Annons

Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: ”De måste skämta!”

Mark Rekorddyr renovering får hyresgäster hos Marks Bostad att gå i taket. "Blir det hyreshöjningar på upp mot 4 000 kronor kommer folk tvingas flytta", säger Elin Grönlund. "Vi är inte ute efter att ta ut något extra", säger vd:n.
Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.
Foto: Privat
"Det kommer att bli en klassfråga om man har råd att bo kvar eller ej". Det säger Elin Grönlund, ordförande för Assbergs lokala Hyresgästföreningen, efter att Marks Bostad sagt att de vill höja hyran med upp till 37 procent.

I utkanten av Skene, med vida åkrar runt omkring, ligger bostadsområdet Assberg. Här har det kommunala bostadsbolaget Marks Bostad cirka 350 hyresrätter fördelade i ett 40-tal hus i två eller ett plan. Husen byggdes på 1970-talet och ska nu genomgå en omfattande renovering. Något som, enligt hyresgästen Elin Grönlund, är både nödvändigt och efterlängtat.

– Husen här har fått stå länge utan något ordentligt underhåll. Så det har blivit många felanmälningar på fönster, dörrar och vattenskador, säger Elin Grönlund.

Läs ocksåHyresgästerna trodde de stoppat dyr renovering – nu blir de överkörda: ”Ingen lyxåtgärd”Oroliga hyresgäster på Siriusgatan i Bergsjön trotsade iskalla januarivindar för att tidigare i år protestera mot renoveringsplanerna som återigen höjer deras hyror rejält.
Protestlista

Själv flyttade Elin hit för nio år sedan. Idag bor hon, tillsammans med sin man och deras två barn, i en av Assbergs många lägenheter i markplan. I området finns en livaktig lokal Hyresgästförening där Elin är ordförande. De två senaste onsdagarna har de hållit sin föreningslokal öppen för att samla in namnunderskrifter.

– Det är redan 230 personer boende på området som skrivit på i protest mot hyreshöjningarna som Marks bostad vill göra efter renoveringen, säger Elin Grönlund.

För att få hyresvärden Marks Bostads AB att ta hyresgästernas oro på allvar har den lokala hyresgästföreningen startat en namninsamling.
I protest mot Marks Bostads AB:s inledande krav på hyreshöjning samlar den lokala Hyresgästföreningen på Assberg in namnunderskrifter från de boende. Hittills har 230 personer skrivit på.

Inför renoveringen förhandlar Hyresgästföreningen med bolaget om vad det hela kommer att kosta de boende. Stefan Lindborg sköter förhandlingarna för Hyresgästföreningens del och enligt honom har hyresgästerna en saftig höjning av hyran att vänta.

– Bolaget har gått ut med ett krav på 18 till 37 procent, säger Stefan Lindborg.

Stefan Lindborg, förhandlare på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Stefan Lindborg sköter förhandlingarna med Marks Bostads AB från Hyresgästföreningens sida.

När Elin och hennes grannar fick höra om de nivåerna det blev de chockade.

– För de mindre lägenheterna kan höjningen bli 1 500 kronor i månaden. För de som bor treor och fyror handlar det om 3 000 till 4 000 kronor. När vi hörde det trodde vi att de måste skämta. Det kommer bli en klassfråga vilka som har råd att bo kvar. En del har redan valt att flytta, säger Elin Grönlund.

Läs ocksåHyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter
Vände den negativa utvecklingen

Hon beskriver området som trivsamt, lantligt och idylliskt. Men så har det inte alltid varit. Så sent som för fem, sex år sedan hade Assberg ett betydligt sämre rykte. Polisen fick ofta rycka ut på larm om droghandel, bilstölder och inbrott på Assberg.

Elin berättar att vägen ur problemen gick genom samverkan. Att Marks Bostad, kommunen, polisen och inte minst de boende själva engagerade sig.

Vi startade grannsamverkan och började trygghetsvandra. Det gav resultat och i dag bor vi i ett tryggt område med massor av aktiviteter, som till exempel vår årliga Assbergsdagar och vår spökvandring, säger Elin.

