Rökare anklagas för att ha nikotinskadat lägenhet – skuldsatt i åtta år: ”Känns som att bli rånad”
Kvinnan hann inte ens bo i lägenheten i västra Malmö i ett år. När hon flyttade ut visade hyresvärdens besiktning att lägenheten blivit nikotinskadad. Skadorna var så omfattande hävdade värden, det kommunala bostadsbolaget MKB, att de tvingades till stora renoveringar.
Notan på 141 000 kronor skickade de till den före detta hyresgästen, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat. Men kvinnan ville inte betala och värden stämde henne därför i tingsrätten.
Tvärt emot vad hyresvärden hävdade sa kvinnan att hon inte alls hade rökt i lägenheten. Anklagelserna var falska. Hon hade enbart stått i balkongdörren och rökt. Samtidigt tyckte hon inte att hon hade något att sätta emot värdens påståenden. Lägenheten var dessutom redan renoverad.
Nu har kvinnan och MKB till slut kommit överens. Enligt förlikningen måste hon betala 90 000 kronor genom avbetalningar varje månad under åtta år.
– Ord står mot ord och de är större än ensamma jag. De vill bara sätta dit rökare oavsett om det har rökts i lägenheten eller inte. Det känns som om att bli rånad och jag är tvingad att ge pengar till MKB fast jag inte har förstört något, säger kvinnan idag.
Enligt den besiktning som MKB lät göra av lägenheten luktade det starkt av rök och nikotin, efter att kvinnan flyttat ut. Väggar, tak och snickerier var nikotinskadade. Så stod det i besiktningsprotokollet. MKB spärrmålade och målade tak och väggar, sanerade och målade fönster och dörrfoder. Även köksinredningen sanerades.
I kostnaden som MKB krävde in från hyresgästen ingick allt från färg, lister och gardinbeslag till konsultkostnader och ommålning.
Flera hyresgäster har drabbats av rökfakturor
Enligt Lars-Gunnar Larsson, bolagsjurist på MKB, har antalet rökskadade lägenheter ökat på senare tid. Någon förklaring till det har han inte. När det gäller det aktuella fallet anser han att det som står i besiktningsprotokollet stämmer. Lägenheten var nikotinskadad, även om kvinnan bara bott där en kortare period. Han har tidigare svarat så här på frågor kopplade till kvinnans lägenhet:
Menar ni verkligen att man kan röka sönder en lägenhet på så kort tid?
– Enligt besiktningen så kan man uppenbarligen det. Lägenheten var helt nyproducerad när hon flyttade in, säger Lars-Gunnar Larsson, bolagsjurist på MKB.
Men hur kan det bli så dyrt på så kort tid?
– Ja, det var inte ett enskilt rum utan hela lägenheten som behövde saneras. Och rent generellt när det gäller återställning av skador så är priserna inte opåverkade av vad som händer i vår omvärld. Det har varit en markant prisökning.
Är det förbjudet att röka i era lägenheter?
– Nej, men det får inte uppstå skador, säger Lars-Gunnar Larsson.
Malmökvinnan är inte den enda hyresgästen som råkat ut för höga saneringskrav från MKB efter anklagelser om nikotinskador. Hem & Hyra har bland annat berättat om Peter Dahlberg som krävdes på rekordhöga 415 000 kronor på grund av nikotinskador. Han tvingades till slut betala totalt 100 000 kronor för renoveringen.
Ytterligare en Malmökvinna tvingades betala en rekordnota på 337 000 kronor, enligt en tingsrättsdom. Hon hävde också att hon inte hade rökt inomhus men hyresvärden MKB höll inte med.
- Generellt sett är det tillåtet att röka i sin lägenhet. Det gäller även på balkongen. Men samtidigt får man inte störa sina grannar. Exakt var gränsen går är svårt att säga.
- Även om det inte finns någon lag som förbjuder rökning på balkonger kan det vara klokt att undvika det i allt för stor utsträckning. I alla fall om du vill undvika konflikter med dina grannar.
- Hur som helst får man inte röka i så stor utsträckning att det stör grannarna.
- Det finns undantag: bor du i ett så kallat allergihus gäller andra regler. Då kan det vara skäligt med ett rökförbud.
- I många nybyggda lägenheter väljer hyresvärdarna att förbjuda rökning. Det är möjligt att värdarna har rätt att göra det. Men enligt Susanna Skogsberg, chefsjurist på Hyresgästföreningen, har det inte prövats rättsligt.
- År 2016 slog hyresnämnden i Göteborg fast att rökning i normal omfattning ska anses vara tillåten i en lägenhet, även om det råder rökförbud i huset.