Robert Dickson trotsar hyreslagen

Göteborg Hyresgäster hos Robert Dicksons stiftelse måste söka tillstånd för att få ha inneboende. Men enligt hyreslagen behövs inte det. Stiftelsen hänvisar till grundarens vilja på 1800-talet. Hyresgästföreningen underkänner resonemanget.
Foto: Gustaf Görfelt
"Man kan inte bara hänvisa till att man är en stiftelse och gå emot lagstiftningen" säger Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen.

I höst har Robert Dicksons stiftelse skickat ut brev till alla hyresgäster och även lagt till ny information på sin hemsida. Där listas flera regler när det gäller inneboende (se faktaruta).

Problemet är att flera av punkterna går emot vad som står i hyreslagen. Det gäller kravet om att söka tillstånd från stiftelsen, att tillstånd ges max tre år och att en inneboende måste disponera ett eget rum.

Läs ocksåGrannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"Bilden visar de goda grannarna och vännerna Lena Forselius och Birgitta Johansson.

Från sin hemsida länkar Robert Dicksons stiftelse själva till Sveriges domstolar. Där kan man läsa svart på vitt: ”Du som ska hyra ut ett rum till en inneboende behöver inte fråga hyresvärden om lov.” Det finns inte heller någon regel om att en inneboende måste ha ett eget rum.

En hyresgäst, som vill vara anonym, reagerade när hen fick hem brevet.

– Det står ju uttryckligen tvärtom i lagen mot det de skriver, de har inte rätt att kräva det här av oss. Stiftelsen handlar lagstridigt, säger hyresgästen.

Läs ocksåHar inneboende för att klara renoveringshyran – nu vill värden vräka tvåbarnsmamman MadeleineMadeleine Tärnsby, hyresgäst hos Heba, riskerar vräkning

Monica Grote är uthyrningschef på Robert Dicksons stiftelse. Hon säger att stiftelsen är väl medveten om vad som står i lagen.

– Så är det rent juridiskt. Men vi är inte ett vanligt bostadsbolag utan en stiftelse, och vi har en särställning genom att vi måste följa donatorns vilja. Av donationshandlingarna framgår det att donatorn hade en restriktiv syn på inneboende, säger Monica Grote.

Hon säger att styrelsen utgått från stadgarna. Där finns dels uppdraget att bidra till ”sedlighet och gudsfruktan” bland hyresgästerna, dels meningarna om att bostäderna i första hand är avsedda för familjer eller gifta par, men att undantag kunde göras för ett mindre antal änkor och ogifta kvinnor.

Läs ocksåDrog egna rörledningar – orsakade vattenskador för hundratusentals kronorHyresvärdens mätningar avslöjade en vattenskada inne i väggen där kvinnan hade dragit egna rör. Själv nekar hon till anklagelserna.

Det tolkas som att det inte är tänkt att flera olika hushåll ska dela lägenhet, mer än undantagsvis.

– På den tiden kunde det ju vara tre familjer som bodde i en etta. Så är det kanske inte nu, men med den skärpta lagstiftning som har kommit måste vi ha bättre kontroll över vilka som bor i lägenheterna, säger Monica Grote.

Hon säger att kravet på tillstånd är ett sätt att förhindra missförhållanden, inte att hindra någon från att ha inneboende.

– Vi godkänner självklart, vi kan ju inte säga nej. Men vi vill inte att någon som hyr en trea ska ha fyra inneboende. Vi har haft fall av olovlig andrahandsuthyrning som har omskrivits till inneboende när det upptäckts. Då har den personen betalat dubbla hyran. De här reglerna handlar om att skydda den svagare parten på bostadsmarknaden, säger Monica Grote.

Gränsen på max tre år är inte heller så hård som det ser ut, enligt henne.

– Reglerna är inte lika strikta som de som gäller andrahandsuthyrning, de har ju inte lagstödet bakom sig. Men vill man hyra ut till inneboende i mer än tre år kanske man egentligen inte har råd med sin bostad. Då är det bättre att ha en dialog med oss så kan vi kanske hjälpa till med ett byte, säger Monica Grote.