Läs ocksåBättre kontroll och ny teknik – det här kan din värd göra för att stoppa vattenläckorna

Hon menar att trivseln och engagemanget på Assberg är något som Marks Bostad borde uppskatta och värna om.

Annons

– Nöjda hyresgäster bor kvar och fortsätter att betala hyran. Men om vi nu får hyror som närmar sig de som man får betala i nybyggda hyreshus är risken stor att många känner sig tvingade att flytta. Och de som flyttar in inte heller har råd att bo kvar någon längre tid. Alltså, ingen bra affär för bolaget, säger Elin Grönlund.

Assberg i Skene.
Husen på Assberg i Skene byggdes på 1970-talet och är i stort behov av renovering.
Underhåll och standardhöjning

Planen är att husen på Assberg ska få nya tak, isolerade vindar, fönster, dörrar, kök, badrum, ventilation och el. Notan beräknas bli 450 miljoner kronor.

Elin Grönlund säger att det är viktigt att hålla isär vad som är rent underhåll av fastigheten och vad som är standardhöjande åtgärder.

– Tätning fasader och tak är normalt underhåll som värden ska stå för utan att höja vår hyra. Det man kan höja hyran för är det som sker i våra lägenheter. Men, vad jag förstår så kommer vi även i fortsättningen ha våtrumsmatta i badrummet, inte kakel. Så frågan är om det är en standardhöjande åtgärd som berättigar hyreshöjning, säger Elin Grönlund.

Elin Grönlund, hyresgäst och ordförande för den lokala hyresgästföreningen Assberg i Skene.
”Hyrehöjningen som Marks Bostad föreslår är orimlig”, säger Elin Grönlund, hyresgäst och ordförande för den lokala hyresgästföreningen Assberg i Skene.

Vad skulle vara en rimlig hyreshöjning efter renoveringen, enligt dig?

– Med tanke på hur höjningarna sett ut i samband med renoveringar av Marks Bostads hyreshus i Kinna så tycker jag att 500 till 1 000 kronor i månaden är rimligt. I ett värsta scenario 1 500 kronor. Inte mer! säger Elin Grönlund.

Namninsamlingen ska så småningom överlämnas till Marks Bostad. Det finns även planer på att bjuda in annan massmedia samt bolagets vd och styrelseordförande för en dialog.

– Hyreshöjningen som de förslår är inte skälig. Det kommer vi att gör klart för dem, säger Elin Grönlund.

Svante Dahlquist är vd för kommunala Marks Bostads AB.
”Vi är angelägna om att alla ska ha möjlighet att bo kvar”, säger Svante Dahlquist vd för kommunala Marks Bostads AB.

Svante Dahlqvist är vd för Marks Bostad. Han säger att Assberg kommer att genomgå en fullständig modernisering och bekräftar att hyreshöjningen kan hamna i spannet mellan 18 och 37 procent. Samtidigt säger han att han förstår att en sådan höjning kan bli rejält tuff för hyresgästerna.

– Det är fullt begripligt att det finns en oro för hur hög hyran kommer att bli. Men vi är inte ute efter att ta ut något extra. Tvärtom är vi angelägna om att alla ska ha möjlighet att bo kvar och vi försöker skapa olika vägar för att det ska bli så, säger Svante Dahlqvist.

Han berättar att bolaget tidigt ville ha med hyresgästerna i planeringen och att det därför bildades en referensgrupp på ett 30-tal personer från området som fått tycka till och framföra sina synpunkter.

Annons
Assberg i Skene.
Under många år hade Assberg i Skene dåligt rykte. Men engagemang och samverkan mellan Marks Bostad, kommunen, polisen och hyresgästerna fick utvecklingen att vända.

Vilka valmöjligheter kommer hyresgästerna att få?

– Vi kommer bland annat att erbjuda två olika typer av kök. Ett standardkök och ett mer påkostat med exempelvis induktionshäll och inbyggd mikrovågsugn.

