Riskfritt med förrådsinbrott – så vanligt är det där du bor
För den som är i behov av snabba pengar finns ett relativt riskfritt sätt: att göra inbrott i någons förråd. Under en procent av dessa brott klaras upp, enligt den statistik som Hem & Hyra granskat.
– Det är ytterst sällan vi har några vittnen till brotten. De sker ju inte när det är folk i närheten. Det är det som är det stora problemet, säger Thomas Pettersson, kommissarie vid polisen i Göteborg.
Förra året anmäldes 14 418 förrådsinbrott, det är den högsta siffran på fem år i Brottsförebyggande rådets statistik. Bara 112 av dessa klarades upp, vilket är den lägsta siffran under samma period.
Antal förrådsinbrott jämfört med andelen som klaras upp
Skillnaden jämfört med andra år är dock marginell. Det är runt, eller under, en procent av de här brotten som klaras upp. Det finns heller inget enkelt sätt att skydda sig, enligt Thomas Pettersson.
– Att ta sig in i en fastighet är inte särskilt svårt. Folk är naiva. Om det ringer på dörren så öppnar de. Det blir nästan en reflexmässig handling på många håll, att släppa in folk i fastigheten.
I vissa fall behöver tjuvarna inte ens ta sig in i huset. Hem & Hyra har pratat med tidigare kriminella som vittnar om att de länsat sina grannars förråd.
– När jag träffade min tjej bodde hon på Gärdet. Varje gång de tog tjack, och hade folk hemma, så gick de upp på vinden och började bryta grannarnas förråd, berättar Gibbe Woldu, verksamhetsansvarig för Kris i Stockholm.
Rekommendationen från både polis och försäkringsbolag är att inget värdefullt bör förvaras i förrådet.
– Dyrbara kläder bör inte hänga synligt. Jag kan förstå att många har ont om förvaring men du måste vara medveten om risken när du ställer värdeföremål i ett utrymme som bara skyddas av gallerstaket och hänglås, säger Thomas Pettersson.
LÄS MER: Billy om förrådsinbrott: ”Många tjuvar livnär sig på detta”
LÄS MER: Förvara inte värdesaker i förrådet – detta täcker försäkringen