera det genom att titta på besiktningsmärket i hissen.
  • Om din hiss blir underkänd måste hyresvärden rapportera det till kommunen.
  • Hissen får inte användas igen förrän den godkänts och kommunen har fått ett kvitto på det.
Läs också Larmade om att hissen stannat – kan tvingas betala 80 000 kronor Deras hiss fastnar en gång i veckan – trots åratal av felanmälningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.