Erbjuder ni ett nollalternativ, alltså en möjlighet att  välja bort de åtgärder som höjer standarden och därmed hyran? 

– Nej, eftersom vi tar ett helhetsgrepp om området så går inte det. Husen byggdes 1976, -77 och -78 så nu är underhållet framme. Renoveringen av skalskyddet är förstås en del av vårt underhåll och inget som påverkar hyran. Men vi byter även och höjer standarden på exempelvis dörrar, fönster, ventilations- och elsystem och det kommer att påverka hyrorna. Assberg kommer att bli ett helt modernt bostadsområde som ska finnas kvar i minst 40 år framöver.

Är byte av elsystem en standardhöjande åtgärd? 

– Inte om man tänker på bytet av de gamla ledningarna. Men i samband med att vi gör det så sätter vi även upp en del nya kontakter och det blir en höjning av både säkerheten och standarden.

Vad vill du säga till hyresgästerna som är oroliga för en chockhöjning av hyran? 

– Att de ska ha tillförsikt inför processen och att vi är på olika vägar kommer att försöka skapa förutsättningar för att alla ska kunna bo kvar. Förutom att erbjuda olika nivåer av standardhöjande åtgärder så talar vi om att trappa in de nya högre hyrorna under flera år. För att undvika allt för tvära kast. Men vi kommer också vara öppna för att en del hyresgäster kanske vill passa på att flytta från en större och dyrare lägenhet till en mindre i samma område.

Vad händer nu? 

– För att underlätta valen för hyresgästerna har vi gjort en provlägenhet där man kan få en inblick i hur det kommer att bli när arbetet är klart. Och så pågår förhandlingen med hyresgästföreningen om hur hyressättningen ska se ut framöver.

Fakta: Därför ska Assberg renoveras

Så här beskriver Marks Bostad renoveringsplanerna:

”Området Assberg är vårt största bostadsområde och är byggt i slutet av miljonprogrammet under 1975-1978. Området är indelat i 10 gårdar med totalt 350 lägenheter.  Vi behöver nu framtidssäkra byggnaderna och området för ytterligare 40 år framåt och vi ska dessutom sänka energianvändningen med ca en tredjedel. Ombyggnaden startar under 2024 och beräknas ta 4 år.”

Fakta: Hyresgästernas protest
Hyresgästerna på Assberg i Skene protesterar mot hyreshöjningen som den stundande totalrenoveringen för med sig.
Hyresgästerna på Assberg i Skene protesterar mot hyreshöjningen som den stundande totalrenoveringen för med sig.

Hittills har 230 hyresgäster på Assberg skrivit på namnlistan som ska överlämnas till Marks Bostads AB.

Så här lyder hyresgästernas protest:

”Det anbud som Marks bostad har kommit med vid första förhandlingstillfället anser vi är horribelt högt och näst intill skamligt för en standardhöjande renovering.

Många hyresgäster kommer behöva överväga att lämna sina lägenheter, lämna sina grannar, sina familjemedlemar, sitt hem, och sin trygghet.

Man får inte glömma, det här är VÅRA hem och vårat liv. Det finns här på Assberg.

För Marks bostad är detta bara lägenheter det hyr ut och förvaltar, ett objekt det får in en hyra för varje månad.

Men för oss som bor här, är det så mycket mer.

En plats att leva,

En plats att växa,

En plats för gemenskap,

En plats för minnen,

En plats att längta hem till…

Det är dags att vi tillsammans, gör vår röst hörd!

⛔️Vi går INTE med på en höjning mellan 17-35%!

Dom minsta lägenheterna får en höjning på ca 1500 kr/månaden medan de större lägenheterna kommer hamna på ca 3000 kr/ månaden.

Detta är inte rätt! ”

 

Läs också Värden byggde nytt och lät underhållet stå tillbaka – nu skenar vattenskadorna En syndaflod av vattenskador: Miriam fick lämna sitt hem när möglet spred sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.