Robinson-aktuella Madeleine ger upp hyresstriden – flyttar till bostadsrätt

I dokusåpan ”Robinson” i TV4 ser vi henne kämpa i tuffa fysiska utmaningar och med sin ormskräck. Men under det senaste året har specialistsjuksköterskan Madeleine Tärnsby haft en betydligt tuffare strid att tänka på än tävlingar på en ö på Filipinerna.
Efter 22 år i samma hus i Hägersten i Stockholm ville privatvärden Heba vräka henne. Angiven orsak: Madeleine Tärnsby har tagit oskälig hyra när hon hyrt ut uthyrningsdelen på omkring 20 kvadrat i femrummaren på 122 kvadrat till en inneboende. Hyran satte Madeleine till 6000 kronor i månaden, inklusive bland annat möbler, kyl, micro, hushållsel, städhjälp, internet, hemförsäkring, streamingtjänster och förbrukningsprodukter som glödlampor och städprodukter.
Eftersom det saknas kök och dusch får den inneboende dela badrum och kök med Madeleine och hennes två söner som bor hos henne på halvtid. Den inneboende har, enligt Madeleine, även haft tillgång till vardagsrummet. Det är alltså ingen av de två inneboende som velat få hyran prövad.

Haymanot Wachtmeister, Hebas dåvarande chefsjurist, kallade det för ockerhyra och menade att omkring 3000 kronor var en skälig hyra för den inneboende. Femrummaren hade en total hyra på närmare 15 000 kronor innan årets hyreshöjning trädde i kraft.
Långdraget bråk om hyrorna
Bråket med värden började emellertid långt tidigare. Madeleine Tärnsby var drivande i en hyresstrid som var infekterad och pågick i flera år. Efter att huset totalrenoverats kunde inte Heba och Hyresgästföreningen enas om ny hyra.
När förhandlingarna med Hyresgästföreningen brutit samman beslutade sig Heba för att själva sätta hyran. Hyresgästerna tvingades leva med hotet om att få en retroaktiv hyreshöjning med i vissa fall omkring 100 000 kronor. I ett brev från Heba, en stor privatvärd med 3200 lägenheter, informerades om att hyresgästerna skulle få välja mellan att betala ”hyresskulden” i ett bräde eller som ett extra påslag på hyran under två år.
Riskerade över 90 000 kronor i retroaktiv hyra
För Madeleine Tärnsby skulle det innebära en ny hyra på 16 134 kronor räknat i 2022 års hyresnivå, samt att hon skulle betala närmare 93 000 kronor i retroaktiv hyra. För att ha råd med att betala den retroaktiva hyran har hon, förutom att ha inneboende, jobbat extra.
Så blev det inte. Hyresgästföreningen och Heba återupptog förhandlingen och kunde till slut nå en överenskommelse. I korta drag innebar den att hyresgästerna slapp 14 månader av den av den retroaktiva hyreshöjningen, i Madeleines fall omkring 70 000 kronor. Hyresnivån blev omkring 1000 kronor lägre än den som Heba krävt, samt att befintliga hyresgäster fick en intrappning av den nya hyran med en rabatt de första åren.

Madeleine Tärnsby var missnöjd och skrev till Heba att hon inte accepterar den nya hyran och kommer kräva en omprövning av förhandlingsöverenskommelsen i hyresnämnden.
Åtta dagar senare, i slutet av februari 2024, får Madeleine Tärnsby ett brev från Heba. Hon är uppsagd. Som skäl angavs att hon tagit ut ockerhyra.
Hittar en bostadsrätt och slår till
Hon anlitar att juridiskt ombud och parterna ska mötas i tingsrätten. Men så tar historien en ny vändning. Madeleine Tärnsby surfar runt på Hemnet och hittar en bostadsrätt. En trea på knappt 70 kvadrat, egen ingång och en liten gräsplätt. Hon lägger ett bud lite under utgångspris och får den!
– Jag har rensat sparkonton och belånat mig högt, köpt en billigare bil, och så vidare. Jag hade önskat ett rum till, men det känns ändå bra, säger Madeleine.

Bostadsrätten ligger i Tullinge i Botkyrka kommun. Bara en dryg kilometer från Madeleines jobb på Huddinge sjukhus. Det är en hörnlägenhet med egen altan och en liten gräsplätt som rottweilern Obi kan springa omkring på.
Madeleine Tärnsby träffade i mitten av januari en överenskommelse med Heba om att hon har rätt att bo kvar till den sista mars, i den vevan hon fick tillträde till bostadsrätten. Uppenbarligen gillade inte Heba uppmärksamheten kring ärendet, då en del av överenskommelsen är att parterna – i den mån det är möjligt – ska radera inlägg på sociala medier som berör tvisten.
Slipper riskera betala värdens rättegångskostnader
Eftersom Heba valde att driva ärendet via tingsrätten – inte hyresnämnden – riskerade den förlorande parten att få betala både sina egna och motpartens rättegångskostnader. Det var ett skäl till att Madeleine Tärnsby inte ville ta striden, trots att mycket talade för att rätten skulle ha gått på hennes linje. Hade rätten gett värden rätt att vräka Madeleine skulle många hyresgäster med inneboende sitta löst.
– Även om tingsrätten gett mig rätt att bo kvar hade värden kanske överklagat till hovrätten och så skulle jag få leva i ovisshet ett år till. Det orkar jag inte med. Men den sista kvällen i lägenheten i Hägersten var jobbig. Det var så fint med solnedgången och utsikten. Men det här kommer bli bra också, när jag får ordning, säger Madeleine Tärnsby och tittar runt i vardagsrummet bland flyttlådorna.
Hebas kommunikationschef Eva Wase skriver i mejl att ”vi har gjort en förlikning och kommenterar inte ärendet vidare”.
- Begär skälig hyra! Den andel av din hyra som motsvarar den yta du hyr ut plus en andel av hyran för delade utrymmen.
- Gör rimliga pålägg! Om du hyr ut möblerat kan du lägga på 10 till 15 procent. Om el och kabel-tv ingår, lägg på kostnader för det.
- Kolla upp personen! Be om referenser, kolla betalningsanmärkningar.
- Var öppen! Det blir enklast om båda vet vad som gäller från början.
- Skriv kontrakt! Länkar till bra avtalsmallar finns här
- Vad ingår? Precisera allt, exempelvis tillgång till kök, tv, porslin.
- Skriv löpande kontrakt! Du kan då säga upp din inneboende med tre månaders varsel ifall ni inte trivs ihop. Ett tidsbestämt avtal kan du bara säga upp till den tidpunkt då avtalet löper ut.
- Kolla hemförsäkringen! Hos vissa bolag kan en inneboende vara medförsäkrad, hos andra inte och då bör ni ha varsin försäkring.
- Bo kvar själv! Annars är det en olovlig andrahandsuthyrning och du kan bli av med ditt kontrakt.
- Säg upp i tid! Även om ni har skrivit att en månads uppsägningstid gäller har din hyresgäst nästan alltid rätt till tre månader.
- Vägrar han/hon flytta ut? Kontakta kronofogden.