På er hemsida är det inte lätt att märka att reglerna för inneboende inte är lika strikta som de för andrahandsuthyrning. Tror du att hyresgästerna uppfattar att det finns en skillnad?

– Hyresgästerna har fått information där vi förklarar varför vi gör så här. Jag tror att de flesta har förstått, men kanske inte alla. Ganska många har ringt till mig och då har jag förklarat. De flesta hyresgäster jag pratat med är positiva. Om den inneboende är anmäld hos oss kan den även göra till exempel felanmälan, det går ju inte annars.

Vad gör ni om hyresgäster tar sig inneboende utan att fråga om lov?

– Om hyresgästen har tillträtt sin lägenhet efter att vi informerat om reglerna ser jag inga problem med att anmoda om en rättelse, säger Monica Grote.

Ellinor Rapp

Ellinor Rapp är jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hon tycker inte att stiftelsens resonemang håller.

– Jag tycker det är mycket märkligt att ställa upp villkor som strider mot hyreslagens regler. Man kan inte bara hänvisa till att man är en stiftelse och gå emot lagstiftningen, säger Ellinor Rapp.

Hon påpekar att regeln om tillstånd väcker en lång rad frågor.

– Om man blir ett par och flyttar ihop med någon, måste man ansöka om tillstånd då? Och hur gör man med vuxna barn som flyttar hem igen?

Om stiftelsen skulle svara nej på en tillståndsbegäran finns heller ingen möjlighet att överklaga.

– Hyresnämnden skulle avvisa ärendet, eftersom det inte går att kräva sådana tillstånd enligt lagen, säger Ellinor Rapp.

Att hota med rättelseanmodan, alltså en varning som kan leda till uppsägning om den inte följs, tycker hon också är anmärkningsvärt.

Ellinor Rapp påpekar att det redan finns lagligt utrymme att ingripa mot missförhållanden. Till exempel om den inneboende stör grannarna eller om personen använder lägenheten självständigt, så att det kan misstänkas röra sig om olovlig andrahandsuthyrning.

– Det finns i den befintliga lagstiftningen. Det behövs inga egna specialregler för det, säger Ellinor Rapp.

Fakta: Detta kräver Robert Dicksons stiftelse

• För att få hyra ut rum till inneboende krävs tillstånd av stiftelsen.

• Tillstånd ges som regel max tre år.

• En inneboende måste ha ett eget rum.

• Hyran måste vara proportionerlig i förhållande till hur stor del av lägenheten som personen disponerar. Finns det flera inneboende får de inte tillsammans betala mer än totalhyran.

• Det är inte tillåtet att hyra ut en del av lägenheten en kort tid till hög hyra, till exempel via Airbnb.

Att hyran ska vara skälig har stöd i hyreslagen och de lagskärpningar om ockerhyra som infördes i oktober 2019. Att hyresvärdar kan säga upp boende som hyr ut via Airbnb har även visat sig i en lång rad fall som prövats i landets hyresnämnder.

De tre första punkterna saknar däremot stöd i lag och praxis, enligt Hyresgästföreningen.

Fakta: Robert Dicksons stiftelse
  • Robert Dicksons stiftelse grundades 1860 och är en av Sveriges äldsta bostadsstiftelser. Den har sin grund i den förmögne köpmannen Robert Dicksons testamente.
  • Stiftelsen skall skapa möjligheter för vanliga arbetare i Göteborgsområdet, med vanliga eller låga inkomster, att bo med god standard till skäliga hyror.
  • Äger lägenheter över hela Göteborg, bland annat i Haga, Annedal, Majorna, Lunden, Krokslätt och Landala. Har de senaste åren byggt nytt i Flatås och Gårdsten.
  • Styrelsen utses av Göteborgs kommunfullmäktige.
Läs också Undvik namnfällan på kontraktet när du tar strid om överhyra: ”Måste dubbelkolla” Hyrde ut rum i smyg – i hyresfemma som socialtjänsten betalade: "Undanhöll uppgifter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.