Annons

Robert Dickson vann i hyresnämnden – hyresgäster överklagar

Göteborg Robert Dicksons stiftelse får rätt av hyresnämnden att genomföra renovering med kraftiga hyreshöjningar i Annedal. Men hyresgästerna förbereder redan ett överklagande. ”Det här är ett speciellt ärende” säger hyresgästen Lise Slåttnes.
Foto: Gustaf Görfelt
Hyresgästerna Carita Söder, Anne-Marie Danielsson, Kerstin Serenander och Lise Slåttnes var åhörare på sammanträdet i hyresnämnden i mars. Nu överklagar Lise Slåttnes och flera andra beslutet att tillåta hyreshöjande renovering.

Robert Dicksons stiftelse ska hyra ut lägenheter till billiga villkor åt arbetare och mindre bemedlade personer. Det är grundarens vilja från 1850-talet.

Men hur mycket kan man då höja hyrorna utan att bryta mot stiftelsens stadgar? Det är knäckfrågan. I alla fall om man frågar hyresgästerna, Hyresgästföreningen och länsstyrelsen.

Läs ocksåRädsla för hyreschock hos Robert Dickson

Saken har ställts på sin spets vid de planerade renoveringarna i stiftelsens 1800-talshus på Carl Grimbergsgatan i Annedal.

Där vill Robert Dickson höja hyrorna med 40-60 procent när kök och badrum byts ut. Med de nya hyresnivåerna hamnar en etta på runt 7 000 kronor. Hyresgäster har protesterat kraftigt och menar att det skulle tvinga många av de boende att flytta, inte minst pensionärer.

Stiftelsens styrelse hävdar för sin del att renovering på Carl Grimbergsgatan är nödvändig och att hyrorna måste höjas för att trygga stiftelsens ekonomi.

Läs ocksåBoende gick sorgmarsch i HagaSorgklädda hyresgäster går sorgetåg genom Haga i protest mot renoveringar och kraftiga hyreshöjningar hos Robert Dicksons stiftelse på Carl Grimbergsgatan i Annedal.

Nu har renoveringarna prövats i Göteborgs hyresnämnd.

Ett centralt begrepp när det handlar om standardhöjande åtgärder är ”hyresgäster i allmänhet” och vilken boendestandard de kan anses förvänta sig.

Hyresgästföreningen hävdar att i det här fallet måste hyresgäster i allmänhet avse människor med lägre inkomster, eftersom det bara är de som får hyra stiftelsens bostäder.

Läs ocksåRobert Dickson trotsar hyreslagen

– Hyresgästerna hos Dicksons har valt just den hyresvärden för att de har låga hyror skyddade av en stiftelseförordning. Låga hyror är ett allmänintresse för hyresgäster, men det måste väga extra tungt i just den här typen av prövning, säger hyresgästernas ombud Ryan Ghadban.

Det borde ligga i stiftelsens intresse att försöka hålla nere hyrorna. Därför borde Robert Dickson försöka välja enkel standard och spara så mycket som möjligt av skåp, golv och annat när kök och badrum ska bytas, anser hyresgästsidan.

Annons

Men hyresnämnden i Göteborg resonerar annorlunda. Nämnden tycker inte att ärendet skiljer sig från andra godkännanden av förbättringsarbeten.

Robert Dicksons planerade åtgärder kan inte ansesresultera i en standard som går utöver den standard som hyresgäster i allmänhet förväntar sig av en modern lägenhet” skriver nämnden. ”Inget har framkommit som tyder på att det är fråga om lyxrenovering.”

”Vad motparterna anfört om att hyresvärden (…) endast får hyra ut lägenheter till hyresgäster som uppfyller kravet på att vara mindre bemedlade med vanlig eller låg inkomst mot billiga villkor förändrar inte den bedömningen.”

Lise Slåttnes och Berit Jarche är två av de tretton hyresgäster som sagt nej till renoveringsplanerna. De säger båda att de tänker överklaga till Svea hovrätt, och att de redan vet att flera grannar är med på tåget.

– Vi är besvikna. Vi hoppades att hyresnämnden skulle ta hänsyn till att det här är ett speciellt ärende, med tanke på stiftelsens stadgar och uppdrag, säger Lise Slåttnes.

– Hyresnämnden verkar ha behandlat det här som ett rutinärende. Hovrätten har kanske ett annat perspektiv, säger Berit Jarche.

Sofi Bringsoniou

Det är en förhoppning som delas av Hyresgästföreningen. Det säger Sofi Bringsoniou, tf förhandlingschef.

– Vi hoppas att hovrätten kan titta lite närmare på detta än den snäva tolkning enligt hyreslagen som hyresnämnden gjort. Det är normalt att ett ärende måste upp till en högre instans om det är fråga om en förändrad tolkning av en lagtext, säger hon.

Styrelsen för Robert Dicksons stiftelse har beskrivit målet som en ödesfråga. Om inte hyrorna får höjas med 40–60 procent kan stiftelsens framtid vara hotad.

Annons

I tidigare intervjuer med Hem & Hyra säger styrelsens ordförande att det är den stora kostnaden för grundförstärkningar av 1800-talshusen som gör hyreshöjningar nödvändiga. Men enligt lagen får inte en hyresvärd höja hyran för den typen av underhåll. Det krävs höjd standard i bostäderna om hyrorna ska upp.

Advokat Charlotte Andersson har varit Robert Dicksons stiftelses ombud i hyresnämnden.

– Om stiftelsen tvingas ge rabatter kommer den inte att gå runt. Och om stiftelsen går i konkurs och någon annan köper husen behöver den ägaren definitivt inte ge några rabatter. Vad vinner hyresgästerna på det i så fall?

Charlotte Andersson säger att stiftelsen strävar efter att hålla nere hyrorna. Men hon menar också att det finns en missuppfattning när det gäller stiftelsens syfte.

– Billiga villkor ska tolkas som rimliga hyror, och målgruppen är inte fattiga utan arbetare. Tittar man på vilka som bodde i husen på 1800-talet var det även arbetsledare och lärarinnor, flera hyresgäster hade piga, säger hon.

– En arbetare med medianlön idag klarar av att hyra en bostad för 7 000 kronor. Det finns högre hyresnivåer hos andra som har lägenheter med samma läge och standard. Vi tror också att de flesta hyresgäster idag vill ha möjlighet att välja till diskmaskin och mikrovågsugn.

Pensionärer är inte stiftelsens målgrupp, påpekar Charlotte Andersson.

– Däremot har länsstyrelsen gett stiftelsen rätt i att de hyresgäster som går i pension måste få bo kvar. Länsstyrelsen kräver inte längre att de ska sägas upp.

Läs också Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.